Newsroom

Newsroom

Τα… «ματωμένα» χιόνια της κλιματικής αλλαγής

Σοκάρουν οι φωτογραφίες από Άλπεις και Ουκρανία

extra large 1582736525 cover image

Το ροζ χιόνι που παρατηρήθηκε στις πλαγιές των ιταλικών Άλπεων πριν από λίγες ημέρες, ήρθε να προστεθεί στον καμβά των ροζ αποχρώσεων που έχει εμφανιστεί στις παγωμένες εκτάσεις της Αρκτικής τον Ιούλιο του 2016 αλλά και στις παγωμένες εκτάσεις της Ανταρκτικής τον φετινό Φεβρουάριο. Όπως αναφέρει το zoon.gr ο ερώτημα, είναι, όμως, γιατί σε όλο και περισσότερες καλυμμένες με χιόνι και πάγο περιοχές, έχουμε την εμφάνιση του φαινομένου. Και οι επιστήμονες συνηγορούν στο ότι πίσω από το ροζ χρώμα βρίσκονται η άλγη και η κλιματική αλλαγή!

ANTARTICA 3

Βρύα και κλιματική αλλαγή

O Ουκρανικός επιστημονικός σταθμός στην Ανταρκτική τον Φεβρουάριο του 2020 (photo Biologist Andriy Zotov/ Ukrainian Ministry of Education and Science)
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες η άλγη, τα βρύα που ανθίζουν σε όλη την επιφάνεια των παγετώνων της Αρκτικής και των πεδίων χιονιού κάθε καλοκαίρι απορροφούν θερμότητα αντί να την αντανακλούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το λιώσιμο του χιονιού και των πάγων να γίνεται πιο γρήγορα κι έτσι να αναδύεται το ροζ χρώμα.

Το πρόβλημα επιταχύνεται, όμως, καθώς εξαιτίας της αύξησης των θερμοκρασιών, και οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να ευνοούν την άνθιση περισσότερων βρύων. Οπότε είναι ένα πρόβλημα συγκοινωνούντων δοχείων που οι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή.

ANTARTICA

Ο Ουκρανικός επιστημονικός σταθμός στην Ανταρκτική (photo Biologist Andriy Zotov/ Ukrainian Ministry of Education and Science)

Πηγή: zoon.gr