Newsroom

Newsroom

Τα best of του Μπάμπη του ΣΚΑΪ

Αν δεν υπήρχε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Γιατί, τι θα ήταν ο σύγχρονος καπιταλισμός αν δεν υπήρχε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου; Προφανώς, ένα τίποτα, μια υποσημείωση της Ιστορίας.

Αν δεν υπήρχε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Γιατί, τι θα ήταν ο σύγχρονος καπιταλισμός αν δεν υπήρχε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου; Προφανώς, ένα τίποτα, μια υποσημείωση της Ιστορίας.

Με σεβασμό και δέος ψηλαφίζουμε τις πέντε μεγαλύτερες στιγμές του ανδρός, ελπίζοντας πως η ταπεινή μας προσπάθεια θα μπορέσει να αποτυπώσει έστω και λίγο από το μεγαλείο της ιερότητάς του.

Είναι δύσκολοι οι καιροί που ζούμε και οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από είδωλα, έχουν ανάγκη από φάρους που αποτρέπουν τους ανυποψίαστους ταξιδευτές από το να πέσουν στα βράχια της ανυποληψίας.

 

ΤΟ ΠΑΠΙΓΙΟΝ

Στο νούμερο 5, ο Μπάμπης το παίζει Bloomberg, φορώντας παπιγιόν, για να κάνει τη διαφορά τώρα που όλοι ακολουθούν το στυλ Βαρουφάκη. Όμως, η ενδυματική επανάσταση του έγκριτου πρώην τραπεζικού υπαλλήλου κρύβει ένα σημαντικό μήνυμα…

(Τα Νέα του ΣΚΑΪ 21:00, 17 Φεβρουαρίου 2015)

 

 

Σία: Καλωσορίζω τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, [έχει σχεδόν ξεκαρδιστεί], γιατί παπιγιόν, Μπάμπη;

Μπάμπης: Επ, κάποιος πρέπει να κάνει και κάτι διαφορετικό, γιατί όλοι τώρα, βλέπω, συντάσσονται στην ίδια γραμμή.

Σία: Νιώθω λίγο Βαρουφάκης [ξεσπάει]!

Μπάμπης: Μπορεί να νιώσεις ό,τι θέλεις, αλλά σίγουρα η σχολή είναι καλή. Και, οπωσδήποτε, κι εγώ θέλω να πω ότι πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε την άλλη πλευρά των πραγμάτων. Πάμε, λοιπόν.

Σία: Τι εννοείς; Ποια είναι η άλλη πλευρά των πραγμάτων;

Μπάμπης: Η άλλη πλευρά των πραγμάτων είναι εξαιρετικά απλή και είναι ότι η Ελλάδα ζητά ένα τρίτο δάνειο. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πλέον, τώρα υπάρχει πια και η επιβεβαίωση, διότι πριν από λίγο καιρό όταν το λέγαμε μας λέγαν δεν έχεις δίκιο που λες αυτό.

Σία: Δηλαδή, η μετάφραση του αιτήματος επέκτασης του αιτήματος της δανειακής σύμβασης, λες, ότι είναι ένα νέο δάνειο.

Μπάμπης: Θυμάμαι εκείνες τις εποχές που η δανειακή σύμβαση ήταν το απόλυτο κακό, το οποίο κυνηγούσαν όλοι, μεταξύ των οποίων και ο προτεινόμενος ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Δημοκρατίας ελπίζω και αύριο, ε που ζητούσαν την κατάργηση της δανειακής σύμβασης ως επαίσχυντου…

Αντιληφθήκατε κι εσείς ότι ο Μπάμπης προέβλεψε τανκς ή είναι ιδέα μας;

 

ΤΙΚΙ-ΤΑΚΑ

Στο νούμερο 4, ο Μπάμπης παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφικού ήθους με μία κίνηση ταυτότητας που θα τον συνοδεύει για πάντα.

