Newsroom

Newsroom

Τα λογοκριμένα έργα τέχνης του Γκουαντάναμο είναι γεμάτα θάλασσα (ΦΩΤΟ)

Μία έκθεση έργων τέχνης η οποία περιλαμβάνει κυρίως τοπία με θάλασσα, λουλούδια και ουρανό, έχει την ιδιαιτερότητα ότι φιλοξενεί έργα τα οποία δημιουργήθηκαν από κρατούμενος του Γκουαντάναμο και προκάλεσαν την αντίδραση του Πενταγώνου που λογόκρινε και απαγόρευσε την "απελευθέρωση" έργων που φτιάχτηκαν εντός της φυλακής.

5a2181f61dc5248b528b4591

Η έκθεση, με τίτλο Ode to the Sea, εκτίθεται από τον Οκτώβριο στο John Jay College της Νέας Υόρκης. Παρουσιάζει 36 έργα ζωγραφικής και γλυπτά που δημιουργήθηκαν από οκτώ άνδρες κατά τη διάρκεια φυλάκισης τους στη στρατιωτική μονάδα των ΗΠΑ ως ύποπτοι τρομοκρατίας από την Κούβα. Τα έργα διατέθηκαν στους δικηγόρους τους μετά από εξέταση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προκειμένου να είναι σαφές ότι δεν περιέχουν πολιτικό περιεχόμενο ή κρυμμένα μηνύματα.

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας επανεξέτασε την απόφαση του και επέλεξε να επαναπροσδιορίσει τα κριτήρια για το ποιος κατέχει πραγματικά τέτοια έργα και να απαγορεύσει την έξοδο από τις φυλακής.

“Τα πράγματα που παράγουν οι κρατούμενοι στον κόλπο του Γκουαντάναμο παραμένουν στην κυριότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τμήματος, Μπέιτ Σάκρισον, στο Associated Press.

Ενώ οι υπάλληλοι των φυλακών πάντα λογοκρίνουν την τέχνη που αποτυπώνει «ευαίσθητα» θέματα – παραδείγματος χάριν, σχέδια που σχετίζονται με βασανιστήρια ή απεργίες πείνας – πολλά έργα των κρατουμένων βγήκαν προς τα έξω μέσω των δικηγόρων των φυλακισμένων.

Η συγκεκριμένη επίδειξη των έργων πραγματοποιήθηκε αφού ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε φυλακισμένους του Guantanamo, έφτασε σε επικοινωνία με την καθηγήτρια Erin Thompson η οποία βοήθησε στη διοργάνωση της έκθεσης που πήρε δημοσιότητα και ενοχλήθηκε από την ιδέα ότι η κυβέρνηση θα απομακρύνει τα έργα τέχνης των κρατουμένων.

«Θέλω μόνο να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να δουν τους πίνακες αυτούς, είναι λουλούδια και παραλίες και δεν έχουν ανατρεπτικό περιεχόμενο», δήλωσε. «Δεν απειλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν νομίζω ότι πρέπει να κάψουμε πίνακες με λουλούδια», πρόσθεσε.

Οι κρατούμενοι έδιναν συχνά έργα τέχνης στους δικούς τους, ως δώρα για τα μέλη της οικογένειας τους.

«Η τέχνη είναι η επικοινωνία, ένας καλλιτέχνης επικοινωνεί μέσω της τέχνης του. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τους κάνει να σιωπούν, να ελέγχει ακόμη και αυτή την πτυχή της ζωής τους», συνέχισε η καθηγήτρια την καυστική τοποθέτηση της.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες ήταν ο Moath al-Alwi, κατηγορούμενος ότι ήταν ένας από τους σωματοφύλακες του Οσάμα Μπιν Λάντεν, και ο Αχμέτ Ραμπάνι, κατηγορούμενος για συνεργασία με ανώτερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα. Από τους οκτώ καλλιτέχνες της έκθεσης, τέσσερις παραμένουν πίσω από τα κάγκελα χωρίς να έχουν δικαστεί και τέσσερις έχουν απελευθερωθεί.

Όπως εξηγεί ο Mansoor Ad-Ayfi, στον κατάλογο της έκθεσης, η θάλασσα «σημαίνει την ελευθερία που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ή να κατέχει, την ελευθερία για όλους».  





Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…