Newsroom

Newsroom

Oι καλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις για το 2022 – Θέατρο, σινεμά, μουσική και εικαστικά

Η ομάδα του Docville ξεχωρίζει όσα θα φέρει ο καινούργιος χρόνος στο θέατρο, στη μουσική, στο σινεμά, στις εκδόσεις, στα εικαστικά και στην αρχιτεκτονική.

pexels photo 1328488

Θέατρο

  • «Κόκκινα φανάρια» (από τις 15/1)

Παράσταση βασισμένη στο εμβληματικό έργο του Αλέκου Γαλανού σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη η οποία παρουσιάζεται από την Πρωτοχρονιά στον Τεχνοχώρο Cartel. Η queer εκδοχή του έργου ζωντανεύει με φόντο ένα σύγχρονο μπαρ.

KokkinaFanaria 2 scaled 1
(© Γιώργος Καλφαμανώλης)
  • «Cry» (7-9/1)

Το τελευταίο έργο της Λένας Κιτσοπούλου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Σεν-Ζερβέ της Γενεύης και διερευνά ποια είναι η στιγμή που η ευγένεια πεθαίνει για να γεννηθεί η βία. Η παράσταση έρχεται στο Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου μόνο για δύο παραστάσεις.

  • «Σεροτονίνη» (από τις 3/1)

Το ανατρεπτικό έργο του Μισέλ Ουελμπέκ ανεβάζουν σε ελεύθερη μεταφορά στο θέατρο –για πρώτη φορά παγκοσμίως– οι Elephas Tiliensis στην Κάμιρο σε συν-σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου (Ιθάκης 32, Κυψέλη).

IMG 2170 scaled 1
(© Αναστασία Γιαννάκη)
  • «Αβυσσαλέο κτήνος» (από την 1/1)

Η άνοδος και η πτώση της μαφίας στοιχημάτων με πρωταγωνιστή έναν πυγμάχο στο απόγειο της δόξας του στο Ρίνο της Νεβάδας στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Η παραγωγή της ομάδας Νοσταλγία ανεβαίνει στο Rabbithole.

abyssaleoktinos

  • «Άνθρωποι χωρίς όνομα» (από τις 11/1)

Η θεατρική ομάδα ΕρΜα παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση η οποία μέσα από έξι διαφορετικές ιστορίες φροντιστών επιχειρεί να θίξει το σημαντικό θέμα της έλλειψης ανακουφιστικής φροντίδας ως παροχή του συστήματος υγείας της χώρας μας.

AnthropoXorisOnoma

  • «Η αυλή των θαυμάτων – Το μιούζικαλ» (από 25/1)

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει ένα σημαντικό μουσικοθεατρικό εγχείρημα. Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης και ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής υπογράφουν μια ιδιαίτερη εκδοχή του πιο εμβληματικού έργου του νεοελληνικού θεάτρου του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μορφή μιούζικαλ.

Η αυλή των θαυμάτων

  • «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» (άνοιξη 2022)

Το εμβληματικό βιβλίο του Χρόνη Μίσσιου θα ανεβάσει η ομάδα Gaff υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Σοφίας Καραγιάννη στο Θέατρο 104.

  • «Αμαντέους» (από 2/2)

Το 1979 ο Πίτερ Σάφερ, χρησιμοποιώντας έναν μύθο που διέρρευσε στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα για τη δολοφονία του Μότσαρτ από τον Αντόνιο Σαλιέρι, δημιούργησε ένα από τα διασημότερα θεατρικά έργα της σύγχρονης δραματουργίας. Το «Αμαντέους» ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

  • «Ματωμένα χώματα» (από 27/4)

Το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου διασκευάζεται σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

  • «Gener8ion» (15/1-27/2)

O Ρομέν Γαβράς παρουσιάζει τη νέα του δουλειά σε συμπαραγωγή του Onassis Culture και της Iconoclast. Σέρφερ, αντάρτες αλλά και η Σαρλίζ Θερόν συναντιούνται σε ένα πολυμεσικό πρότζεκτ σε τρεις διαφορετικούς χώρους του Ιδρύματος Ωνάση στην πόλη.

