Newsroom

Newsroom

Τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς

«Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς», είναι ο τίτλος της νέας δράσης του Επιγραφικού Μουσείου η οποία περιλαμβάνει κύκλο διαδικτυακών παρουσιάσεων με θέμα τη γειτονιά του, τα Εξάρχεια.

5069459

«Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς», είναι ο τίτλος της νέας δράσης του Επιγραφικού Μουσείου η οποία περιλαμβάνει κύκλο διαδικτυακών παρουσιάσεων με θέμα τη γειτονιά του, τα Εξάρχεια. Η δράση σύντομα πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω και με τη συμμετοχή φορέων που εδρεύουν στην περιοχή.

Οι διαδικτυακές ομιλίες ξεκινούν στις 29/3 και θα παρουσιάζονται κάθε δεκαπέντε ημέρες, πάντα Δευτέρα στις 7 μ.μ. Κάθε φορά θα αναπτύσσεται ένα θέμα που θα αναδεικνύει πτυχές τις ιστορίας της περιοχής και των ανθρώπων που ζουν ή έζησαν σε αυτή. Με τη συνδρομή του Αρχείου της ΕΡΤ και του Αρχείου ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ οι παρουσιάσεις θα περιλαμβάνουν επιλεγμένο αρχειακό υλικό. Το Επιγραφικό Μουσείο θα συστήνεται στο κοινό με ένα έκθεμα ή ένα στιγμιότυπο από την ιστορία του, καθιστώντας τη συλλογή του ως συλλογή όλων μας.

Οι ομιλίες πλαισιώνονται με τη νέα ιστοσελίδα (blog) https://epigrafikomouseiodrasi.blogspot.com/, στην οποία θα παρέχεται επιλεγμένο υλικό για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί πριν την παρουσίαση και αν θέλει να αποστείλει παρατηρήσεις, απόψεις ή ερωτήσεις που θα απαντήσει ή σχολιάσει ο ομιλητής.

Το Επιγραφικό Μουσείο είναι μουσείο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και εδρεύει, από το 1886, στην οδό Τοσίτσα, αρ. 1, στα Εξάρχεια. Η συλλογή του, με 14.000 επιγραφές περίπου, το καθιστά ως το σημαντικότερο στο είδος του παγκόσμια. Μάρτυρας της ιστορίας της περιοχής, από τα πρώτα χρόνια της διαμόρφωσης της πρωτεύουσας, αναζητά να διερευνήσει και να αναδείξει πτυχές της ιστορίας της περιοχής του.

«Τα Εξάρχεια και η ευρύτερη περιοχή, ο τόπος και οι άνθρωποι, είναι το σκηνικό της εργασιακής καθημερινότητας ή της κατοικίας μας. Η ιστορική διερεύνηση της περιοχής μας επιτρέπει να αναγνώσουμε και να γνωρίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα. Το ενδιαφέρον μας για τη γειτονιά θεωρούμε ότι αποτελεί κοινό τόπο συνάντησης και καλούμε όσοι ενδιαφέρονται να συμπράξουν σε αυτή τη δράση να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]», σημειώνει το Μουσείο.

Για εγγραφή στον κύκλο των παρουσιάσεων, μπορεί κανείς να συμπληρώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/MRVR3Rt1xtoJGPQQ7 ή να στείλει την ηλεκτρονική του διεύθυνση στο [email protected]

Πρόγραμμα ψηφιακών παρουσιάσεων

Κάθε 15 μέρες, Δευτέρα, 7:00 μ.μ.

ΜΑΡΤΙΟΣ

29/3 Θέμα: Η πέτρα ως φορέας τέχνης και λόγου. Το εργαστήριο της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη στα Εξάρχεια. Αρχαίες επιγραφές σε λίθο, παραδείγματα από το Επιγραφικό Μουσείο. Ομιλητές: Ασπασία Παπαδοπεράκη γλύπτρια, Χαράλαμπος Κριτζάς, επίτιμος διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

12/4 Θέμα: Αστικό τοπίο και όροι συμμετοχής. Η περίπτωση των Εξαρχείων. Ομιλητής: Κωνσταντίνος Μωραΐτης, τ. καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

26/4 Θέμα: Περπατώντας στα Εξάρχεια. Ομιλητής: Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας.

ΜΑΪΟΣ

10/5 Θέμα: Τα Εξάρχεια των λογοτεχνών 1880-1944: Γ. Σουρής, Κ. Παλαμάς, Ν. Λαπαθιώτης, φιλολογικά σαλόνια και καφενεία. Ομιλήτριες: Τόνια Καφετζάκη, Ιστορικός, Εκπαιδευτικός, Δώρα Μέντη, Ε.ΔΙ.Π. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

24/5 Θέμα: Τοπωνύμια και ονοματοδοσία οδών στα Εξάρχεια. Ο ακριβής τίτλος της παρουσίασης σύντομα θα ανακοινωθεί. Ομιλητής: Ελευθέριος Σκιαδάς.

ΙΟΥΝΙΟΣ

7/6 Θέμα: “Μένω στο κέντρο για να έχω την ησυχία μου: Τα Εξάρχεια του Γιώργου Ιωάννου”. Ομιλητές: Γιώργος Θάνος, συγγραφέας, Γιώργος Ευσταθίου, ραδιοφωνικός παραγωγός-ποιητής, Ελένη Τσιτσιμίκλη, Δ/ντρια Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, Υπεύθυνη Αρχείου Γιώργου Ιωάννου.

14/6 Θέμα: #NeapolisAthina: και τώρα και τότε. Παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης για την ιστορία της Νεάπολης Εξαρχείων που έγινε το 2017 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Ομιλήτρια: Λουΐζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος.

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

MAMALAKIS VEFA

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

Η γνωστή μαγείρισσα απάντησε στα σχόλια του συναδέλφου της για την απόφασή της να κατέβει…

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

6198422

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

Δείτε την κουβέντα που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με μοναχούς στην Αμοργό

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

Θύρα 7

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

«Τα εκατομμύρια των οπαδών θα σας δώσουν την απάντηση την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ…

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

MixCollage 24 Apr 2024 02 27 PM 1076

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ έδωσε μέσω…