Τα δάκρυα του δικαστή στη δίκη του Πολυτεχνείου (ΒΙΝΤΕΟ)

16 Οκτωβρίου 1975. Στον Κορυδαλλό άρχιζε η δίκη για τη σφαγή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Κατηγορούμενοι για 24 φόνους και σωρεία άλλων εγκλημάτων, κάθισαν στο σκαμνί 33 στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πολιτικοί. Πρόεδρος της έδρας ήταν ο εφέτης Ιωάννης Κουσουλός και εισαγγελέας ο Νικόλαος Γανώσης.

582dc6571dc524141b8b4acf

«Πολλές φορές δάκρυσα και καλυπτόμουν μην με πάρουν χαμπάρι. ‘Άλλο τα δάκρυα όμως και άλλο η απόφαση», έλεγε σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χρίστου Βασιλόπουλου «Μηχανή του Χρόνου» ο πρόεδρος της δίκης. Θεωρούσε ότι την αρχηγία την είχε ο Ιωαννίδης, παρά το γεγονός ότι, στη δίκη ο Παπαδόπουλος εμφανιζόταν ακόμη ως ηγέτης. Ο Ιωάννης Κουσουλός πίστευε ότι, «ο Ιωαννίδης ήταν ένας σκοτεινός τύπος που κινούσε τα νήματα από το υπόγειο». 

Κατά τη διάρκεια της δίκης κανένας από τους πραξικοπηματίες δεν παραδέχτηκε το έγκλημα. Ο Παπαδόπουλος έλεγε ότι δεν ήξερε για τους νεκρούς και ο Ιωαννίδης ότι δεν είχε κανένα αξίωμα. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης και ο Νικόλαος Ντερτιλής καταδικάστηκαν σε ισόβια ενώ ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, σε 25 χρόνια κάθειρξη. 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Παπαδόπουλος διαολόστειλε τους δημοσιογράφους που τον πλησίασαν για δήλωση. Ο «αόρατος δικτάτορας» ζητούσε ειρωνικά να τον στήσουν στο απόσπασμα και ότι ήταν δίκη σκοπιμότητας. Πολλά «δεύτερα» ονόματα πάντως, έπεσαν στα μαλακά. Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στις αρχές του 1977, και αρκετοί αθωώθηκαν. 

Δείτε τη συνέντευξη στη «Μηχανή του Χρόνου»


Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…