Newsroom

Newsroom

Τα γυρίζει ο Πλεύρης και ανακοινώνει αγωγή στη Novartis μετά από τηλεφώνημα του Documento

«Δεν έχω να σας πω κάτι άλλο, θα δείτε όλες τις ενέργειες», ήταν η τελευταία του «απάντηση» όταν προσπαθήσαμε να τον ρωτήσουμε τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για τις διώξεις γιατρών και Ανδρέα Λοβέρδου

8047b1d0342480f9482eba1c70b1cf98

Ο Θάνος Πλεύρης κατάλαβε τι τον περιμένει μετά το τηλεφώνημα του Documento και διέρρευσε ότι η κυβέρνηση καταθέτει αγωγή κατά της Novartis προκειμένου να γλιτώσει τον σάλο και την κοινωνική κατακραυγή, η οποία θα ήταν προϊόν του εξωδικαστικού συμβιβασμού που δρομολογούσε το υπουργείο Υγείας.

Στις 12:22 της Παρασκευής, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Άγγελος Προβολισιάνος κάλεσε τον υπουργό Υγείας προκειμένου να λάβει απαντήσεις σε σχέση με την υπουργική απόφαση (αρ. Πρωτ: Α1β/Γ.Π. οικ. 26220) που αφορά τη συγκρότηση της «Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τη Novartis Hellas AEBE». Έργο της εν λόγω Επιτροπής είναι «η επίτευξη εξωδικαστικής συμβιβαστικής επίλυσης» με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία, η οποία κατέβαλλε για τις αθέμιτες πρακτικές που ακολούθησε στην Ελλάδα αποζημίωση ύψους 350 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ.

Η υπουργική απόφαση:

Όταν ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, απάντησε: «Αυτό έχει αναρτηθεί και είναι βάσει του πρακτικού του Νομικού Συμβουλίου. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει εισηγηθεί -μεταξύ των ενεργειών που πρέπει να γίνουν- να συγκροτηθεί αυτή η επιτροπή». Όταν του ζητήθηκε να παραθέσει τις λοιπές ενέργειες που προτείνει το ΝΣΚ για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία, ο Θ. Πλεύρης πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας: «Όλα θα ανακοινωθούν στην ώρα».

Εν συνεχεία, δήλωσε πως «θα γίνουν όλες οι ενέργειες» που πρότεινε το ΝΣΚ και προσπάθησε να κλείσει το τηλέφωνο. «Γιατί δεν προχωράμε σε νομικές ενέργειες κατά της Novartis; Ο εισαγγελέας του Νιου Τζέρσι είχε ασκήσει διώξεις στην εταιρία πριν την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού ύψους 350 εκατ. ευρώ. Εσείς με τον τρόπο που επιλέγετε, διασφαλίζετε το δημόσιο συμφέρον;» ρωτήθηκε ο πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, ο οποίος αντέτεινε γενικόλoγα ότι «όλα θα γίνουν» και επανέλαβε την πρόθεση να ολοκληρωθεί η συνομιλία.

«Χαιρετώ, γεια!» έλεγε και ξανάλεγε ενώ ο δημοσιογράφος προσπαθούσε να τον ρωτήσει εάν το γεγονός ότι ήταν δικηγόρος και άτυπος σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας του Άδωνη Γεωργιάδη, συνήγορος του Αντώνη Σαμαρά σε δίκη που αφορούσε τη Novartis και συνομιλητής των Κωνσταντίνου Φρουζή και Νίκου Μανιαδάκη συνετέλεσαν στην απόφαση να προκρίνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό χωρίς να έχει προηγηθεί κατάθεση αγωγής. «Δεν έχω να σας πω κάτι άλλο, θα δείτε όλες τις ενέργειες», ήταν η τελευταία του «απάντηση» όταν προσπαθήσαμε να τον ρωτήσουμε τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για τις διώξεις γιατρών και Ανδρέα Λοβέρδου. Πάντως, δεν έδειξε την ίδια απροθυμία για να συνομιλήσει με τον εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος δεν καταδέχτηκε να επικοινωνήσει μαζί του.

Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι ο Θ. Πλεύρης αποφάσισε να ακολουθήσει την κυβερνητική πεπατημένη αποστροφής μπροστά στον δημοσιογραφικό έλεγχο, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να αποσαφηνίσει ότι δεν προτάσσει την επιλογή του εξωδικαστικού έναντι της αγωγής, αλλά εκείνος προτίμησε να μην ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Όλως τυχαίως, αμέσως μετά ακολούθησε δημοσίευμα που έδινε εκ διαμέτρου αντίθετη διάσταση στην εξέλιξη των πραγμάτων.

Η διαρροή

Στις 13:14, δηλαδή ούτε μία ώρα μετά το τηλεφώνημα, το dikastiko.gr αναρτά την είδηση με τίτλο: «Αποκάλυψη: Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης καταθέτει αγωγή κατά της Novartis για βλάβη του ελληνικού δημοσίου». Κατά τις πληροφορίες του site, η αγωγή του ελληνικού δημοσίου θα κινηθεί στα επίπεδα αποζημίωσης των ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας στο ρεπορτάζ ότι ήδη έχει συσταθεί επιτροπή για εξωδικαστικό συμβιβασμό και έχει υπογραφεί απόφαση για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, το Documento επιφυλάσσεται για το τελικό αποτέλεσμα των ενεργειών του συνομιλητή των Ν. Μανιαδάκη και Κ. Φρουζή, θέτοντας το εξής ερώτημα προς τον υπουργό: Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει ανάλογο ποσό με αυτό που πλήρωσε η εταιρία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τότε αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται τις δωροδοκίες πολιτικών αξιωματούχων, όπως αυτές καταγράφονταν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΗΠΑ – Novartis;

Πηγή: DocumentoNews.gr

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…