(«Τα Νέα του ΣΚΑΪ 21:00», 17 Δεκεμβρίου 2014)

 

 

Στο τηλέφωνο ο Χρήστος Μαχαίρας, σχολίαζε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την περίφημη πρώτη ψηφοφορία που κατέληξε σε φιάσκο για το μνημονιακό μπλοκ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ και συνάδελφος του Μπάμπη Παπαδημητρίου είχε βγει στον αέρα για να απαντήσει στον Άδωνι Γεωργιάδη που ισχυρίστηκε προηγουμένως ότι ο Φώτης Κουβέλης έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες και τον ίδιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η φωνή του εκπροσώπου ισχυριζόταν ενώπιον του πάνελ πως αν ο Κουβέλης κινούνταν «από προσωπικά ελατήρια τώρα θα ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας» και ξεδίπλωσε το όραμα του κόμματός του. «Αυτό που μας αφορά σ’ αυτήν τη φάση είναι η Δημοκρατική Αριστερά με τις όποιες δυνάμεις της να συμβάλλει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου (…)». Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο (2:32 του βίντεο), ο Αλέξης Παπαχελάς γύρισε το βλέμμα του προς τον Μπάμπη, εκφράζοντας μια δυσανεξία.

Ο Μπάμπης το Τσακάλι έπιασε την κίνηση του προϊσταμένου του και έσπευσε να σφίξει τη δεξιά του γροθιά, σαν να κουνάει το φραπόγαλο, σαν να ανεβοκατεβάζει τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, σαν να δέρνει τον πίθηκο και να μαστιγώνει το δελφίνι, ώστε να πείσει το αφεντικό πως συμπάσχει μαζί του για τις «μαλακίες» που ακούγονταν στο στούντιο. Μόνο που ο Παπαχελάς είχε ήδη στρέψει αλλού το βλέμμα και, έτσι, ο υποτακτικός έμεινε ξεκρέμαστος στον αέρα με το χέρι πάνω κάτω στο τραπέζι όπου ήταν απλωμένο το συνταγματικό τόξο με Τσιόδρα, Τσίμα, Μπάμπη, Σία και Αλέξη.

 

BANK RUN!

Στο μέσον της κατάταξης, στο νούμερο 3, ο Μπάμπης έχει ένα μικρό πρόβλημα να μεταφράσει στα ελληνικά τις σκέψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

(Τα Νέα του ΣΚΑΪ 21:00, 30 Ιανουαρίου 2015)

 

 

Ως άλλος παράγοντας Εδεσσαϊκού βγάζει ένα ολόκληρο σενάριο από το μυαλό του και μοιάζει να τα έχει λίγο χαμένα, αφού ζητά τροποποίηση της κυβέρνησης και πιο χαμηλούς τόνους την ώρα που προβλέπει bank-run. Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί, ο Βαρουφάκης είπε στον Ντάισελμπλουμ πως Τρόικα τέλος και ο Ολλανδός έφυγε τσαντισμένος από το Σύνταγμα για άλλες πολιτείες και ο Σόιμπλε για τιμωρία θα μας βγάλει από το ευρώ.

Μπάμπης: «Η αλήθεια είναι ότι για την ώρα βλέπω πως είναι σαν να συνεχίζεται μία συζήτηση όπως είναι αυτή που λέμε τώρα η διαπραγμάτευση αλλά από την Κουμουνδούρου να έχουν μεταφερθεί στο Μαξίμου αλλά να κάνουν τα ίδια πράγματα. Αυτό πρέπει, κάπως, να τροποποιηθεί, διότι δεν είμαστε πλέον σε προεκλογική περίοδο, είμαστε τώρα σε κυβερνητική περίοδο. Το βερνλο…  αν δεν το ο κύριος Βαρουφάκης προφανώς διότι ο κύριος Σόιμπλε με κάποιον τρόπο του διαμήνυσε μην μου ζητήσεις ραντεβού, δεν έχουμε τίποτε να πούμε, τουλάχιστον για την ώρα».

