Newsroom

Newsroom

Τα capital controls μπορούν να αρθούν εντός του 2016 λέει η Λ. Κατσέλη

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί υπό προϋποθέσεις να άρει τους περισσότερους ή και όλους τους κεφαλαιακούς περιορισμούς έως το τέλος του 2016 έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.

576569ae1dc5241d038b4730

Σε συνέντευξή της το Σάββατο στην ΕΡΤ, η κ. Κατσέλη είπε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών, αν όχι όλοι, μπορούν να αρθούν το φθινόπωρο και προς το τέλος του έτους».

Η μία από τις προϋποθέσεις για να αρθούν τα capital controls μάλιστα όπως είπε, έχει ήδη εκπληρωθεί, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ακολουθεί πλέον η αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση.

Πάντως στην συνέχεια παραδέχτηκε ότι οι δυσκολότερες προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. «Η επιστροφή των καταθέσεων είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος, επειδή οι πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί», σημείωσε η κ. Κατσέλη.