Τα όπλα σκοτώνουν στις ΗΠΑ περισσότερα παιδιά απ’ ότι ο καρκίνος

Τραγικά τα ευρήματα μελέτης που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το New England Journal of Medicine, το οποίο συνέλεξε στοιχεία για τη θνησιμότητα παιδιών μέχρι 19 ετών στις ΗΠΑ το 2016 και αποκάλυψε πως το 15,4% των θανάτων εκείνη τη χρονιά οφείλεται σε τραύματα που προκλήθηκαν από πυροβολισμό.

όπλα παιδιά αμερική ηπα

Η χρήση όπλων σκότωσε 3.143 παιδιά σύμφωνα με τα στοιχεία, καθιστώντας τα όπλα δεύτερη σοβαρότερη αιτία θανάτου παιδιών το 2016. Τη θλιβερή πρωτιά κατέκτησαν τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα με ποσοστό 20%, ενώ τρίτος στη σειρά εμφανίζεται ο καρκίνος, ο οποίος προκάλεσε 1.853 θανάτους με ποσοστό 9,1%.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα στα τρία αμερικανικά νοικοκυριά με παιδιά κάτω των 18 ετών είχαν κάποιο όπλο στο σπίτι, ενώ στο 43% των νοικοκυριών οι γονείς δήλωσαν πως τα όπλα τους ήταν γεμάτα και σε κοινή θέα.

Το 2016, τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 36 φορές πιο πιθανό να σκοτωθούν από όπλο σε σύγκριση με τα παιδιά σε 12 από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, ανακάλυψαν οι μελετητές. Ωστόσο η χώρα ξεπερνά ακόμα και πολλές χώρες μεσαίου ή μικρού εισοδήματος στους θανάτους παιδιών από πυροβολισμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, από τους 3.143 θανάτους που σημειώθηκαν το 2016, οι 1.865 (περίπου το 60%) ήταν ανθρωποκτονίες, οι 1,102 (το 35%) ήταν αυτοκτονίες και άλλο ένα 4% αντιστοιχεί σε ακούσιους πυροβολισμούς. Οι συνθήκες των υπόλοιπων 50 θανάτων, δηλαδή το 1% που απομένει, ήταν υπερβολικά αδιευκρίνιστες για να κατηγοριοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο.

«Τα παιδιά στην Αμερική πεθαίνουν ή σκοτώνονται με ρυθμούς που είναι ντροπιαστικοί», τόνισε ο Edward W. Campion, γιατρός και αρχισυντάκτης στο England Journal of Medicine, στο editorial του την ημέρα δημοσίευσης της έκθεσης.

«Το θλιβερό είναι πως ένα παιδί ή ένας έφηβος στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατά 57% πιο πιθανό να πεθάνει μέχρι να γίνει 19 χρονών, σε σχέση με τα παιδιά άλλων πλούσιων κρατών. Τα παιδιά και οι έφηβοι της Αμερικής βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με την Αγγλία, τη Σουηδία και την Αυστραλία», κατέληξε.

Σημειώνεται πως οι μελετητές εξέτασαν στοιχεία του 2016 γιατί είναι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…