Σία: «Αυτό το εικάζεις ή το γνωρίζουμε;»

Μπάμπης: [στιγμιαίο σάστισμα της τάξης Psittaciformes] «Νομίζω ότι έτσι είναι τα πράγματα. Είναι ένα επεισόδιο που οδηγεί τη χώρα μακρύτερα ακόμη από τις αγορές τη στιγμή που κανονικά πρέπει να τις πλησιάσουμε, δημιουργεί πανικό στο συναλλακτικό κοινό, στις επιχειρήσεις, στους συναλλασσομένους, στους ανθρώπους που ενδεχομένως να τρέξουν πάλι στις τράπεζες πάλι να σηκώσουνε –12 δισεκατομμύρια έχουνε φύγει μέχρι στιγμής- τελειώνουνε τα μετρητά, τελειώνει η ρευστότητα, θα προτιμούσα μια πιο χαμηλούς τόνους, λιγότερο προεκλογικά πράγματα».

Αφού έτσι νομίζει ο Μπάμπης και έτσι θα τα προτιμούσε τα πράγματα, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να τον κακοκαρδίσουμε και παραθέτουμε αυτούσια την απόλαυση να τον ακούς.

 

ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πραγματικά, έγινε μεγάλη μάχη μέσα μας για το ποια από τις δύο μεγαλειώδεις στιγμές του Μπάμπη θα κατακτούσε την κορυφή. Ρίξαμε κλήρο και ένα βήμα πριν από την κορυφή, στο νούμερο 2, βρέθηκε η ανεπανάληπτη ανάλυση περί κυβερνητικών συμμαχιών που κατατάσσει τον έγκριτο δημοσιογράφο στους Τιτάνες της πολιτικής σκέψης.

(Το βαρόμετρο του ΣΚΑΪ, 10 Σεπτεμβρίου 2013)

 

 

«Ξέρω ότι θα προκαλέσω και τους φίλους και τους εχθρούς αλλά το μνημόνιο διαστρεβλώνει τελικώς την κρίση αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται οι πολιτικοί. Διότι πρέπει να τοποθετηθούνε απέναντι στις πραγματικές τους ευθύνες και όχι να πλέκουνε είτε ένα μύθο για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Διότι, σε τελευταία ανάλυση θα σας πω κάτι: κύριε Μηλιέ, θέλετε το ΚΚΕ. Μάλιστα. Ωραία. Πάρτε το. Αλλά, γιατί όχι μετά, όμως, μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή να μην τη δεχθούμε να υποστηρίξει, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως συνέβη χθες στη Νορβηγία, να υποστηρίξει μία συντηρητική συμμαχία. Άρα, έχουμε μπροστά να ξάσουμε πολύ μαλλί».

 

ΔΝΤ, ΓΕΡΑ!

Στο νούμερο 1, ο Μπάμπης, στο ρόλο της ζωής του, ελπίζει το ΔΝΤ να αντέξει στις πιέσεις του Τσίπρα.

(«Τα Νέα του ΣΚΑΪ 21:00», 2 Ιουνίου 2015)

 

 

Αναλύοντας το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στη Σία Κοσιώνη, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου υποστήριξε πως το ζήτημα των εργασιακών έγινε μεγάλο αγκάθι εκεί που κανείς δεν το περίμενε, γιατί ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να εστιάζουν σ’ αυτό.

Ο Μπάμπης ήταν χειμαρρώδης, η σκέψη του πέταγε φωτιές, τον έπνιγε το δίκιο. Ελπίζοντας βαθιά μέσα του πως η φωνή του θα φτάσει μέχρι την Ουάσιγκτον, έκανε τη μεγάλη εξομολόγηση: «Μεταξύ μας, για το καλό όλων, ελπίζω το Ταμείο να κρατήσει αρκετά γερά να μην υποχωρήσει σε αυτό το θέμα, θα είναι καταστροφή για την οικονομία, θα πάμε τη χώρα 25 με 30 χρόνια πίσω, δηλαδή από ‘κει που ήρθαμε και ξέρουμε πού καταλήξαμε».