ΆΠ

Άννα Παπαδημητρίου

Τα καλά νέα από την Ιταλία

Η καμπύλη των συνολικών κρουσμάτων σε ολόκληρη τη Λομβαρδία αναμένεται από τους ειδικούς να σταθεροποιηθεί τις επόμενες μέρες

AP 20079581683996

Με 4.207 νέα κρούσματα και 475 νεκρούς μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, πού ακριβώς είναι τα καλά νέα από τη γείτονα, τη χώρα -με εξαίρεση τη “μητέρα” της Covid-19, την Κίνα – όπου η νόσος έχει μέχρι στιγμής δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο; Η απάντηση βρίσκεται στην ανάλυση των στατιστικών ανά περιφέρεια και επαρχία.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο τί συμβαίνει στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπου σημειώθηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα και απ’ όπου εξαπλώθηκε ο ιός σε ολόκληρη τη χώρα, θα παρατηρήσει ότι τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει (μια μέρα πάνω μια κάτω) στάσιμος. Σε καλύτερη ακόμη κατάσταση, βρίσκεται η επαρχία Λόντι των σχεδόν 300.000 κατοίκων – εκεί πρωτοεντοπίστηκε ο κορονοϊός – όπου σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται να έχει ήδη πιάσει το peak της με τα νέα κρούσματα να κυμαίνονται τις τελευταίες πέντε ημέρες μεταξύ μόλις 27 (18 Μαρτίου) και 56 (17 Μαρτίου).

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η καμπύλη των συνολικών κρουσμάτων σε ολόκληρη τη Λομβαρδία αναμένεται από τους ειδικούς να σταθεροποιηθεί τις επόμενες μέρες. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που πρώτα επιβλήθηκαν στη Λόντι (πλήρης αποκλεισμός των χωριών με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τις 22 Φεβρουαρίου) και μετά στη λοιπή Λομβαρδία (κλείσιμο σχολείων στις 24 Φεβρουαρίου και μετέπειτα γενική καραντίνα) αποδίδουν καρπούς. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι οι χώρες που ακολουθούν το μοντέλο της Ιταλίας, το οποίο βασίστηκε στο μοντέλο της Γιουχάν, με την επιβολή δυναμικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, θα δουν φως στο τούνελ.

Ας σημειωθεί ότι στη γενική καλή εικόνα της Λομβαρδίας, μελανές περιοχές παραμένουν οι πόλεις Μπρέσια και Μπέργκαμο. Υπάρχει εξήγηση. Πρόκειται για δύο βιομηχανικές ζώνες, στις οποίες μέχρι πρότινος πολλές βιομηχανίες λειτουργούσαν κανονικά, προτού αναγκαστούν και αυτές να “κλείσουν τις μηχανές”. Επομένως, είναι αναμενόμενο να μην ακολουθούν ακόμη την θετική τάση που σημειώνεται γενικότερα στη Λομβαρδία.

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στην υπόλοιπη χώρα, η οποία καθημερινά μετρά χιλιάδες νέα κρούσματα και θανάτους. Δύο τινά. Πρώτον, παρότι δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει τα στατιστικά, όταν επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα στη Λομβαρδία, χιλιάδες Ιταλοί κατέφυγαν στο Νότο, μεταφέροντας μαζί τους τη νόσο. Δεύτερον, το σύστημα υγείας του Νότου είναι πολύ πιο αδύναμο σε σχέση με του Βορρά. Ας ελπίσουμε ότι θα #μείνουνσπίτι.

Νewsletter του Documento για τον κορονοϊό

Η μόνη επαφή που δεν πρέπει να αποφύγετε είναι αυτή με την αλήθεια: Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter της ομάδας του Documento για να γνωρίζετε όλα όσα χρειάζεται σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία στην Ελλάδα και τον κόσμο. ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ 

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.