Τα νιάτα της οργής.

Σε τελική ανάλυση ποια αριστερά είναι αυτή που φοβάται την οργή και την ορμή των νιάτων;

Γιάννης Ρέππας 24/01/2021 | 15:53

Ενάμιση χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να απολαμβάνει την ασυλία που της προσφέρουν τα πετσομένα μέσα ενημέρωσης. Με πρόσχημα την πανδημία εκπληρώνει βαθιά ιδεοληπτικές εμμονές, νομοθετώντας τις φαντασιώσεις κάθε οπαδού του νεοφιλελευθερισμού.

Ο εργασιακός μεσαίωνας με τις απλήρωτες νομοθετημένες υπερωρίες ήρθε για να μείνει. Η εξίσωση των πτυχίων των ελληνικών Πανεπιστημίων με αυτά των κολεγίων ήρθε για να μας επαναφέρει την αντίληψη «το παιδί του γιατρού θα γίνει γιατρός και του δικηγόρου, δικηγόρος».


Η πανεπιστημιακή αστυνομία έρχεται για να καταστείλει κάθε μελλοντική φοιτητική αντίδραση, ενώ η πολυδιαφημιζόμενη από την έκθεση Πισσαρίδη ιδιωτική ασφάλιση φτάνει για να «ξεμπερδέψουμε» μια και καλή με την έννοια του διανεμητικού συστήματος ασφάλισης.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντιλαμβάνονται ότι σύντομα θα βρεθούν απέναντι σε κοινωνική κατακραυγή, διαβάζουν σωστά την ελάχιστη επιρροή που έχουν στη νεολαία και γνωρίζοντας πως η συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα δεν «εξαγοράζεται» φροντίζουν να της επιβάλλουν τη σιωπή με το φόβο.


Όλα τα παραπάνω νομοσχέδια έχουν άμεσο αντίκτυπο σ’ αυτά τα παιδιά. Στα παιδιά που βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται. Στα παιδιά που αναγκάζονται σήμερα να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες και υποχρεούνται να απαντούν σε επαγγελματικά mail μέχρι τις 10 το βράδυ. Στα παιδιά που αρίστευσαν στις Πανελλήνιες και βλέπουν συνομήλικούς τους με «τα λεφτά του μπαμπά» να αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα ίδια με τα δικά τους. Στα παιδιά που βγαίνουν στην αγορά εργασίας γνωρίζοντας πως θα πάρουν σύνταξη στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους.


Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσπαθεί να πραγματοποιήσει τον οργανωτικό και πολιτικό μετασχηματισμό του, ώστε να γίνει ένα κόμμα αριστερό, μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας.


Σ’ αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες νέες και νέοι που είδαν, την προηγούμενη δεκαετία, τα όνειρά τους να σβήνουν, όταν οι γονείς τους έμειναν άνεργοι και δεν μπορούσαν να τους καλύψουν τις σπουδές τους σε μία άλλη πόλη.


Σ’ αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες νέες και νέοι που ενηλικιώθηκαν απότομα και αναγκάστηκαν να δουλέψουν ανασφάλιστοι, με απλήρωτα 10ωρα και 12ωρα, με αμοιβές κατώτερες των προσόντων τους, όχι για να καλύψουν τις δικές τους καταναλωτικές ανάγκες, αλλά για να συμβάλουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σ’ αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες νέες και νέοι που είδαν τους φίλους τους και συμμαθητές τους να φεύγουν οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό.


Σ’ αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες νέες και νέοι που σήμερα αισθάνονται καλεσμένοι στο κρόνιο* γεύμα της κυβέρνησης.


Σ’ αυτό το κάλεσμα αδυνατεί να ανταποκριθεί ο παλαιοκομματικός ΣΥΡΙΖΑ των «ιστορικών» στελεχών, που ακόμα και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για προοδευτική πανστρατιά κρατάει τις πόρτες του κλειστές για αυτά τα παιδιά.


Αλήθεια, «σύντροφοι», ποιο αριστερό ανάγνωσμα, ποια δημοκρατική ανάλυση, ποιο αγωνιστικό σας βίωμα είναι αυτό που δικαιολογεί αυτή σας τη συμπεριφορά; Αλήθεια, τόσο πολύ φτωχές θεωρείτε τις αντιλήψεις σας, κενή την πολιτική σας ανάγνωση και αγείωτες κοινωνικά τις ιδέες σας που σας φοβίζουν τα εικοσιπεντάχρονα παιδιά έξω από τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ;
Σε τελική ανάλυση ποια αριστερά είναι αυτή που φοβάται την οργή και την ορμή των νιάτων;

*Κρόνος, ο θεός της ελληνικής μυθολογίας που έτρωγε τα παιδιά του υπό τον φόβο επαλήθευσης του χρησμού πως αυτά θα του πάρουν την εξουσία.

*Ο  Γιάννης Ρέππας  είναι μέλος της ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr