ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Τα λόγια και τα έργα

Ο καλύτερος δείκτης για την επιτυχία ή την αποτυχία μιας κυβέρνησης είναι τα αποτελέσματα των προσπαθειών της, όπως αυτά αποτυπώνονται στα έργα που αφήνει πίσω της

ΕΚ - Μητσοτακης

Ο καλύτερος δείκτης για την επιτυχία ή την αποτυχία μιας κυβέρνησης είναι τα αποτελέσματα των προσπαθειών της, όπως αυτά αποτυπώνονται αντικειμενικά στα έργα που αφήνει πίσω της. Όταν μάλιστα τα αποτελέσματα μπορούν να συγκριθούν και με τις υποσχέσεις που έδωσε, τότε ο δείκτης δεν αφορά μόνο στο κριτήριο της επιτυχίας, αλλά και της αξιοπιστίας της.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο να δούμε σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, τι υποσχέθηκε και τι αποτέλεσμα κατέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς που διαχειρίστηκε, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η οικονομία και οι θεσμοί. Ένα χρόνο πριν, στις 11 Δεκεμβρίου 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε:

«Νικήσαμε την πανδημία».

Η δήλωση έγινε μια ημέρα που οι ΜΕΘ εμφάνιζαν πληρότητα 98% και οι νεκροί από την πανδημία ανέρχονταν σε 19.000. Λίγες μέρες νωρίτερα, από το Βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει:

«Δεν έχω ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εντός ΜΕΘ».

Και οι δύο δηλώσεις του πρωθυπουργού διαψεύστηκαν οικτρά.

Όσον αφορά στους διασωληνωμένους, αποδείχτηκε ότι η μελέτη Λύτρα, η οποία είχε τεθεί υπόψη κυβέρνησης και πρωθυπουργού τουλάχιστον 6 μήνες νωρίτερα, προειδοποιούσε για τις ολέθριες συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές της συνειδητής μη επένδυσης σε περισσότερες ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Αφού η μελέτη διαπίστωνε ότι εκτός ΜΕΘ έχασε τη μάχη με τον θάνατο το 97,7% των διασωληνωμένων, όταν εντός ΜΕΘ η θνητότητα ήταν κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη. Αλλά και τα συγκριτικά στοιχεία της υπερβάλλουσας θνητότητας, όπως και του αριθμού των θανάτων ανά πληθυσμό στην Ευρώπη διέψευσαν την άστοχη θριαμβολογία του Έλληνα πρωθυπουργού που νόμισε ότι νίκησε την πανδημία.

Αφού στην Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικά 3.189 θάνατοι/εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 2.578 θάνατοι ανά πληθυσμό αντίστοιχα. Κι ακόμη η χώρα μας στέφθηκε πρωταθλήτρια της Ευρώπης στους πλεονάζοντες θανάτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στους περισσότερους θανάτους δηλαδή που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, σε σχέση με το παρελθόν. Η Ελλάδα με 17% υπερβάλλουσα θνητότητα κατέχει από κοινού με τη Φινλανδία την πρώτη χειρότερη θέση, με διπλάσιο σχεδόν δείκτη από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό. Είναι τόσο θλιβερές οι πρωτιές σε θανάτους στη χώρα μας, που ούτε σαν αστείο δεν μπορεί να ακουστεί η πρωθυπουργική οίηση ότι δήθεν νίκησε την πανδημία…

Όσον αφορά στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που είχαν ιδιωτικοποιήσει τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού τους τις επανακρατικοποίησαν, προκειμένου να ρυθμίσουν τις ενεργειακές αγορές και να χαμηλώσουν τις τιμές του ρεύματος, η δική μας κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Η απόφαση υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021, όταν ήδη η ενεργειακή κρίση είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια της. Η κυβέρνηση απαντούσε τότε στους φόβους που εκφράζονταν για ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών της ενέργειας αν δεν υπήρχε πλέον η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών με τη δήλωση:

«Η αγορά της ενέργειας θα αυτορυθμιστεί».

Η κυβερνητική υπόσχεση διαψεύστηκε σχεδόν αμέσως και συνεχίζει να διαψεύδεται συνεχώς μέχρι σήμερα, καθώς οι τιμές από το καλοκαίρι του 2020 άρχισαν να απογειώνονται. Η Ελλάδα είχε μάλιστα το θλιβερό προνόμιο να έχει για μεγάλα διαστήματα πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις της τιμής του ρεύματος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ακριβώς γιατί περιμένοντας την περίφημη αυτορρύθμιση της αγοράς, άφησε τους κερδοσκόπους, μεταξύ των οποίων πλέον και η ιδιωτική ΔΕΗ, να αισχροκερδούν αυξάνοντας ανεξέλεγκτα τα τιμολόγια και αποκομίζοντας αφορολόγητα υπερκέρδη.

