ΓΖ

Γιάννης Ζαμπετάκης

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 και οι θρομβώσεις

Η διαφορά των εμβολίων Pfizer και Moderna από αυτά των AstraZeneca και J&J και τα στοιχεία για θρομβώσεις

5212329

Γράφει ο Γιάννης Ζαμπετάκης
Πρόεδρος Τμήματος Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, Ιρλανδία
@yanzabet

Εδώ Ιρλανδία, από αυτή την εβδομάδα ξεκινά ο εμβολιασμός των ανθρώπων που είναι πάνω από 50 ετών. Μέχρι σήμερα, έχουν εμβολιαστεί 1.408.105 άνθρωποι με την πρώτη δόση και 514.808 με την δεύτερη δόση, ποσοστά 36,02% και 13,17% του πληθυσμού, αντίστοιχα. Οι μέχρι σήμερα εμβολιασμοί χρησιμοποιούν τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Astrazeneca ενώ σε λίγες μέρες μπαίνει στη μάχη κατά του κορωνοϊού και το εμβόλιο της J&J.

Tα δύο πρώτα εμβόλια είναι εμβόλια m-RNA, δηλαδή περιέχουν λειτουργικά κομμάτια του messenger RNA που εμβολιάζονται στους ανθρώπους χωρίς να περιέχουν μέρη του ιού.

Τα εμβόλια της Astrazeneca και της J&J δεν είναι όμως m-RNA εμβόλια και μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί θρομβώσεις σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με τα εμβόλια της Astrazeneca και της J&J.

Το εμβόλιο της Astrazeneca έχει επίσης τα πλεονεκτήματα ότι μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών C και είναι πολύ πιο φτηνό. Η κάθε δόση κοστίζει $3-4 ενώ εκείνο της Pfizer κοστίζει $20! Η τεχνολογία του εμβολίου της Astrazeneca βασίζεται σε μια ακίνδυνη παραλλαγή του ιού από πιθήκους και η οποία δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε ανθρώπινα κύτταρα. Επίσης, τα εμβόλια της Astrazeneca και της J&J έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: εξαρτώνται και τα δύο από αδενο-ιούς οι οποίοι κωδικοποιούν το DNA για την παραγωγή του πρωτεϊνικού μέρους του ιού που σχετίζεται με την κεφαλή του ιού (spike) και αυτή η πρωτεΐνη οδηγεί σε ανοσία.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Nature, στις 13 Απριλίου 2021, ο εποπτικός οργανισμός των εμβολιασμών στις ΗΠΑ ζήτησε να σταματήσουν προσωρινά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της J&J μετά από την διαπίστωση ότι 6 άνθρωποι νόσησαν με μια σπάνια μορφής θρόμβωση. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά τα 6 περιστατικά αντιστοιχούν σε 7.000.000 εμβολιασμούς άρα μιλάμε για μια σπάνιας μορφής θρόμβωση αλλά υπαρκτή.

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποιο μέρος αυτών των δύο εμβολίων προκαλεί αλληλεπίδραση με τον παράγοντα αιμοπεταλίων 4 (platelet factor 4) και θρομβώσεις. Σύμφωνα με τον ανοσολόγο Hildegund Ertl στο Ινστιτούτο Wistar στην πόλη της Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ, «η αλληλεπίδραση με τον παράγοντα αιμοπεταλίων 4 ενδέχεται να γίνεται από τους τελεστές (vectors), ή από την spike πρωτεΐνη ή από μια πρόσμιξη στους τελεστές».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σήμερα, στην Ινδία έχουν διαπιστωθεί 26 περιπτώσεις θρομβώσεων σε 164.000.000 δόσεων του εμβολίου της Astrazeneca. Συμπερασματικά, μιλάμε για ένα πολύ μικρό ποσοστό κινδύνου αλλά ενός υπαρκτού κινδύνου. Ποιος όμως δεν θα ήθελε να αποφύγει αυτό τον κίνδυνο επιλέγοντας τα m-RNA εμβόλια της Moderna και της Pfizer;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr