Αναλύοντας τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για τις χθεσινές εκλογές, έχει ενδιαφέρον να δούμε τις περιφέρειες όπου το κάθε κόμμα σημειώνει τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις του.
Η Νέα Δημοκρατία θριάμβευσε στις περιφέρειες Δωδεκανήσου και Λακωνίας, όπου απέσπασε ποσοστά κοντά στο 50% (49,93% και 49,78% αντίστοιχα), ενώ μακράν η χειρότερη επίδοσή της ήταν στη Ροδόπη, με ποσοστό 27,05%.
Αντίστροφα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μακράν την καλύτερη επίδοσή του στη Ροδόπη, με ποσοστό 33,19%, ενώ το όριο του 30% το πέρασε μόνο σε μία ακόμα περιφέρεια, την Άρτα (31,76%). Αντίθετα, κατακρημνίστηκε στη Χίο, όπου έχασε σχεδόν δέκα μονάδες σε σχέση με το 2019, πέφτοντας στο 12,36%.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε επίσης το καλύτερο ποσοστό του στη Ροδόπη (22,65%), ενώ ξεπέρασε το 20% σε τρεις νομούς της Κρήτης (Ηράκλειο 21,81%, Ρέθυμνο 21,47%, Λασίθι 21,47%). Αντίθετα, δεν τα πήγε καλά στην Α’ Πειραιώς (5,94%) και στην Α’ Αθηνών (6,71%).
Το ΚΚΕ ήταν πολύ δυνατό στο “κάστρο” της Σάμου, όπου έπιασε ποσοστό 16,52%, ενώ αντίθετα στην Ξάνθη απέσπασε μόλις 22,85%.
Η Ελληνική Λύση πέτυχε τα καλύτερά της αποτελέσματα στον Έβρο (8,73%) και στην Α’ Θεσσαλονίκης (8,35%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό της ήταν το 1,64% που συγκέντρωσε στη Λευκάδα.
Η Νίκη έπιασε “ταβάνι” στην Πιερία, με ποσοστό 7,46%, ενώ αντίθετα στην Κεφαλονιά μετά βίας ξεπέρασε το 1% (1,06%).
Η Πλεύση Ελευθερίας πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό της στην Κέρκυρα (5,07%) και είχε το χαμηλότερο ποσοστό της στη Ροδόπη (1,11%).
Το ΜέΡΑ25 είχε καλά αποτελέσματα στην Α’ Αθηνών (3,60%) και στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών (3,50%), ενώ στην Ηλεία έμεινε μόλις στο 1,38%. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μεταξύ των ψηφοφόρων εξωτερικού (χωρίς να έχουν ενωματωθεί Αμερική και Αυστραλία) συγκεντρώνει μέχρι τώρα ποσοστό 10,25%.
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια