Newsroom

Newsroom

Τα γυρίζει η ΝΔ: Αντιπαλεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών… εφαρμόζοντάς την

Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές στελέχη της ΝΔ σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η προοπτική μιας κυβέρνησης της ΝΔ δεν θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ελλάδα μακεδονία 1

Αντίθετη, αλλά πρόθυμη να την εφαρμόσει εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ, σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου, προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η προοπτική μιας κυβέρνησης της ΝΔ δεν θέτει σε κίνδυνο ή έστω σε αμφισβήτηση την πολυσυζητημένη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρώτος στον «χορό», ο Νότης Μηταράκης ο οποίος μιλώντας χθες σε εκπομπή της ΕΡΤ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ αναθεωρητική δύναμη. Για αυτό δε θέλαμε την υπογραφή της Συμφωνίας Πρεσπών. Τώρα οφείλουμε να σεβαστούμε τα τετελεσμένα & το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα ελέγχουμε βήμα-βήμα την εφαρμογή της Συμφωνίας προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων».

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η αντίστοιχη αναφορά του καθηγητή του Παντείου και υποψήφιου της ΝΔ, Άγγελου Συρίγου.

Ο κ. Συρίγος, με αφορμή τη φράση του δημοσιογράφου Νίκου Χατζινικολάου ότι «κατέβασε πολύ τον πήχη», σε ανάρτησή του στο facebook τονίζει μεταξύ άλλων: «Η πολιτική διάσταση του θέματος κινείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Όπως είναι γραμμένη η Συμφωνία, εμποδίζεται η ΑΚΥΡΩΣΗ ή η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της από πλευράς διεθνούς δικαίου. Έτσι ορίζει η Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών.

Τί μας απομένει, εάν θέλουμε να ΛΗΞΕΙ ή να ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ η Συμφωνία των Πρεσπών;

Να παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή της Συμφωνίας και εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ουσιώδης παραβίαση της Συμφωνίας, να αποκτήσουμε βάση για να μπορέσουμε να αλλάξουμε το περιεχόμενο της κακής συμφωνίας. 
Θα ήταν εντελώς διαφορετική η κατάσταση εάν δεν είχε κυρωθεί η Συμφωνία από τη Βουλή».