Newsroom

Newsroom

Τα… ναύλα "πνίγουν" τη Θάσο στα σκουπίδια

  Σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία αντιμετωπίζει το νησί της Θάσου καθώς η διαφωνία Δήμου και ακτοπλοικών εταιρειών έχει…

skoupidia 0

 

Σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία αντιμετωπίζει το νησί της Θάσου καθώς η διαφωνία Δήμου και ακτοπλοικών εταιρειών έχει κρατήσει τα σκουπίδια όλων των γιορτών στη νησί.

Ο Δήμος Θάσου ζητάει την παρέμβαση του εισαγγελέα ώστε να λυθεί το πρόβλημα καθώς, όπως καταγγέλλει, άλλαξε αιφνιδίως και μονομερώς η συμφωνία για την ακτοπλοική μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ της Καβάλας.

Εδώ και δυο χρόνια, μετά το κλείσιμο της χωματερής της Θάσου, τα απορρίμματα έπρεπε να μεταφέρονται ακτοπλοϊκώς στην Καβάλα. Τότε, η μία εκ των δύο ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετεί το νησί, η ΝΕΚ ζήτησε χρήματα για τη μεταφορά τους, ενώ η ΑΝΕΘ προσφέρθηκε να τα μεταφέρει δωρεάν, καθότι είναι χαρακτηρισμένη ως πολυμετοχική εταιρεία λαϊκής βάσης.

Αυτό, σύμφωνα με τον Δήμο, άλλαξε στις 27 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, με την ΑΝΕΘ να ζητά να πληρώνεται προκαταβολικά για τα δρομολόγια μεταφοράς των απορριμμάτων.

Σύμφωνα πάντα με τον Δήμο Θάσου, τόσο η ΑΝΕθ όσο και η ΝΕΚ ζητούν από το δήμο, ο οδηγός του απορριμματοφόρου να καταβάλλει άμεσα τα ναύλα τόσο του ιδίου όσο και του αυτοκινήτου. Αν και ο δήμος δεν έχει αντίρρηση να πληρώνει, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από κάποια προγραμματική σύμβαση, καθώς το δημόσιο λογιστικό δεν προβλέπει την άμεση καταβολή χρημάτων.

“Η απόπειρα που έγινε να φορτώσουμε την Πρωτοχρονιά και προχθές απέβη άκαρπη. Οι εταιρείες είναι αδιάλλακτες. Υπάρχει κίνδυνος για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος του νησιού, αλλά και για τη δημόσια υγεία”, υποστήριξε ο δήμαρχος Θάσου.

“Η Θάσος πρέπει να διαθέτει μόνο έναν σταθμό μεταφόρτωσης. Απαγορεύεται ν’ ανοίξουμε νέους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων”, πρόσθεσε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αυθαίρετων χωματερών στο νησί, εάν δεν βρεθεί άμεσα βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά τους, τόσο ο νομικός σύμβουλος της ΝΕΚ Παναγιώτης Τικόπουλος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΘ Γιάννης Τσούπρας δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως αναμένουν τη συνάντηση που έχει οριστεί από τον εισαγγελέα την ερχόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Και οι δύο έδειξαν διατεθειμένοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να βρεθεί λύση, με τον κ. Τσούπρα να διαβεβαιώνει πως “δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε το νησί να γίνει σκουπιδότοπος”.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…