Gener8ion scaled 1

  • «Χαλεπάς» (10-27/2)

Oι ζωές και οι θάνατοι του Γιαννούλη Χαλεπά σε ένα ονειρικό αφήγημα σκηνοθετημένο από την Αργυρώ Χιώτη. Μια σύγχρονη μουσική τραγωδία για τη μυθιστορηματική ζωή του γλύπτη που αναγεννήθηκε δημιουργικά στην πλήρη ωριμότητά του (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση).

CHALEPAS theater 2021 22 scaled 1
(© Αργυρώ Χιώτη)
  • Φραν Λίμποβιτς (15/3)

Νέα Υόρκη – Αθήνα, urban coolness και η σημασία του να λες αυτό που σκέφτεσαι. H αντισυμβατική Νεοϋορκέζα συγγραφέας και κριτικός Φραν Λίμποβιτς συναντά τη διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση).

Fran Lebowitz Credit and Copyright Brigitte Lacombe 22 scaled 1
(© Brigitte Lacombe)
  • «Once to be realised» (15-17/4)

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και έξι συνθέτες του σύγχρονου μουσικού θεάτρου (Beat Furrer, Barblina Meierhans, Olga Neuwirth, Younghi Pagh-Paan, Samir Odeh-Tamimi και Christian Wolff) συναντιούνται με τα μη ταξινομημένα αρχεία έργων του Γιάννη Χρήστου σε μια παράσταση που μοιάζει με αρχαίο δράμα αλλά και με κοινωνικό γλυπτό (Κεντρική Σκηνή).

Once to be realised music ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ THOMAS AURIN scaled 1
(© Thomas Aurin)
  • «Φρανκενστάιν – Ο χαμένος παράδεισος» (14/5-10/6)

Η Λένα Κιτσοπούλου φέρνει στον κόσμο της σκηνής τον Φρανκενστάιν και το τερατούργημά του, διερωτώμενη για το τίμημα της δημιουργίας (Κεντρική Σκηνή).

THEATRE Lena Kitsopoulou FRANKENSTEIN ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΑΝΔΡΈΑΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ scaled 1
(© Ανδρέας Σιμόπουλος)
  • «Xenakis alive» (25/5)

Μουσικοί της πειραματικής και ηλεκτρονικής σκηνής μεταφράζουν την πολύπλευρη ενέργεια του Ιάννη Ξενάκη στους ήχους του αύριο. Ενα αφιέρωμα στον επιδραστικό συνθέτη με για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Xenakis Alive 2021 22 scaled 1

Κινηματογράφος

  • «Drive my car» (10/2)

Η ταινία του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, που μπαίνει σε όλο και περισσότερες λίστες με τα κορυφαία φιλμ του 2021 και αποτελεί μεταφορά του διηγήματος του Χαρούκι Μουρακάμι, κέρδισε το βραβείο σεναρίου στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών. Το φιλμ καταγράφει την περιπέτεια ενός θεατρικού ηθοποιού και σκηνοθέτη που αδυνατεί να διαχειριστεί την απώλεια της γυναίκας του, ώσπου δέχεται πρόταση να σκηνοθετήσει τον «Θείο Βάνια».

Drive my car 1

  • «Belfast» (27/1)

To ασπρόμαυρο δράμα εποχής του Κένεθ Μπράνα διαδραματίζεται στην ιρλανδική πρωτεύουσα το 1969 και έχει θέμα τις κοινωνικοπολιτικές αναταραχές της εποχής μέσα από το βλέμμα ενός αγοριού. Με επτά υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες προβάλλει ως μεγάλο φαβορί και για τα Οσκαρ.

  • «The Batman» (4/3)

Στη νέα περιπέτεια του σκοτεινού ήρωα του Γκόθαμ Σίτι που σκηνοθετεί ο Ματ Ριβς, οι Ρόμπερτ Πάτινσον και Ζόι Κράβιτζ ανεβάζουν την ένταση καθώς παρουσιάζεται ξεκάθαρα η σχέση του Batman και της Catwoman, ενώ οι δύο εχθροί Penguin και Riddler καιροφυλακτούν.

