Newsroom

Newsroom

Τα μέτρα για τη θωράκιση απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης

Τα επόμενα βήματα για τη θεσμική θωράκιση της χώρας απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς περιγράφει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

58c917f01dc524cf398b4707

Σύμφωνα με το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και το οποίο δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρίσκονται σε τελικό στάδιο σχεδιασμού και θεσμοθέτησης οκτώ μέτρα.

Αυτά είναι ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ο νόμος για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, η αναθεώρηση του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή (4314/2014) με πρόβλεψη για αξιοποίηση των κατασχεθέντων από εισαγγελικές αρχές χρημάτων από το Δημόσιο, η ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών της Διοίκησης, ο νόμος για τη δημιουργία σώματος ελέγχου των εισαγγελικών παραγγελιών των οικονομικών εισαγγελέων, η αναβάθμιση των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου των Υπουργείων, η καμπάνια ευαισθητοποίησης των μαθητών με τίτλο «Παίζω τίμια» για την τήρηση των κανόνων και το νέο πλαίσιο ελέγχου των ΜΚΟ.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στη Διεθνή Διαφάνεια για την οποία επισημαίνεται ότι συνιστά μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία συντάσσει ετησίως μια «έκθεση για την αντίληψη περί της διαφθοράς». Η Ελλάδα το 2012 είχε βαθμολογία 36, το 2013 βαθμολογία 40, το 2014 βαθμολογία 43, το 2015 βαθμολογία 46 και το 2016 βαθμολογία 44. «Η αξιολόγηση αφορά ατομικές αντιλήψεις που συγκεκριμένοι ειδικοί (experts) έχουν σχετικά με την ύπαρξη της διαφθοράς στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα, σε κάθε χώρα και επίσης, αφορά την επεξεργασία δεδομένων που έχουν συλλέξει και δημοσιοποιήσει άλλες διεθνείς ΜΚΟ, ερευνητικά ινστιτούτα, ο ΟΟΣΑ κ.λπ. Όλους αυτούς η Διεθνής Διαφάνεια τους χρησιμοποιεί ως πηγές πληροφορίας για τη διαφθορά», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και επισημαίνει ότι ο δείκτης αντίληψης για το εύρος της διαφθοράς που δημοσιεύει η Διεθνής Διαφάνεια είναι αυτό που λέει: «δείκτης» «αντίληψης», δηλαδή της γνώμης που έχουν αυτοί που ερωτώνται.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…