Newsroom

Newsroom

"Τα καταφέραμε!": Πανηγυρίζει η Κου Κλουξ Κλαν για την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ

«Τα καταφέραμε! Συγχαρητήρια Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρε των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέηβιντ Ντιουκ, πρώην ηγέτης της ρατστιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, λίγο μετά την ομιλία του Τραμπ κατά την τελετή ορκωμοσίας του.

58835e041dc5245c7c8b4624

Ήδη από την εκλογή του δισεκατομμυριούχου Ρεπουμπλικανού ο Ντιουκ δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Τότε έγραφε στο Twitter: «Ο Θεός να ευλογεί τον Ντόναλντ Τραμπ. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το σωστό, ήρθε η ώρα να ανακτήσουμε την Αμερική.»

Η Κου Κλουξ Κλαν είχε πάρει σαφή θέση υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ένα απ’ τα γνωστότερα φερέφωνά της, η εφημερίδα “The Crusader” («Ο Σταυροφόρος») αφιέρωσε μάλιστα ολόκληρο πρωτοσέλιδο στον τότε ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο.


Το έντυπο της Κου Κλουξ Κλαν πήρε το προεκλογικό σλόγκαν του Τραμπ «Να ξανακάνουμε μεγάλη την Αμερική» και το προσήρμοσε κατά το δοκούν για τη ρατσιστική του προπαγάνδα: «Ενώ ο Τραμπ θέλει να ξανακάνει μεγάλη την Αμερική, εμείς πρέπει να αναρρωτηθούμε: “τι έκανε μεγάλη την Αμερική στην αρχή;’’»

Kαι η εφημερίδα συνέχισε: «Η Αμερική ιδρύθηκε ως λευκή, χριστιανική δημοκρατία. Και ως λευκή, χριστιανική δημοκρατία έγινε μεγάλη η Αμερική.»

Το επιτελείο του Τραμπ πήρε αποστάσεις

Το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ είχε ασκήσει κριτική στο άρθρο κι απέρριψε την υποστήριξη που πρόσφερε η ρατσιστική οργάνωση στον Ρεπουμπλικανό.

«Ο κ. Τραμπ και το προεκλογικό του επιτελείο απορρίπτουν κάθε μορφή μίσους.»

Η δημοσίευση του άρθρου, ανέφερε η ανακοίνωση, είναι αποκρουστική και δεν αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια των Αμερικανών που υποστηρίζουν την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ.

Ο Τραμπ και η ακροδεξιά

Αλλά το Φεβρουάριο του 2016 οι τόνοι άλλαξαν κάπως. Μετά τα επεισόδια μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της Κου Κλουξ Κλαν στην Καλιφόρνια ο Τραμπ προκάλεσε αίσθηση με τις δηλώσεις του για τη ρατσιστική οργάνωση. Μιλώντας στην εκπομπή “State of the Union” του CNN απέφυγε παρά τις πιέσεις να πάρει αποστάσεις απ ‘την οργάνωση, είπε ότι δεν ήξερε σε ποια αναφέρονταν οι συνομιλητές του. «Θέλετε να καταδικάσω μια οργάνωση, που δεν τη γνωρίζω», είπε πει, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί αρκούντως προτού εκφέρει γνώμη…

Η Κου Κλουξ Κλαν ιδρύθηκε το 1865 υποστηρίζοντας ότι η λευκή φυλή είναι ανώτερη απ’ τις υπόλοιπες. Αντιμάχεται τους μαύρους, αλλά και τους μετανάστες, τους Εβραίους και τους ομοφυλόφιλους. Και όπως σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ, δεν είναι η μόνη εξτρεμιστική οργάνωση που υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…