ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Τα φέρετρα της πανδημίας

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο πανδημίες ταυτόχρονα. Μια την υγειονομική, η οποία προελαύνει ανεμπόδιστα και μια την κυβερνητική, η οποία με επικοινωνιακά μέσα, με ψευδή αφηγήματα και με αντιπερισπασμούς με Ραφάλ, επιχειρεί να στρέψει την προσοχή αλλού, εκτός του πραγματικού προβλήματος.

1000 11 1

Οι θάνατοι από την πανδημία στη χώρα μας συνεχίζουν να αυξάνουν καθημερινά με ανησυχητικούς ρυθμούς. Καθημερινά καταγράφονται τελευταία 80 – 100 νέοι θάνατοι, με αποτέλεσμα το σύνολο των μέχρι σήμερα απωλειών να έχει φτάσει τις 22.366.

Η πρώτη σκέψη, την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον επικοινωνιακά η κυβέρνηση, είναι ότι παντού συμβαίνουν τα ίδια. Παντού δηλαδή η πανδημία, παρόλα τα μέτρα που λαμβάνονται, προκαλεί θανάτους. 

Τα διεθνή στοιχεία και οι διεθνείς αξιολογήσεις όμως διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτό το αφήγημα. Υπάρχουν κράτη με οργανωμένα συστήματα υγείας και με αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του ιού, που έχουν πολύ λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο μέσος όρος των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού τις τελευταίες εβδομάδες στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης είναι περίπου 50% μικρότερος σε σχέση με τη χώρα μας. Η οποία συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έρχεται τρίτη από το τέλος, πριν την τελευταία Ουγγαρία και την προτελευταία Βουλγαρία.

Ενδεικτικό του μεγάλου αριθμού θανάτων στην Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι έχουμε διπλάσιους θανάτους τον τελευταίο καιρό ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία, τριπλάσιους σε σχέση με την Κύπρο και την Πορτογαλία και υπερτετραπλάσιους σε σχέση με τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Δανία και τη Ρουμανία.

Τι φταίει λοιπόν και η Ελλάδα εμφανίζεται τόσο χαμηλά στους σκληρούς λεγόμενους δείκτες της πανδημίας διεθνώς;

Πρώτη αιτία του μεγάλου αριθμού θανάτων στη χώρα μας είναι ασφαλώς οι μεγάλες ελλείψεις του ΕΣΥ τόσο σε εξοπλισμό, όσο και σε στελέχωση.

Με 10.000 υγειονομικούς λιγότερους φέτος σε σχέση με πέρσι να δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία και με ανεπαρκείς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που σηκώνουν το μεγάλο βάρος της νοσηλείας όσων νοσούν βαριά, γίνεται φανερό ότι το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πιέσεις της πανδημίας.

Ένα μεγάλο συνεπώς μέρος των θανάτων που σημειώνονται καθημερινά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν το ΕΣΥ είχε ενισχυθεί κατάλληλα με εξοπλισμό και στελέχωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, με 688 διασωληνωμένους και με 88% μέση πληρότητα των ΜΕΘ, σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, είχαμε 122 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 90 με COVID19, σύμφωνα με στοιχεία νοσοκομειακών γιατρών.

Αν συνεπώς η κυβέρνηση δεν αντιμετώπιζε την ενίσχυση του ΕΣΥ με επικοινωνιακό κυνισμό, διαδίδοντας ψευδή αφηγήματα, άλλοτε ότι δήθεν δεν είχε στη διάθεσή της μελέτη που να αποδεικνύει τη μεγαλύτερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και άλλοτε ότι η επένδυση σε επιπλέον ΜΕΘ θα ήταν πεταμένα λεφτά, θα οδηγούσε σε αύξηση θανάτων και σε «ΕΣΥ πολυτελείας», οι θάνατοι που σημειώνονται εκτός ΜΕΘ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

 

Δεύτερη αιτία του μεγάλου αριθμού θανάτων από την πανδημία στην Ελλάδα είναι τα ανεπαρκή μέτρα που η κυβέρνηση παίρνει για να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου.

Κρυμμένη πίσω από επικοινωνιακά και κατά βάση αντιεπιστημονικά αφηγήματα, υποβαθμίζει συστηματικά τον υγειονομικό κίνδυνο.

Άλλοτε υποστηρίζει ότι δήθεν αντιμετωπίζουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων, τη στιγμή που το 20% των διασωληνωμένων είναι εμβολιασμένοι.

Άλλοτε πάλι ισχυρίζεται ότι η πανδημία τελειώνει και άρα δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα, μεταφέροντας ένα ψευδές, όσο και επικίνδυνο μήνυμα χαλάρωσης στον πληθυσμό.

Και άλλοτε ακόμη διαδίδει ότι η μετάλλαξη Όμικρον, με τα ήπια συμπτώματα, έχει κυριαρχήσει παντού και άρα δεν πειράζει και να νοσήσουμε, όταν καθημερινά το 10-20% των νέων κρουσμάτων, περί τα 3.000 – 5.000 νέα κρούσματα δηλαδή, ανήκουν στη μετάλλαξη Δέλτα που χρήζει μεγάλης προσοχής και συχνά οδηγεί σε διασωλήνωση.

Η κυβέρνηση δηλαδή, με διάφορα αντιεπιστημονικά αφηγήματα, έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια περιορισμού της μεγάλης εξάπλωσης της πανδημίας. Με αποτέλεσμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στα οποία ας σημειωθεί ότι τα μαθήματα γίνονται με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα και δεν λαμβάνεται κανένα υγειονομικό μέτρο, ούτε καν τα ελάχιστα τεστ που προβλέπονται για τα σχολεία, ο ιός να κάνει κυριολεκτικά πάρτι.

Η είδηση ότι το 1/3 των κρουσμάτων ανήκει σε νεαρές ηλικίες, καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός παιδιών ή νέων που φτάνουν στη διασωλήνωση, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα για το τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία με τον αυτόματο πιλότο, με συνέπεια την εμφάνιση δεκάδων χιλιάδων νέων κρουσμάτων και δεκάδων απωλειών καθημερινά. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, έχοντας εξοπλίσει τα συστήματα υγείας τους και έχοντας πάρει αυστηρά μέτρα, έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη μεγάλη εξάπλωση και να μειώσουν τους μεγάλους αριθμούς των θανάτων, προετοιμάζοντας έτσι την επόμενη, μετά την πανδημία, ημέρα.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο πανδημίες ταυτόχρονα. Μια την υγειονομική, η οποία προελαύνει ανεμπόδιστα και μια την κυβερνητική, η οποία με επικοινωνιακά μέσα, με ψευδή αφηγήματα και με αντιπερισπασμούς με Ραφάλ, επιχειρεί να στρέψει την προσοχή αλλού, εκτός του πραγματικού προβλήματος.

Το οποίο, δυστυχώς για τη χώρα, επιμένουν να το θυμίζουν τα δεκάδες καθημερινά φέρετρα της πανδημίας…

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…