Τα ίχνη σας συσχετίζονται με το παρακράτος του ‘60

Δεν υπάρχει μόνο το δαχτυλικό αποτύπωμα, σε κινητό ή ακίνητο αντικείμενο. Ή το αποτύπωμα που ξεκλειδώνει το smartphone. Υπάρχει και το προσωπικό εκείνο σημάδι που αφήνει κάθε άνθρωπος με τις πράξεις του.

nonos

Αυτό το σημάδι-τεκμήριο δεν παραδίδει αυτές τις πράξεις πουθενά αλλού παρά μόνο στην ιστορία. Κι αποκτά μεγαλύτερη αξία, ειδικά όταν ένα συμβάν κατατάσσεται στα αξέχαστα. Σε αυτά δηλαδή που επιβάλλεται να θυμόμαστε. Κι είναι το αρχείο της ιστορία που μας βοηθά να κάνουμε ταχείες συσχετίσεις με σύγχρονα συμβάντα.

Σήμερα λόγου χάρη μπορούμε να ανασύρουμε από την ιστορία τα σημάδια που άφησε το παρακράτος την εποχή του 60, και να τα διασταυρώσουμε με παρεμφερή, σύγχρονα. Διότι όσο κι αν επιθυμεί ανιστόρητους πολίτες ο Κ. Μητσοτάκης, ο πιο έγκυρος τρόπος για να αναγνώσεις και να εξηγήσεις το σήμερα είναι να έχεις μελετήσει και να έχεις εννοήσει τι συνέβη στο παρελθόν.

Στο παρελθόν του 60 λοιπόν αγανακτισμένοι εθνικόφρονες (καληώρα σαν και σήμερα)  και παρακρατικοί σε συνεργασία με εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας έκαναν επιθέσεις και κακοποιούσαν από πολίτες έως παιδιά (όπως ο Εμμανουηλίδης, συνεργάτης του Γκοτζαμάνη). Κι από επίθεση σε επίθεση κάποια στιγμή φτάσαμε και στη δολοφονία του Λαμπράκη.

Πως έρχονται και κουμπώνουν όλα αυτά με σήμερα; Σήμερα οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας έχουν αντικατασταθεί από τους εκπροσώπους των σώματος πλούτου και δυσωδίας. Που κατασκευάζει αγανακτισμένους εθνικόφρονες κι αγανακτισμένους φιλάθλους ποδοσφαιρικών ομάδων, που κατασκευάζει παραπληροφόρηση. Τα μέλη του νέου παρακράτους χτυπούν στο ψαχνό ή στέλνουν προειδοποιητικά απειλητικά μηνύματα. Άλλοι χτυπούν διαιτητές, άλλοι χτυπούν ή απειλούν βουλευτές του ΣυΡιζΑ, άλλοι καταχωνιάζουν σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών trafficking από στέλεχος της ΝΔ, κι άλλοι κάνουν προειδοποιητικές διαρρήξεις (πάλι καλά που οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Documento δεν βρήκαν μες στα γραφεία τους κομμένο κεφάλι αλόγου).

Εν ολίγοις η δράση του νέου παρακράτους εκπορεύεται από μία υπερ-εξουσία που χρησιμοποιεί παλιές και νέες μεθόδους για να χτυπήσει ό,τι χτυπούσε πάντα: τους ανθρώπους που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την αλήθεια.

Επειδή λοιπόν η ιστορία επαναλαμβάνεται, καλό είναι να εννοήσουμε ότι όσα συνέβησαν πριν μισό αιώνα είναι τεκμήρια για σημερινή χρήση.  Γι΄ αυτό μην προσπερνάμε ελαφρά τη καρδία τη διάρρηξη στα γραφεία της εφημερίδας Documento για μια χούφτα πενηντάλεπτα . Ενέργειες που εκλαμβάνονται ως τυχαίες ή ως προσωπικές επιθέσεις δεν είναι διόλου τέτοιες. Είναι βαθύτατα πολιτικές και άκρως επικίνδυνες για το δημοκρατικό πολίτευμα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καταδίκη της επίθεσης του Ιράν από τους G7: «Εργαζόμαστε για σταθεροποίηση της κατάστασης»

g7

Καταδίκη της επίθεσης του Ιράν από τους G7: «Εργαζόμαστε για σταθεροποίηση της κατάστασης»

Η συνεδρίαση των G7 πραγματοποιήθηκε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση…

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

a maksimou hd

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

«Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις…

Πάπας Φραγκίσκος για Μέση Ανατολή: Όχι άλλος πόλεμος, όχι άλλες επιθέσεις, όχι άλλη βία!

papas fragkiskos a

Πάπας Φραγκίσκος για Μέση Ανατολή: Όχι άλλος πόλεμος, όχι άλλες επιθέσεις, όχι άλλη βία!

Ο ποντίφικας απηύθυνε θερμή έκκληση να σταματήσει το σπιράλ της βίας στην περιοχή, το οποίο…

ΚΚΕ: Παρουσίασε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές – «Πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού βρίσκεται η ΕΕ»

kke 1

ΚΚΕ: Παρουσίασε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές – «Πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού βρίσκεται η ΕΕ»

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στην εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, ο…