Newsroom

Newsroom

«Tα Facebok Files» και η Φράνσις Χάουγκεν έριξαν τα social media;

Το Facebook «έπεσε» μια ημέρα μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για το Instagram και τους εφήβους

shutterstock 1071882503 1 1024x683 1

To παγκόσμιο black out σε facebook, instagram, whatsapp, messenger και occulus έρχεται μία μέρα μετά τις αποκαλύψεις πρώην εργαζόμενης στην εταιρεία, στο 60 minutes

Ήδη τα σενάρια στο twitter, για το ιεραρχικά δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δίνουν και παίρνουν. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες εκείνοι που συνδέουν την σημερινή κατάσταση με τις αποκαλύψεις της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκεν και δη την αποκάλυψη της ταυτότητάς της την Κυριακή στην εκπομπή 60 minutes του αμερικανικού δικτύου CBS. Πριν την προβολή του 60 minutes, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του facebook, Νικ Κλεγκ, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο CNN, προκειμένου να μετριάσει τις πιθανές ζημιές από την συνέντευξη της Χάουγκεν.

 

 

Η  σύνδεση του εν λόγω γεγονότος με τις αποκαλύψεις που έγιναν μια ημέρα νωρίτερα από την πρώην υπάλληλο της Facebook, Φράνσις Χόγκεν. Η 37χρονη εργαζόταν ως διευθύντρια προϊόντων στην ομάδα κατά της παραπληροφόρησης της εταιρίας και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS προχώρησε στην αποκάλυψη, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία γνώριζε πως είναι πιθανό το Instagram να προκαλέσει βλάβες στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Η Χόγκεν για 15 χρόνια έχει εργαστεί σε εταιρείες όπως η Google και το Pinterest, ενώ η Facebook την προσέγγισε το 2019. Συμφώνησε να δεχθεί τη θέση μόνο αν ήταν να εργαστεί ενάντια στην παραπληροφόρηση, επειδή είχε χάσει έναν φίλο της από διαδικτυακές θεωρίες συνομωσίας όπως αποκάλυψε η ίδια. «Έχω δει ένα σωρό κοινωνικά δίκτυα και στο Facebook ήταν χειρότερα από οτιδήποτε είχα δει πριν», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέντευξη στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, η Χόγκεν ανέφερε πως φέτος αποχώρησε από τη Facebook καθώς είχε εξοργιστεί με τις πρακτικές της εταιρείας. Ωστόσο, όπως είπε, πριν φύγει αντέγραψε μια σειρά από σημαντικές εσωτερικές σημειώσεις και έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά δόθηκαν στη Wall Street Journal, η οποία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δημοσίευσε τμηματικά το υλικό. Οι αποκαλύψεις περιελάμβαναν έγγραφα που έδειχναν ότι διασημότητες, πολιτικοί και χρήστες του Facebook με υψηλό προφίλ αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από την εταιρεία. Οι διαρροές αποκάλυψαν ότι οι πολιτικές εποπτείας εφαρμόστηκαν διαφορετικά ή καθόλου σε τέτοιους λογαριασμούς – ένα σύστημα γνωστό ως XCheck (διασταύρωση).

Μια άλλη διαρροή έδειξε ότι το Facebook αντιμετωπίζει επίσης μια σύνθετη αγωγή από μια ομάδα μετόχων του.

Η ομάδα ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η πληρωμή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Facebook προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για να επέλθει συμβιβασμός για το σκάνδαλο με τα δεδομένα της Cambridge Analytica ήταν τόσο υψηλή, επειδή σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η τριαντάχρονη πρώην υπεύθυνη προϊόντων στο Facebook Χάουγκεν αναμένεται να καταθέσει αύριο, Τρίτη, στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας. Χθες ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, μέλος της Επιτροπής αυτής, εξύμνησε το θάρρος της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος.

Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν έρευνα μετά τις αποκαλύψεις

«Tα Facebok Files –και οι αποκαλύψεις που μας παρουσίασε η πληροφοριοδότης – αναδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να μην αφήσουμε τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να αυτορυθμίζονται» δήλωσε η δανή ευρωβουλευτής Κρίστελ Σαλντεμόσε.

Είναι η κύρια εισηγήτρια του νομοσχεδίου για της Ψηφιακές Υπηρεσίες, το οποίο προανήγγειλε τον Δεκέμβριο η Κομισιόν προκειμένου να υποχρεώσει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα κατά του παράνομου περιεχομένου.

«Τα έγγραφα βάζουν όλα τα γεγονότα στο τραπέζι για να υιοθετήσουμε έναν ισχυρότερο νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» δήλωσε η γερμανίδα ευρωβουλευτής Αλεξάντρα Γκις.

«Πρέπει να καθορίσουμε ρυθμιστικό πλαίσιο για όλο το σύστημα και το επιχειρηματικό μοντέλο που ευνοεί την παραπληροφόρηση και τη βία εις βάρος του αληθούς περιεχομένου» πρόσθεσε.

Και οι δύο ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι βρίσκονται σε επαφή με την Φράνσις Χόιγκεν, αναφέρει το Reuters.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η δύναμη που έχουν συγκεντρώσει οι μεγάλες πλατφόρμες όσον αφορά το δημόσιο διάλογο και την κοινωνική ζωή πρέπει να υπόκειται σε δημοκρατικούς κανόνες, και ειδικά τους κανόνες για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

 

“Βουτιά” για τη μετοχή του Facebook στη Wall Street

Η πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Στη Γουόλ Στριτ, η τιμή της μετοχής του Facebook, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ που κατέγραψε ήδη πτώση στην αρχή της συνεδρίασης, επιτάχυνε τις απώλειές της και σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 6%.

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…