«Τα Νέα» για Φολέγανδρο: Ο 30χρονος έκανε αυτό που έχει περάσει από το μυαλό πολλών ανδρών

Φρασεολογίες που βρίθουν σεξισμό και πατριαρχία δεν χωράνε πουθενά

bank phrom Tzm3Oyu 6sk unsplash

Τη στιγμή που ακόμα μια γυναικοκτονία έρχεται στο στο φως της δημοσιότητας και συγκλονίζει το πανελλήνιο, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα» υποπίπτει σε ένα σοβαρότατο λεκτικό ατόπημα.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ο 30χρονος δράστης έκοψε το νήμα της ζωής της 26χρονης Γαρυφαλλιάς, γράφουν:

«Ποια δεν έχει ακούσει πάνω στον τσακωμό φράσεις όπως «θα σε πετάξω από το παράθυρο» ή «αν σου χώσω καμία…»; Κάπως έτσι και η 26χρονη καυγάδιζε με τον φίλο της στο αυτοκίνητο επειδή χάθηκαν και πάνω στη ένταση της στιγμής, αυτός έχασε τον έλεγχο και το αυτοκίνητο κατέληξε στα βράχια»

Και καταλήγουν σε μια αδιανόητη διαπίστωση, που κατ’ ουσίαν, αν δεν πρόκειται για λεκτικό ατόπημα, λειτουργεί νομιμοποιητικά ως προς την αποτρόπαια δολοφονική και σεξιστική πράξη του 30χρονου:  

«Προφανώς θυμωμένη, η κοπέλα βγήκε έξω από το αυτοκίνητο και τότε ο 30χρονος έκανε αυτό που έχει περάσει από το μυαλό πολλών ανδρών: την έσπρωξε από τα βράχια…»

Θέλουμε ειλικρινά να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα λεκτικό ολίσθημα. Βέβαια, θα ήμασταν πιο σίγουροι ότι δεν συνιστά ξέπλυμα της δολοφονίας αν ο σεξισμός και η πατριαρχία δεν αποτελούσαν μια σαθρή βάση που οριζόντια διατρέχει την ελληνική κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, πατριαρχικές και άκρως συντηρητικές αντιλήψεις που όπως ξεκάθαρα έχει φανεί το τελευταίο διάστημα, οπλίζουν το χέρι βιαστών και δολοφόνων, δεν έχουν χώρο σε καμία σφαίρα της κοινωνίας. Πολλώ δε μάλλον στον Τύπο και στα social media.

 

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…