Τα «δάκρυα της Χίου» κατακτούν την παγκόσμια αγορά

Χρησιμοποιείται σε επιδόρπια, φάρμακα, καλλυντικά και πρόσφατα για τη βελτίωση της γεύσης της μπύρας. Ο λόγος για τη μαστίχα Χίου,η οποία είναι η μοναδική μαστίχα για όλες τις χρήσεις παγκοσμίως.

δεμτρο

Για την ιστορία, η μαστίχα αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού της Χίου από το 2014, με το προιόν να αναφέρεται συχνά και ως “δάκρυα Χίου”.

Η διαδικασία συγκομιδής της είναι βασική, γιατί από τον Αύγουστο κάθε έτους, οι άνθρωποι αρχίζουν να χαράζουν το φλοιό των μαστιχόδενδρων.

Έτσι, δημιουργείται η ρητίνη για να κλείσει τις πληγές των δέντρων και όταν η ρητίνη ξεραθεί, συλλέγεται από τους αγρότες προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το 2017, εξήχθησαν συνολικά 120.000 κιλά μαστίχας, κυρίως στη Μέση Ανατολή, αλλά ο εμπορικός σύλλογος προσπαθεί να κατακτήσει κι άλλες αγορές του κόσμου μέσω συμμετοχών σε εκθέσεις τροφίμων όπως η πρόσφατη στην Anuga της Κολωνίας.

Η Νίκη Γαλατούλα, από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου δήλωσε πως η μαστίχα είναι σαν μια σούπερ τροφή, με θεραπευτική δράση και δρα σαν αντιοξειδωτικό – δηλαδή βοηθάει ενάντια στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φάρμακο για πόνο στο στομάχι, συστατικό σε οδοντόκρεμες και λοσιόν, ενώ χρησιμοποιείται σαν τσίχλα για αιώνες.

Στην γειτονική Τουρκία μάλιστα υπάρχουν πολλά είδη διατροφής που περιέχουν μαστίχα, όπως για παράδειγμα τυρί, γάλα, καραμέλες, ρύζι, καφές, ενώ χρησιμοποιείται και σαν μπαχαρικό.

Η μπύρα με μαστίχα εξάγεται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφού ο ζυθοποιός Ιάκωβος Αμυγδαλός δε θέλει η μπύρα του να γίνει ένα ακόμη mainstream προϊόν, μετά από 9 μήνες ελέγχου και παραγωγής.

Επιπλέον, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου θα οργανώνει και σεμινάρια αγροτουρισμού δείχνοντας στους τουρίστες πως καλλιεργείται η μαστίχα και παράλληλα θα προσφέρονται και ξεναγήσεις στο νεόδμητο μουσείο μαστίχας του νησιού.

Πηγή: tourismtoday.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…