Τα γκράφιτι που ομορφαίνουν τα σχολεία

Η UrbanΑct έχει δημιουργήσει εντυπωσιακές τοιχογραφίες σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι τον Αγιο Ευστράτιο και τη Λέρο.  

symmetoxikes draseis 9

Το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας σχολικά κτίρια» πραγματοποιείται με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών από τον χώρο της street art. Μια ελεύθερη μορφή τέχνης που διεμβολίζει το άχαρο σχολικό περιβάλλον.

Οι πρωτοβουλίες της UrbanAct δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε άμεση επαφή με μια τέχνη ανοιχτή και ελεύθερη που αλλάζει τα σχολικά κτίρια και διαμορφώνει μια ζεστή αίσθηση κοινότητας. Η ομάδα αυτή την περίοδο δημιουργεί τοιχογραφίες στα πυρόπληκτα σχολεία της Αγίας Μαρίνας και σε γειτονιές της Αθήνας. Το προηγούμενο καλοκαίρι δραστηριοποιήθηκε σε απομακρυσμένα νησιά: στον Αγιο Ευστράτιο, στους Λειψούς, τους Φούρνους Κορσεών και στη Λέρο. «Στα σχολεία δημιουργούμε εικαστικά έργα ανοιχτά στο κοινό και όχι κλεισμένα σε μια αίθουσα τέχνης, όπου οι μαθητές, οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι κάτοικοι μπορούν να δουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης και να επικοινωνήσουν οι ίδιοι με τους καλλιτέχνες» αναφέρει στο Documento ο συντονιστής των δράσεων της ομάδας Κυριάκος Ιωσηφίδης.

Διακόσια σχολεία περιμένουν…

Η UrbanΑct έχει πραγματοποιήσει δεκάδες προγράμματα για τοιχογραφίες σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ιδρύματα, οργανισμούς και συλλόγους. Eνα από αυτά είναι το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας σχολικά κτίρια» το οποίο ξεκίνησε το 2005. «Οι δράσεις υλοποιούνται στη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών από τον χώρο της street art. Αυτήν τη στιγμή έχουμε σε αναμονή πάνω από 200 σχολεία που έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο για να καλύψουμε το κόστος σε υλικά και τεχνικό εξοπλισμό για να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους».

Τα μέλη της ομάδας δίνουν μεγάλη σημασία και καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια σε αυτό το πρόγραμμα. «Μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να παρέμβουμε ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα: στο σχολικό περιβάλλον, δηλαδή τους μαθητές και τους δασκάλους, στους γονείς και στην τοπική γειτονιά, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα. Επιπλέον είναι μια δράση που έχει άμεσα αποτελέσματα και τροφοδοτεί με θετική ενέργεια τον χώρο και τους καλλιτέχνες. Στόχος μας είναι να παρέμβουμε στον δημόσιο χώρο όχι για να κουκουλώσουμε την ασχήμια αλλά για να αποτυπώσουμε τον λόγο μας και να αναπτύξουμε τις αισθήσεις και τη φαντασία μας. Να επιτεθούμε στο γκρίζο, ουδέτερο και χρωματικά ομοιόμορφο σχολικό περιβάλλον».

Οι καλλιτέχνες που υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία προέρχονται από τον δυναμικό χώρο της street art. «Από την Ελλάδα συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως ο Same84 και ο Kez και από το εξωτερικό καλλιτέχνες όπως ο Nasimo από τη Βουλγαρία, ο Alfalfa από την Ουρουγουάη, ο Etnik από την Ιταλία».

Στα σχολεία η διαδικασία περιλαμβάνει την υλοποίηση μιας μεγάλης τοιχογραφίας, η θεματική της οποίας αποφασίζεται από κοινού με τη σχολική κοινότητα, ενώ πραγματοποιούνται σεμινάρια και συμμετοχικές δράσεις για τους μαθητές σε χαμηλές επιφάνειες. «Ειδικά στα σχολεία το γκρίζο περιβάλλον γίνεται ομορφότερο. Μέσα από τις συμμετοχικές δράσεις καλλιεργείται η αίσθηση της κοινότητας, της παρέμβασης στα κοινά, του σεβασμού και της αλληλεπίδρασης».

Αναπάντεχες Βροχές και σπιτικές πίτες

Οι ιστορίες που θυμούνται είναι αμέτρητες. «Μπορούμε να θυμηθούμε σελίδες με ποιήματα, τα ευχαριστήρια κείμενα που γράφουν αυθόρμητα οι μαθητές για τους καλλιτέχνες, τα σπιτικά γεύματα και τις πίτες που έφτιαξαν οι γονείς για να μας συντροφεύουν. Τις προσκλήσεις από κατοίκους για να ζωγραφίσουμε τα σπίτια ή τα δωμάτιά τους, αλλά και άλλα γεγονότα όπως οι αναπάντεχες βροχές».

Τους πρώτους μήνες του 2019 έχουν πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. «Ηταν μια σκέψη που στριφογύριζε στο μυαλό μας από πέρσι. Πλέον ολοκληρώσαμε τη δράση στο δημοτικό και το νηπιαγωγείο Αγ. Μαρίνας και στα μέσα του Μάη θα προχωρήσουμε στο ΕΠΑΛ Ραφήνας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο ενός άλλου μοναδικού προγράμματος οργανωμένων τοιχογραφιών που υλοποιούμε στον Βόλο, του φεστιβάλ τοιχογραφιών CityCall, παρεμβαίνουμε σε μια σειρά σχολεία. Τους μήνες που πέρασαν βρεθήκαμε στο 1ο Γυμνάσιο Μεγάρων και στο 2ο και 3ο Δημοτικό Παπάγου – Χολαργού. Υπήρξε και μια συνεργασία με το ΠΙΟΠ (Πολιτιστικό Iδρυμα Ομίλου Πειραιώς) στο 12ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και ακολουθεί μια σειρά παρεμβάσεων σε σχολεία στην Πελοπόννησο, την Αθήνα, την Eδεσσα και την Κόρινθο».

 INFO: 

Οι δράσεις της UrbanAct βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Περισσότερες πληροφορίες: www.urbanact.gr
 

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…