ΕΚ

Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση

Τα e-mail που «έκαψαν» την Ασημακοπούλου

Φάσκει και αντιφάσκει για το πού βρήκε τα στοιχεία

asimakopoulou 1

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα απόδημων εκλογέων εν όψει των Ευρωεκλογών χωρίς οι ίδιοι να έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους. Αυτό ενισχύεται και από την στάση που κρατά το ΥΠΕΣ αλλά και από την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία ξεκίνησε έλεγχο μετά τις καταγγελίες.

Φάσκει και αντιφάσκει για το πού βρήκε τα στοιχεία

Η Αννα Μισελ Ασημακοπούλου προσπαθώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα, σε συνέντευξή της δήλωσε πως «ως υποψήφιοι, όλοι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, δικαιούνται να ζητήσουν επισήμως και να πάρουν από το υπουργείο Εσωτερικών μια λίστα του εκλογικού καταλόγου». Παρόλα αυτά, λίγες ημέρες νωρίτερα με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου υποστήριζε πως πρόκειται περί λάσπης και πως τα ονόματα τα μάζεψε μόνη της τα τελευταία 5 χρόνια, σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 23 του π.δ. 26/2012 «Διάθεση αντιτύπων εκλογικών καταλόγων και δημοσιευμάτων εκλογικού περιεχομένου», μόνο τα κόμματα μπορούν να παραλαμβάνουν εκλογικούς καταλόγους σε μη προεκλογική περίοδο. Οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές ή υποψήφιοι στις περιφερειακές και δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, μπορούν να παραλαμβάνουν εκλογικούς καταλόγους μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, η οποία επίσημα δεν έχει καν ξεκινήσει. Bέβαια, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταστρέψουν τους εκλογικούς καταλόγους εντός τριμήνου από την ολοκλήρωση της διενέργειας των εκλογικών αναμετρήσεων σύμφωνα με έγγραφη δήλωσή τους.

ΥΠΕΣ και απόδημοι «αδειάζουν» την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Μέχρι και το ΥΠΕΣ την «άδειασε», αφού μέσω του γενικού γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Θανάση Μπαλέρμα, πήρε αποστάσεις λέγοντας πως «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Εκτός από το ΥΠΕΣ και οι ίδιες οι καταγγελίες των απόδημων του εξωτερικού έρχονται να διαψεύσουν την ευρωβουλευτή, καθώς τα στοιχεία τους θα μπορούσαν να διαρρεύσουν μόνο από το ΥΠΕΣ. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως στο newsletter που έλαβαν οι καταγγέλλοντες περιλαμβάνεται και η πρόσκληση να εγγραφούν στη λίστα αποδεκτών του newsletter, γεγονός που επιβεβαιώνει πως ποτέ δεν είχαν εγγραφεί σε αυτό.

Όπως αναφέρει και στην επίσημη ιστοσελίδα της η κ. Ασημακοπούλου τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ρητά με προηγούμενη συγκατάθεση των ίδιων των χρηστών και όχι απευθείας στον παραλήπτη από χρήση άλλης βάσης δεδομένων. Ειδικά αναφέρεται πως: «το πολιτικό γραφείο της Ευρωβουλευτού Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου συλλέγει προσωπικά στοιχεία των χρηστών του δικτυακού τόπου, μόνο όταν οι ίδιοι εκουσίως τα παρέχουν, με σκοπό την ενημέρωση ή την επικοινωνία». Όπως όλα δείχνουν τίποτα από αυτά δεν έχει τηρηθεί

Τι λέει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία και μετά την πληθώρα καταγγελιών προχώρησε σε έρευνα για την υπόθεση, με αφορμή τις εθνικές εκλογές του 2023, είχε εκδώσει οδηγίες σχετικά «με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων με σκοπό την επικοινωνία πολιτικού χαρακτήρα».

Σχετικά με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες αναφέρει χαρακτηριστικά:

Αντίστοιχα, σε κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία προς τον σκοπό της πολιτικής επικοινωνίας απαιτείται:

• να αναφέρεται ευδιάκριτα και σαφώς η ταυτότητα του αποστολέα ή του προσώπου προς όφελος του οποίου αποστέλλεται το μήνυμα,

• να διευκρινίζεται η πηγή από την οποία έχουν συλλεγεί τα στοιχεία επικοινωνίας του υποκειμένου, εφόσον αυτή δεν είναι το ίδιο το υποκείμενο (άρθρο 14 παρ. 2 στ),

• να γίνεται παραπομπή σε πλήρες κείμενο ενημέρωσης σύμφωνα με τα άρθρα 13 ή 14 ΓΚΠΔ και

• να αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο ο αποδέκτης του μηνύματος μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά του, μεταξύ των οποίων και να ζητεί τον τερματισμό της επικοινωνίας (δικαίωμα εναντίωσης).

Σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος εναντίωσης, ο υπεύθυνος επεξεργασίας κατ’ αρχήν οφείλει να μην υποβάλλει πλέον τα δεδομένα του υποκειμένου σε επεξεργασία για τον σκοπό της πολιτικής επικοινωνίας (άρθρο 21 παρ. 1 εδ. β’ ΓΚΠΔ).

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι πως η ευρωβουλευτής είναι κατά πολύ εκτεθειμένη. Ούτε η ίδια δεν μπορεί να καταλήξει στο πού βρήκε τα στοιχεία μητρώου αποδήμων, οι οποίοι προχώρησαν σε μαζικές καταγγελίες για την διαρροή προσωπικών τους δεδομένων.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…