Τα ονόματα τριών Ελλήνων επιστημόνων δόθηκαν σε αστεροειδείς

Η ονοματοδοσία των αστεροειδών είχε αποφασιστεί ένα χρόνο πριν και θα ανακοινώνονταν στο διεθνές συνέδριο «Asteroids, Meteors and Comets»

NewsRoom 18/06/2021 | 22:10

Τα ονόματα τριών Ελλήνων επιστημόνων, αποφοίτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δόθηκαν σε τρεις αστεροειδείς από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση, ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στο ερευνητικό πεδίο των αστεροειδών.

Πρόκειται για τη Δρ. Χρύσα Αβδελίδου (ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Côte d’Azur), τη Δρ. Αθανασία Τόλιου (ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Lulea της Σουηδίας) και τον Δρ. Γεώργιο Τσιρβούλη (ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Lulea).

Η ονοματοδοσία των αστεροειδών είχε αποφασιστεί ένα χρόνο πριν και θα ανακοινώνονταν στο διεθνές συνέδριο «Asteroids, Meteors and Comets» που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, λόγω της πανδημίας όμως αναβλήθηκε, συνεπώς η ανακοίνωση της ονοματοδοσίας δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «WGSBN Bulletin».

Η Χρ. Αβδελίδου αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ το 2012 και στη συνέχεια ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Κεντ όπου ασχολήθηκε με προσομοιώσεις σύγκρουσης αστεροειδών. Στη συνέχεια εργάστηκε στην «European Space Agency», δουλεύοντας στο αντικείμενο της πτώσης μετεώρων στην επιφάνεια της Σελήνης. Έκτοτε εργάζεται στο Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής, ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια.

Η Αθ. Τόλιου και ο Γ. Τσιρβούλης αποφοίτησαν το 2011 από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και στη συνέχεια έκαναν το μεταπτυχιακό τους στην Ουψάλα της Σουηδίας, τελειώνοντας το 2013. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Τσιρβούλης έκανε το διδακτορικό του στο Αστεροσκοπείο του Βελιγραδίου, ενώ η Αθανασία Τόλιου πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο Σπουδαστήριο Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ. Και οι δύο χρίστηκαν διδάκτορες το 2019 και από τότε εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Lulea της Σουηδίας ως ερευνητές στο αντικείμενο των αστεροειδών.

Πηγή: 902.gr