Τα "κόκκινα δάνεια" και η ρευστότητα στο επίκεντρο της σύσκεψης στο Μαξίμου

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της ρευστότητας κυριάρχησαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με…

maximou 1

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της ρευστότητας κυριάρχησαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του Αναπληρωτή υπουργού, Χρ. Σταϊκούρα, του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια, του υπουργού Επικρατείας κ. Σταμάτη, του Προϊστάμενου Γραφείου Ε.Ε. και Διεθνών Σχέσεων κ. Παπασταύρου και εκπροσώπων τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου «το ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ήταν αφενός μεν τα θέματα που αφορούν συνολικά τον τραπεζικό δανεισμό και τη δυνατότητα των τραπεζών να βοηθήσουν σε αυτήν τη φάση την ελληνική οικονομία και βεβαίως, μεταξύ των άλλων, συζητήθηκαν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και οι προοπτικές του στη λογική της περαιτέρω ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Οι συζητήσεις θα είναι πιο συχνές, με στόχο οι τράπεζες με δεδομένη τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους να συνδράμουν ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών».

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος τόνισε ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν από λίγο καιρό, για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι είναι θέμα εξαιρετικά σοβαρό αλλά ελεγχόμενο και συνδέεται στενά με την πορεία ανάπτυξης του τόπου και την έξοδο από την κρίση.

Επίσης προανήγγειλε νέα «εργαλεία» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ενώ τόνισε ότι οι τράπεζες είναι ισχυρά ανακεφαλαιοποιημένες.

Αναλυτικά, ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι «το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν η αμοιβαία ενημέρωση για την κατάσταση της Αγοράς και της Οικονομίας. Διαπιστώθηκε ότι τα πράγματα στον οικονομικό τομέα και στην Αγορά είναι πολύ καλύτερα από ότι ήταν πριν από λίγο καιρό».

Σύμφωνα με το ίδιο τη συζήτηση απασχόλησε και το θέμα της ρευστότητας. «Διαπιστώνεται πια, ότι οι τράπεζες και μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι σε πολύ ισχυρότερη και πολύ καλύτερη θέση. Προηγήθηκε η σταθεροποίηση και στη συνέχεια τροφοδοτείται η αγορά, σταδιακά, με βελτίωση και ικανοποιητικό ρυθμό» ανέφερε.

«Το τρίτο θέμα ήταν τα κόκκινα δάνεια. Είναι ένα θέμα που, όπως είχαμε πει και την περασμένη εβδομάδα, από αρκετούς που έκαναν δηλώσεις, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, νομίζω όμως ότι είναι και ελεγχόμενο και πιστεύω απόλυτα δυνατό να διαχειριστούμε με τρόπους που δεν θα δημιουργήσουμε κανένα κοινωνικό πρόβλημα και θα αντιμετωπιστεί σταδιακά με τρόπο που, θα έλεγα κατά τη δική μου άποψη, εξαιρετικό, άψογο και συνεπή για την αγορά και την οικονομία» δήλωσε ο κ. Σάλλας.

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…