Newsroom

Newsroom

Τα έσπασαν οι δικηγόροι με την κυβέρνηση: Αποχωρούν από το διάλογο για το 400άρι

“Η κυβερνητική στάση για τα 400 ευρώ θίγει την αξιοπρέπεια του κλάδου. Αποχωρούμε από το διάλογο” αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα

lady justice 2388500 1920

Σε πλήρη διάσταση με την κυβέρνηση έχουν έρθει επισήμως από χθες το απόγευμα οι δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες με την κυβέρνηση και δη με το υπουργείο Εργασίας, σχετικά με το θέμα της επιδότησης των 400 ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα δικά τους χρήματα στον ΟΑΕΔ.

Οι δικηγόροι, όπως διαφαίνεται και από ανάρτηση του προέδρου τους Δημ. Βερβεσού είναι πλέον σε ευθεία σύγκρουση με το υπουργείο: “Η κυβερνητική στάση για τα 400 ευρώ θίγει την αξιοπρέπεια του κλάδου. Αποχωρούμε από το διάλογο”, αναφέρει.

Η κυβερνητική στάση για τα 400€ θίγει την αξιοπρέπεια του κλάδου Αποχωρούμε απο το διάλογο

Posted by Δημήτρης Βερβεσός on Friday, January 22, 2021

Χθες το απόγευμα υπήρξε μάλιστα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επιστημονικούς φορείς και καταγράφηκαν σοβαρές διαφωνίες, με τους δικηγόρους να αποχωρούν και να χρεώνουν στους κυβερνητικούς φορείς υπαναχώρηση τόσο στο συνολικό ποσό που θα διατεθεί όσο και σε τυχόν συμψηφισμούς με τις Επιστρεπτέες προκαταβολές.

Υπενθυμίζεται πως τα δικαστήρια της χώρας και συνδεόμενες με αυτά, δικαστικές και δημόσιες υπηρεσίες είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους είτε λειτουργούν μερικώς από τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός που έχει δημιουργήσει εξ αντικειμένου, λόγω της μείωσης δραστηριότητας, σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα στη μεγάλη πλειοψηφία ιδίως των σκληρά μαχόμενων δικηγόρων.

 Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος:

«Το αίτημα για την καταβολή του χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 αποτελεί πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος για την μερική άμβλυνση των δυσμενών συνεπειών που επέφερε η πανδημία στους δικηγόρους. 

Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση από τον Μάιο 2020 είχε υποσχεθεί την άμεση καταβολή του χορηγήματος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την οικονομική στήριξη του πληττόμενου κλάδου μας, δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του.

Σημειώνουμε ότι, η καταβολή του χορηγήματος αυτού, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αφού ο άνω λογαριασμός δημιουργήθηκε με χρήματα των δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων, μέσω των ετήσιων εισφορών τους, ύψους 120 ευρώ ανά έτος.

Δυστυχώς όμως, η κυβερνητική ασυνέπεια και οι παλινωδίες δεν έχουν τέλος.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, υπαναχώρησε, μειώνοντας το προς διάθεση ποσό και αμέσως μετά τη συνάντηση αιφνιδίως ανακοίνωσε, ως κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων την μείωση του τζίρου μεταξύ των ετών 2019 και 2020, χωρίς καμία περαιτέρω διάκριση και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και σε πλήρη αντίθεση με την κοινή πρόταση των επιστημονικών φορέων που προβλέπει καταβολή του χορηγήματος σε όλους τους δικαιούχους, με αύξουσα σειρά ατομικού εισοδήματος, αρχής γενομένης από τους πιο οικονομικά αδύναμους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας, ώστε να το λάβουν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Η στάση αυτή είναι προδήλως προσβλητική και απαξιωτική για το δικηγορικό σώμα, αποδεικνύει ότι ο ευρισκόμενος σε εξέλιξη διάλογος για τον καθορισμό των δικαιούχων του χορηγήματος είναι προσχηματικός από την πλευρά της Κυβέρνησης και καθιστά μονόδρομο την αποχώρησή μας από αυτόν.

Περαιτέρω, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν μας έχει παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες για τα ποσά που εισέπραξε και τα ποσά που απέδωσε στον άνω Λογαριασμό, ο οποίος έχει συγκροτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την καταβολή εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, επί 9 συναπτά έτη, σε υλοποίηση των μέχρι σήμερα αποφάσεων του σώματος, θα υποβληθεί άμεσα αίτημα λογοδοσίας προς τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να λάβουμε πλήρη γνώση και να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες ώστε ο Λογαριασμός αυτός να επαναρτιωθεί, εφόσον δεν έχει αποδοθεί στον ΟΑΕΔ το σύνολο των εισφορών, προς όφελος όλων των δικαιούχων δικηγόρων και επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών.

Πηγή: dikastiko.gr

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…