ΠΤ

Πάνος Τριγάζης

Τα δεκαεφτάχρονα παιδιά να τιμωρήσουν τη ΝΔ

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, οι σημερινοί νέοι δεν είναι ανώριμοι ούτε αδαείς

ek kalpi

Πρώτη φορά, τα δεκαεφτάχρονα παιδιά δικαιούνται και καλούνται να ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωπαϊκές αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για νόμο της σημερινής κυβέρνησης που ψηφίστηκε το 2016 και αναγνωρίζει την ικανότητα της σημερινής νεολαίας να λαμβάνει μέρος σε κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ίδια και το μέλλον της πατρίδας μας.

Το δικαίωμα ψήφου στα 17 προβλέπεται στο πρώτο άρθρο του νέου εκλογικού νόμου, που καθιερώνει και την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές. Νομοσχέδιο που επί της αρχής είχε καταψηφιστεί από τη Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με το ΚΚΕ, δυστυχώς, να δηλώνει «παρών».

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, οι σημερινοί νέοι δεν είναι ανώριμοι ούτε αδαείς, διαθέτουν γνώση πολύ πλουσιότερη από ανθρώπους της ίδιας ηλικίας προ δύο, τριών ή και περισσότερων δεκαετιών. Το ότι δεν συμμετέχουν ενεργά στα πολιτικά δρώμενα αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της κρίσης του συστήματος, θα έλεγα και της κρίσης ιδεών και αξιών στη σημερινή κοινωνία, ελληνική και ευρωπαϊκή.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στον σημερινό κόσμο, κυρίως η έκρηξη των μέσων επικοινωνίας και η διεύρυνση των οριζόντων της γνώσης, έχουν καταστήσει πιο ικανούς τους σημερινούς νέους και νέες να κρίνουν και να αποφασίζουν. Από χρόνια, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει λάβει αποφάσεις ακόμα και για ψήφο από τα 16, δικαίωμα που ισχύει σε Γερμανία, Αυστρία και Νορβηγία.

Υπενθυμίζω ότι στη διάρκεια της χούντας, που διεθνώς είχαν μεγάλα νεολαιίστικα κινήματα, το τυραννικό καθεστώς πίστευε ότι στην Ελλάδα δεν επρόκειτο να «κουνηθεί φύλλο». Διαψεύστηκαν, όμως, από μαζικούς αγώνες που οδήγησαν στην κατάληψη της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην οποία συμμετείχαν και πολλοί μαθητές, από τους οποίους γνωστότερος είναι ο δεκαεφτάχρονος Διομήδης Κομνηνός, ένας από τους τότε μάρτυρες της δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας.Παλαιότερα, οι νέοι αποκτούσαν το δικαίωμα του εκλέγειν με τη συμπλήρωση των 21 ετών, που αργότερα έγινε 19 και 18. Ομως, πάντοτε αυτές οι αλλαγές αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από τις ακραίες συντηρητικές δυνάμεις, σαν τη σημερινή Ν.Δ., που δεν έχουν στο DNA τους τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος.

Προτείνω, λοιπόν, στα δεκαεφτάχρονα παιδιά να μην υποτιμήσουν το δικαίωμα ψήφου, το οποίο σε πολλές χώρες κατακτήθηκε με αίμα, και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 26ης Μαΐου, τιμωρώντας τη Ν.Δ. που τους αρνήθηκε αυτό το δικαίωμα.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…