THE BATMAN scaled 1

  • «Deep water» (14/1)

Ενας άντρας κάνει τα στραβά μάτια στην απιστία της γυναίκας του αλλά γίνεται ο βασικός ύποπτος όταν εκείνη εξαφανίζεται. Ο Εϊντριαν Λάιν διασκευάζει Πατρίσια Χάισμιθ και θυμίζει τις μέρες της «Ολέθριας σχέσης», βάζοντας πρώτα βιολιά στο ερωτικό θρίλερ του τους Μπεν Αφλεκ και Ανα ντε Αρμας.

  • «Morbius» (28/1)

Βιοχημικός που επιχειρεί να γιατρέψει τη σπάνια ασθένεια που έχει στο αίμα του μετατρέπεται σε βρικόλακα. Ο Τζάρεντ Λέτο μετά την εμπειρία του στην DC ως Τζόκερ βουτά τώρα και στον κόσμο της Marvel έχοντας τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ντάνιελ Εσπινόζα.

Morbius scaled 1

  • «Έγκλημα στον Νείλο» (11/2)

Η συμπαραγωγή της Disney και της 20th Century Fox ήταν προγραμματισμένη να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα πέρυσι, αλλά η πανδημία ανέβαλε την έξοδό της στους κινηματογράφους. Ο σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα κρατά τον ρόλο του δαιμόνιου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό στο ποταμόπλοιο όπου γίνεται ο φόνος έχοντας ως συνεπιβάτες τους Γκαλ Γκαντότ, Αρμι Χάμερ, Ανέτ Μπένινγκ κ.ά.

Death on the Nile

  • «Marry me» (18/2)

Λίγο προτού παντρευτεί το διάσημο αμόρε της μπροστά σε χιλιάδες φαν, μια Λατινοαμερικάνα ποπ σταρ μαθαίνει ότι εκείνος την απατά και τον παρατά για έναν άγνωστο που βλέπει στο κοινό και κρατά ένα πανό με την προτροπή «Marry me». Η Τζένιφερ Λόπεζ ξαναπιάνει την υποκριτική έχοντας δίπλα της τον Οουεν Γουίλσον.

marry me

  • «Doctor Strange in the multiverse of madness» (25/3)

Ο Dr Strange συνεχίζει να αναζητά το Πετράδι του Χρόνου όταν απρόσμενοι εχθροί εμφανίζονται από όλες τις πλευρές του πολυσύμπαντος. O Μπένεντικτ Κάμπερμπατς φορά και πάλι τα ρούχα του σούπερ μάγου της Marvel μετά το πρόσφατο «No way home» και στη δεύτερη ταινία του Dr Strange ενώνει τις δυνάμεις του με τη Σκάρλετ Γουιτς και τον παλαιό συνεργάτη του Wong.

  • «Thor: Love and thunder» (6/5)

Η τέταρτη ταινία του Thor συνεχίζει την ιστορία του τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα του «Thor: Ragnarok» (2017), με σκηνοθέτη ξανά τον Τάικα Γουαϊτίτι ο οποίος έγραψε και το σενάριο. Οπως και τότε, ο Κρις Χέμσγουορθ επιστρέφει στον ρόλο που τον έκανε διάσημο έχοντας δίπλα του και πάλι τη Νάταλι Πόρτμαν.

thor love poster scaled 1

  • «Jurassic world: Dominion» (10/6)

Το τρίτο μέρος της τριλογίας με πρωταγωνιστές τους Κρις Πρατ, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ και Λόρα Ντερν και παραγωγό τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Dominionofficialposter

  • «Lightyear» (17/6)

Η ιστορία του Μπαζ Λαϊτγίαρ πηγαίνει «στο άπειρο και ακόμη παραπέρα». Το spin off του «Toy story» παρουσιάζει την ιστορία του πιλότου που ενέπνευσε τον χαρακτήρα της κούκλας.

