«Τα Μυστήρια της Σαμοθράκης»: Ταξιδεύοντας στο θρυλικό νησί

Η Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat παρουσιάζει «Τα Μυστήρια της Σαμοθράκης» ταξιδεύoντας στη Σαμοθράκη με την αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλουστη την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 μέσω zoom. Αρχαιολογία, ιστορία, τέχνη αποκαλύπτουν σε βάθος έναν ξεχωριστό προορισμό.

NewsRoom 24/02/2021 | 15:11

«Όλοι οι μεγάλοι ήρωες πέρασαν από το νησί και έμειναν για να μυηθούν στα μυστήρια, ο Ιάσονας, οι Διόσκουροι, ο Ηρακλής, ο Ορφέας, ο Οδυσσέας και ο Αγαμέμνονας. Οι ποιητές λέγουν πώς οι Αργοναύτες, που τους έδερνε άγρια τρικυμία, έταξαν, κατά τη συμβουλή του Ορφέα, να πιάσουν στο νησί και την ίδια ώρα η τρικυμία έπεσε. Οι Μεγάλοι Θεοί της Σαμοθράκης ορίζουν τους αγέρηδες και τις μπόρες και γλυτώνουν τους ναυτικούς από τις θαλασσοφορτούνες. […] Απ’ αυτά οι τωρινοί νησιώτες τίποτε δε θυμούνται, τα ξέχασαν ολότελα όλα. Και τα αγάλματα των θεών τα ρίξανε στα καμίνια και τα ΄καμαν ασβέστη για τα σπίτια τους…» – Ίων Δραγούμης, «Η Σαμοθράκη», 1908

Μια μυστηριώδης νήσος είναι η Σαμοθράκη. Ένας τόπος άγριος και δύσκολος, ένας γκριζοπράσινος βράχος με ένα πανύψηλο όρος για στέμμα, που στέκεται αγέρωχος στο αιώνιο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Κι όμως, αυτόν τον θαλασσοδαρμένο βράχο επέλεξαν οι Έλληνες για να τον καταστήσουν συνώνυμο με την τέλεση των πιο απόκρυφων μυστηρίων του αρχαίου κόσμου. Εκεί που το κύμα της θάλασσας αντιλαλεί τον απόηχο των οιμωγών του Τρωικού Πολέμου, εκεί όπου ο Φίλιππος ερωτεύεται τη δαιμόνια νύμφη Ολυμπιάδα για να γεννήσουν έναν καρπό που θα αλώσει τον κόσμο, εκεί που οι Μεγάλοι Θεοί αποκαλύπτονται στους βροτούς βοηθώντας τους να κατανοήσουν το νόημα της ύπαρξης τους μέσα στην οικουμένη, εκεί στέκεται η Σαμοθράκη και τα Μυστήρια της.

Φίδια, αγριοκάτσικα, αρχαίοι θαλασσοπόροι, παράδοξες γλώσσες, ιερογαμίες, ευσεβείς μύστες, μυστηριακές θεότητες και ένα συγκλονιστικό ιερό αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που ορίζουν την εσώτερη υπόσταση της Σαμοθράκης. Ένας Γάλλος διπλωμάτης θα ξαναφέρει το ξεχασμένο όνομα της μυστηριώδους νήσου στα χείλια των ανθρώπων όλου του κόσμου, όταν το 1863 θα ανακαλύψει στο οθωμανοκρατούμενο νησί το κόσμημα του Λούβρου, την περίφημη Νίκη.

Τα πιο «μυστήρια από τα μυστήρια» της αρχαιότητας μαζί με την ιστορία και την αρχαιολογία της θρυλικής Σαμοθράκης, θα προσπαθήσουν με την πυκνή αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου να προσεγγίσουν την Τρίτη 2 Μαρτίου, στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)