«Τα βρήκε» και με τη Σαουδική Αραβία ο Ερντογάν: Σύσφιξη σχέσεων με… όλους – Κλιμάκωση εντάσεων με Ελλάδα

Επίθεση φιλίας προς όλους... πλην Ελλάδας έχει εξαπολύσει ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλευόμενος το μομέντουμ της διαμεσολάβησης στο ουκρανικό

AP22119070716829

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική  Αραβία από το 2017 πραγματοποιεί από χθες 28/4, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.
Όπωςαναφέρει στην ΕΡΤ η ανταποκρίτριά της στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, η επίσκεψη γίνεται ύστερα από πρόσκληση του βασιλιά Σαλμάν όταν η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει το θέμα της άγριας δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαλάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Η Τουρκία κατηγόρησε τότε  έμμεσα τον εστεμμένο πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ως τον διοργανωτή της δολοφονίας και ξεκίνησε δίκη ερήμην κατά 26 υπόπτων. Ωστόσο σε μια θεαματική στροφή πολιτικής, στις 7 Απριλίου τα τουρκικά δικαστήρια διέκοψαν τη δίκη στην Τουρκία και την έστειλαν στα δικαστήρια της Σαουδικής Αραβίας. Ύστερα από αυτό, ήλθε η πρόσκληση προς τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος φτάνοντας στο Ρίαντ  δήλωσε ότι επίσκεψη  του αντικατοπτρίζει «την κοινή μας βούληση να ξεκινήσουμε μια νέα περίοδο συνεργασίας ως δύο αδερφικές χώρες».

Η αποκατάσταση των σχέσεων με της Σαουδική Αραβία, θα έχει σημαντικά οικονομικά αλλά και στρατηγικά οφέλη για την Τουρκία καθώς ολοκληρώνει τη διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων της με τα αραβικά κράτη της περιοχής όπως την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, και τώρα τη Σ. Αραβία ύστερα από μια μακρά περίοδο εχθρότητας από την Αραβική Άνοιξη το 2011.

Η επίσκεψη Ερντογάν μάλιστα συμβαίνει τις τελευταίες 2 ημέρες του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, και ο Τούρκος πρόεδρος στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης μετέβη στη Μέκκα όπου προσευχήθηκε μαζί με το πλήθος των πιστών που κατακλύζουν τον ιερό τόπο του Ισλάμ.

Η προσπάθεια αποκατάστασης των διμερών σχέσεων της τουρκικής διπλωματίας  με άλλες χώρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις 3 Μαΐου όπως έγινε γνωστό σήμερα στην Τουρκία  θα υπάρξει πολύ σημαντική συνάντηση για το αρμενικό  ζήτημα στη Βιέννη όπου αναμένεται  ότι θα υπάρξει μία ειρηνευτική συμφωνία πολύ σοβαρή.  Εκεί θα είναι και η Τουρκία η οποία θα αποκαταστήσει ουσιαστικά τη σχέση της με την Αρμενία εξέλιξη  που θεωρείται πολύ σημαντική επίσης.

Παρόλα αυτά στα ελληνοτουρκικά φαίνεται ότι δεν επικρατεί ο ίδιος άνεμος καθώς η Τουρκία  κατηγορεί την Ελλάδα  ως υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, θέλοντας με αυτόν το τρόπο δικαιολογήσει τις δεκάδες υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς υποστήριξε ότι οι υπερπτήσεις ήταν η απάντηση της πολεμικής αεροπορίας της Άγκυρας στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» που είχαν προηγηθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις τουρκικές ακτές.

«Οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις 27 Απριλίου σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.