Newsroom

Newsroom

Τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας οδεύουν προς μεγαλειώδη νίκη

Τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο στις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα τουλάχιστον με…

mas

Τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο στις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα τουλάχιστον με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα, τα αποτελέσματα της οποίας προβλέπουν ακόμη πιο θεαματική νίκη για τους υποστηρικτές της απόσχισης σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Metroscopia για την εφημερίδα «El Pais», τα αυτονομιστικά κόμματα εξασφαλίζουν 76 έως 78 έδρες στο καταλανικό κοινοβούλιο, όπου αρκούν 68 έδρες για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.

Η λίστα “Junts pel si” («Μαζί για το Ναι») εξασφαλίζει μόνη της 66 έως 67 έδρες κι απαρτίζεται από τους συντηρητικούς του κόμματος CDC του Αρτούρ Μας, τους ρεπουμπλικανούς της Αριστεράς του ERC, καθώς και ισχυρές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η δεύτερη λίστα, η CUP («Υποψηφιότητα για Λαϊκή Ενότητα)», η οποία τοποθετείται στην άκρα αριστερά, εκλέγει 10 έως 11 βουλευτές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δεν διευκρινίζει τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνει κάθε κόμμα.

Ο Αρτούρ Μας, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία της καταλανικής κυβέρνησης, θεωρεί ότι 68 έδρες τού είναι αρκετές για να ξεκινήσει μία διαδικασία προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας με στόχο την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους μέχρι το 2017.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης, το φιλελεύθερο κόμμα κατά της αυτονομίας Ciudadanos εξασφαλίζει 19 έδρες, ενώ 14 έδρες εξασφαλίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το Λαϊκό Κόμμα υποχωρεί στις 10 έδρες, από τις 19 που έχει σήμερα.