Οι καταγραφές της Eurostat για πολύ υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στην Ελλάδα διαψεύδουν το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν εισαγόμενης κρίσης. Και τα μέτρα όχι εκ των προτέρων περιορισμού των ανατιμήσεων, αλλά αποκλειστικά εκ των υστέρων επιδότησης των καταναλωτών και μέσω αυτών των κερδοσκόπων, διαψεύδουν την προπαγάνδα της επιτυχημένης διαχείρισης.

Αλλά και ο τομέας της Οικονομίας και της Κοινωνικής Ευημερίας γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες διαψεύσεις των όσων υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Η βαρύγδουπη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής που προσφέρει καλή εργασία και καλές απολαβές» έμελλε να γίνει αντικείμενο επικριτικού και ειρωνικού σχολιασμού σε μια χώρα η οποία, σύμφωνα με τη Eurostat, κατατάσσεται τρίτη χειρότερη στην Ευρώπη ως προς το ποσοστό των κατοίκων της που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστό ότι σχεδόν 1 στους 3 και συγκεκριμένα το 28,3% του πληθυσμού της απειλείται από φτώχεια και από κοινωνικό αποκλεισμό, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό πληθυσμού στην ΕΕ είναι 21,7%. Κι ακόμη η δήλωση περί καταπληκτικής ποιότητας ζωής με καλή εργασία και καλές απολαβές διαψεύστηκε οικτρά από τα διεθνή στοιχεία για τις αυξημένες ανισότητες στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά, ενώ το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 48% του παγκόσμιου πλούτου, στην Ελλάδα το 1% του πληθυσμού κατέχει το 56% του εθνικού πλούτου.

Για να πάμε τέλος στο κορυφαίας σημασίας ζήτημα των θεσμών, του κράτους δικαίου και της ποιότητας της Δημοκρατίας. Ένα ζήτημα που μέχρι πρότινος ο πρωθυπουργός πρόβαλε σαν την πιο προνομιακή κατάκτηση της κυβέρνησης.

Αναγορεύοντας μάλιστα την υπόθεση της κυβερνητικής σταθερότητας σαν το εκλογικό σύνθημα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Τι ήθελε να το πει;

Ποια σταθερότητα μπορεί να επικαλείται ο πρωθυπουργός όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι ιδιαίτερα επικριτικοί για την πορεία του κράτους δικαίου και των ελευθεριών στην Ελλάδα; Ποια σταθερότητα μπορεί να επικαλείται όταν η χώρα μας συγκλονίζεται από μια άνευ προηγουμένου δημοκρατική εκτροπή που κατατάσσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, ανάμεσα στα ολοκληρωτικά, αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα;

Για ποια σταθερότητα μιλά ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση, όταν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που ξέσπασε επί της δικής της θητείας, απειλεί τα θεμέλια της Δημοκρατίας;

Για ποια σταθερότητα μιλούν όταν αλλάζουν γνώμες για το κορυφαίο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ανά εβδομάδα;

Ποια σταθερότητα μπορεί να εγγυηθεί μια κυβέρνηση που τη μια Κυριακή σχολιάζει τις αποκαλύψεις για το παρακράτος των παρακολουθήσεων σαν αναπόδεικτα ψέματα και σαν μύθους του Αισώπου και την αμέσως επόμενη, όταν παρουσιάζονται οι αποδείξεις και η New York Times αποκαλύπτει ότι όχι μόνο γνώριζαν για το Predator, αλλά έδωσαν και άδεια για να εξαχθεί στη Μαδαγασκάρη, κάνει στροφή 180 μοιρών;

Ποια σταθερότητα να εγγυηθούν όταν από το «δεν γίνονται παρακολουθήσεις» παραδέχονται το ακριβώς αντίθετο, ότι η ΕΥΠ που βρίσκεται υπό την ευθύνη και την εποπτεία του πρωθυπουργού εκτελούσε, πράγματι, παρακολουθήσεις, αλλά ο ανεύθυνος άρχων δεν γνώριζε το παραμικρό;

Σε ένα μόνο τομέα η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε πράγματι πρωταγωνίστρια: Στην επικοινωνιακή διαχείριση των αποτυχιών της, στη διαστροφή της πραγματικότητας και στην απόσταση λόγων και έργων.

Αλλά με αυτές τις πρωτιές δεν κερδίζεις εκλογές…

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…