Lightyear scaled

Εκδόσεις

  • «Η υπόσχεση»

Εκδόσεις Διόπτρα

Μεταξύ των πολυαναμενόμενων βιβλίων για το 2022 είναι η «Υπόσχεση» (The promise) του Ντέιμοντ Γκάλγκουτ, ο οποίος τιμήθηκε με το Booker 2021. Το μυθιστόρημα του Νοτιοαφρικανού συγγραφέα αποτελεί τη σάγκα μιας οικογένειας λευκών στη Νότια Αφρική από την εποχή του απαρτχάιντ έως σήμερα. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε μετάφραση της Κλαίρης Παπαμιχαήλ.

  • «Afterlives»

Εκδόσεις Ψυχογιός

Το βιβλίο «Afterlives» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, ο οποίος τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, θα κυκλοφορήσει σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά. Το μυθιστόρημα του Τανζανού συγγραφέα ακολουθεί την ιστορία ενός αγοριού που γεννήθηκε στη φανταστική πόλη Κάουα στην Τανζανία στις αρχές του 20ού αιώνα και δίνεται από τον πατέρα του ως ενέχυρο σε έναν πλούσιο και ισχυρό Αραβα έμπορο.

  • «Θεωρίες συνωμοσίας για τον Χίτλερ»

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Με αφορμή τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσω διαδικτύου, ο Ρίτσαρντ Εβανς μελετά μια πρόσφατη «χρυσή» εποχή του φαινομένου, εστιάζοντας σε πέντε από τις πιο ανθεκτικές θεωρίες συνωμοσίας για τη ναζιστική περίοδο, μαζί κι εκείνες που στήριξαν αρχικά την άνοδο του Χίτλερ. Το βιβλίο του «Θεωρίες συνωμοσίας για τον Χίτλερ. Το Τρίτο Ράιχ και η παρανοϊκή φαντασία» θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σε μετάφραση της Ελένης Αστερίου.

  • «Εάλω η Σμύρνη – Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922»

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Βασίλης Τζανακάρης μελετά το έπος της μικρασιατικής εκστρατείας και το κόστος που είχε για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

  • «Ένας ήρωας του καιρού μας»

Εκδόσεις Καστανιώτη

«Kανείς δικός μας δεν κατάφερε να γράψει ακόμη μια πρόζα τόσο σωστή, τόσο ωραία, τόσο χυμώδη» είχε γράψει ο Γκόγκολ για τον Μιχαήλ Λερμόντοφ. Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Ενας ήρωας του καιρού μας» σε μετάφραση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ.

  • «Γράμματα στην Ελσα Μοράντε»

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Ο Αλμπέρτο Μοράβια και η Ελσα Μοράντε υπήρξαν δύο εκ των θεμελιωτών της σύγχρονης ιταλικής λογοτεχνίας.  Σε μετάφραση της Ελένης Τουλούπη σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει το βιβλίο «Quando verrai sarò quasi felice. Lettere a Elsa Morante», το οποίο περιλαμβάνει τα γράμματα που έστελνε ο Αλμπέρτο Μοράβια στην Ελσα Μοράντε από το 1947 έως το 1983. Πέρα από τις πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη μεταξύ τους σχέση, οι επιστολές αυτές αποτελούν ντοκουμέντο για τη μεταπολεμική ζωή στην Ιταλία.

Συναυλίες

  • Iron Maiden (16/7)

Τέσσερα χρόνια μετά τη θριαμβευτική εμφάνισή του στη Μαλακάσα το θρυλικό συγκρότημα επιστρέφει στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της περιοδείας «Legacy of the beast 2022» και υπόσχεται το πιο εντυπωσιακό σόου που έχουμε δει στην Ελλάδα. Με περισσότερα από 15.000 εισιτήρια να έχουν ήδη βρει κατόχους, οι «σιδηρές παρθένες» φιλοδοξούν να σπάσουν κάθε ρεκόρ προσέλευσης μέταλ συναυλίας στη χώρα μας.

IRON MAIDEN scaled 1

  • Release Athens Festival (8/6-23/7)

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά δώδεκα είναι οι προγραμματισμένες φεστιβαλικές ημέρες στην πλατεία Νερού, που θα υποδεχτεί στη σκηνή της παλιούς φίλους αλλά και νέα ονόματα της ροκ και μέταλ μουσικής. Από τον Ιγκι Ποπ και τον Λίαμ Γκάλαχερ μέχρι τον Νικ Κέιβ και τους Pet Shop Boys και τους London Grammar, αλλά και από τους Judas Priest και τους Manowar μέχρι τους Sabaton και τους Slipknot.

