Τα Ellinika Hoaxes «αδειάζουν» τον Γ. Οικονόμου για την ελευθερία του Τύπου

Mέχρι και τα Ελληνικά Hoaxes (ποιος το περίμενε δηλαδή) εκθέτουν τον  κυβερνητικό εκπρόσωπο καθώς  διαστρέβλωσε τα ευρύματα της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελευθερία του Τύπου στην χώρα μας.

5564638

Εκτεθειμένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς τα «Ελληνικά Hoaxes» διαπίστωσαν πως διαστρέβλωσε ευρήματα της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του τύπου. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, «η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Ελευθερία της Έκφρασης κατά το 2021», σε αντίθεση με όσα αναφέρθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το Γραμματέα της Βουλής, άρθρα ιστοσελίδων και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν περιέχει κατάταξη των χωρών-μελών του Συμβουλίου ως προς ελευθερία του τύπου. Το γράφημα (χάρτης) που διακινήθηκε ως ενδεικτικός του επιπέδου ελευθερίας του τύπου, στην πραγματικότητα αποτυπώνει την κατάσταση κινδύνου ανά χώρα ως προς τις ατομικές ψηφιακές δεξιότητες, υποενότητα στην αξιολόγηση του γραμματισμού στα ΜΜΕ. Προέρχεται από έκθεση του Κέντρου για τον Πλουραλισμό των ΜΜΕ και την Ελευθερία του Τύπου (CMPF) το 2021».
 

 Μάλιστα στις 6 Μαΐου 2022 το πρωί, κυκλοφόρησαν αναρτήσεις στο Twitter από τους χρήστες Georgy Zhukov και George Mylonakis (δηλαδή τον Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γεώργιο Μυλωνάκη), σύμφωνα με τις οποίες πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δείχνει πως «η Ελλάδα βρίσκεται στον μ.ο. της ΕΕ και σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες» στο θέμα της ελευθερίας του τύπου, και πως «το Συμβούλιο της Ευρώπης κατατάσσει την Ελλάδα στη μεσαία κατηγορία της ΕΕ» .

Μυλωνάκης

Χρησιμοποιώντας το ίδιο γράφημα-χάρτη, την ίδια ημέρα αργότερα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, πραγματοποίησε την παρακάτω ανάρτηση στο Facebook, ισχυριζόμενος πως «τα πορίσματα της έκθεσης του Media Pluralism Monitor (υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης) δείχνουν ότι, όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις πολλών χωρών με μεγάλη παράδοση και ταυτόχρονα υπολειπόμενη ελαχίστων».

Οικονομου

Ακολούθησαν άρθρα σε φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες με παρόμοιους ισχυρισμούς και το ίδιο κείμενο.(skai.gr, iefimerida.gr, protothema.gr) 

 

Πρόκειται για διαστρέβλωση των ευρημάτων της εν λόγω έκθεσης, λένε τα ellinika hoaxes, καθώς μετά από έρευνα προέκυψαν τα εξής:

Ισχυρισμός 1:
Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του τύπου που εκδόθηκε το 2022, κατατάσσει την Ελλάδα σε υψηλότερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Συμπέρασμα 1:
Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Ελευθερία της Έκφρασης κατά το 2021» δεν περιέχει κατάταξη των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού ως προς ελευθερία του τύπου.

Ισχυρισμός 2:
Γράφημα-χάρτης από την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δείχνει την κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την ελευθερία του τύπου, με τρεις χρωματικές διαβαθμίσεις που αντιστοιχούν στα επίπεδα ελευθερίας του τύπου.

Συμπέρασμα 2:
Το γράφημα προέρχεται από έκθεση του Κέντρου για τον Πλουραλισμό των ΜΜΕ και την Ελευθερία του Τύπου (CMPF) το 2021, και αποτυπώνει την κατάσταση κινδύνου ανά χώρα ως προς τις ατομικές ψηφιακές δεξιότητες, υποενότητα στην αξιολόγηση του γραμματισμού στα ΜΜΕ.

Ισχυρισμός 3:
Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι έκθεση επίσημου φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπέρασμα 3:
Το «Συμβούλιο της Ευρώπης» είναι διεθνής οργανισμός προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με 46 κράτη- μέλη. Είναι διαφορετικός από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Δεν πρέπει να συγχέεται με το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», που είναι όργανο της ΕΕ.

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…