IGGY POP scaled 1

  • Muse (29/6)

Οι Βρετανοί σούπερ σταρ της ροκ θα είναι οι headliners του EJEKT Festival 2022 την Τετάρτη 29 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ. Μαζί τους θα εμφανιστούν οι Nothing But Thieves και άλλα ονόματα που θα ανακοινωθούν.

MUSE scaled 1

  • Dead Can Dance (19 & 21/5)

Το εμβληματικό δίδυμο της Λίζα Γκέραρντ και του Μπρένταν Πέρι επανενώθηκε και επιστρέφει για δύο μοναδικές εμφανίσεις στο πλαίσιο της Europa 2022 Tour σε κλειστούς χώρους με εκπληκτική ακουστική και τεχνικές προδιαγραφές, όπου ο ήχος τους θα μπορεί να αποδοθεί στον απόλυτο βαθμό: στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ στις 19 Μαΐου και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 21 Μαΐου.

DEAD CAN DANCE scaled 1

  • Cigarettes After Sex (6-7/6)

Η ambient ποπ κολεκτίβα από τις ΗΠΑ, μια από τις πιο ξεχωριστές και πολυσυζητημένες μπάντες των τελευταίων χρόνων, έρχεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και υπόσχεται να μας ταξιδέψει σε ένα μουσικό σύμπαν γεμάτο συναισθήματα, ρομαντισμό και ατμοσφαιρικές μελωδίες.

  • Madrugada (24/9)

H σχέση αγάπης της παρέας του Sivert Høyem με το ελληνικό κοινό, που τους ακολουθεί με πάθος όλα τα χρόνια της διαδρομής τους, θα επιβεβαιωθεί ξανά στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας.

Madrugada

Εικαστικά

  • Μπιενάλε της Βενετίας (23/4-27/11)

Η ναυαρχίδα των εικαστικών θα έχει τίτλο «The milk of dreams». Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η εικαστικός Λουκία Αλαβάνου με τo docufiction «Στον δρόμο για τον Κολωνό» που αφορά τους Ρομά.

  • Γκογκέν στο Βερολίνο (25/3-10/7)

H Alte Nationalgalerie (Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη) στο Βερολίνο θα φιλοξενήσει έκθεση του Πολ Γκογκέν με τίτλο «Why are you angry?». Η έκθεση διερευνά τον μύθο που ο ίδιος ο Γκογκέν είχε δημιουργήσει για τον εαυτό του ως «πρωτόγονου καλλιτέχνη».

Gauguin scaled 1

  • Φράνσις Μπέικον στο Λονδίνο (29/1-17/4)

Με τίτλο «Man and beast» το Royal Academy of Arts θα παρουσιάσει έκθεση του Μπέικον. Μέσα από μια σειρά παλαιότερων και νεότερων έργων του φαίνεται η σαγήνη που ασκούσαν επάνω του τα ζώα, με τα όρια ζώου και ανθρώπου στα έργα του να γίνονται δυσδιάκριτα.

francis bacon man and beast 5 scaled 1

  • Κόντογλου στην Αθήνα (φθινόπωρο 2022)

Το Ίδρυμα Γουλανδρή προγραμματίζει αφιερωματική έκθεση στον Φώτη Κόντογλου με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με ενδεικτικό τίτλο της έκθεσης «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους μεταγενέστερους».

  • Τζον Κράξτον στο Μπενάκη (13/4-11/9)

To Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού θα διοργανώσει έκθεση με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου και σκηνογράφου Τζον Κράξτον, για τον οποίο το φως, η ζωή και τα τοπία της Ελλάδας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και κυρίαρχα θέματα από την άφιξή του στην Ελλάδα το 1946 μέχρι και το τέλος της ζωής του.

JOHN CRAXTON 63 scaled 1

Αλμπουμ

  • Τζακ Ουάιτ

Ο καλλιτέχνης που συνέδεσε το όνομά του με τους White Stripes και τους The Raconteurs ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει δύο νέα σόλο άλμπουμ. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο θα κυκλοφορήσει το «Fear of the dawn» και τον Ιούλιο το «Entering heaven alive».

  • Έντι Βέντερ

Στις 11 Φεβρουαρίου 2022 με τίτλο «Earthling» είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει η τέταρτη προσωπική δουλειά του τραγουδιστή των Pearl Jam, ο οποίος έχει στο πλευρό του σπουδαίους μουσικούς.

  • Rammstein

Το γερμανικό συγκρότημα θα κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ, λίγο πριν από την παγκόσμια περιοδεία του 2022, που θα ξεκινήσει στις 15 Μαΐου και θα αποτελεί συνέχεια της World Stadium Tour που διακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας.

  • Έλβις Κοστέλο

Οι φαν του καλλιτέχνη μετρούν αντίστροφα για την κυκλοφορία ενός ακόμη άλμπουμ του Βρετανού τραγουδοποιού με το συγκρότημά του The Imposters. Το «The boy named If» θα βρίσκεται στα ράφια και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στα μέσα Ιανουαρίου.

Αρχιτεκτονική

  • Merdeka 118  (Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία)

Ο δεύτερος ψηλότερος πύργος στον κόσμο είναι χτισμένος σε ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας. Σχεδιασμένος από την αυστραλιανή αρχιτεκτονική εταιρεία Fender Katsalidis, όταν ολοκληρωθεί θα έχει 118 ορόφους.

Merdeka scaled 1

  • Nanjing Zandai Himalayas Centre (Ναντσίνγκ, Κίνα)

Ιστορικά μια από τις τέσσερις μεγάλες αρχαίες πρωτεύουσες της Κίνας, η Ναντσίνγκ φιλοξενεί σήμερα 9,3 εκατομμύρια κατοίκους. Εκεί λοιπόν θα ολοκληρωθεί τον καινούργιο χρόνο το νέο Zandai Himalayas Centre, ένα συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων (560.000 τ.μ.) τετράγωνων πύργων. Ο αρχιτέκτονας Ma Yansong της MAD Architects σχεδίασε τον νέο προορισμό εμπορικών χώρων, ξενοδοχείων, γραφείων και κατοικιών, με το σκεπτικό να θυμίζει το μοτίβο ενός χιονοδρομικού χωριού μικρής κλίμακας που περιβάλλεται από πανύψηλα βουνά.

Nanjing Zandai Himalayas Centre scaled 1

  • Εθνικό Μουσείο (Όσλο, Νορβηγία)

Τον Ιούνιο του 2022 θα ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μουσείο στη Σκανδιναβία από Γερμανούς αρχιτέκτονες. Σχεδιασμένο από την ομάδα της Kleihues + Schuwerk, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου στο Οσλο της Νορβηγίας είναι ένα κτίριο 54.000 τ.μ. που θα φιλοξενήσει περισσότερα από 400.000 αντικείμενα.

National Museum in Oslo scaled 1

  • Fotografiska  (Βερολίνο, Γερμανία)

Το σουηδικό μουσείο φωτογραφίας Fotografiska επεκτείνεται με τρία νέα παραρτήματα να προγραμματίζονται έως το 2023, που θα το καταστήσουν το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο τέχνης στον κόσμο. Το πρώτο από αυτά τα προσεχή κτίρια ανοίγει το φθινόπωρο του 2022 στο Βερολίνο. Σχεδιάστηκε από το ελβετικό αρχιτεκτονικό στούντιο Herzog & de Meuron, ενώ τους εσωτερικούς χώρους ανέλαβε η γερμανική εταιρεία Studio Aisslinger.

Επιμέλεια αφιερώματος: Αφροδίτη Ερμίδη, Έμυ Ντούρου, Ηλέκτρα Ζαργάνη, Κωνσταντίνος Καϊμάκης, Γιάννης Πούλλος, Παναγιώτης Φρούντζος

H σελίδα του Docville στο Facebook

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…