Τα αστέρια των 90 χρόνων των Όσκαρ

Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τους νικητές των Βραβείων Όσκαρ 2019 και η αγωνία και το ενδιαφέρον για τη λαμπερή διοργάνωση φτάνει στο κατακόρυφο.

katherine hepburn

Σε αυτή τη διάρκεια των 90 χρόνων -από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός των Όσκαρ, από μία ιδέα του περιβόητου παραγωγού του Χόλυγουντ, Λούις Μπ. Μάγερ- υπήρξαν πολλοί οι πρωταγωνιστές που έδωσαν αυτό το κάτι παραπάνω με την παρουσία τους στις λαμπερές βραδιές. Και όπως είναι λογικό, οι προβολείς πέφτουν περισσότερο στους ηθοποιούς, τα αστέρια που δίνουν τη λάμψη τους στην τελετή βράβευσης.

Άλλωστε, οι ηθοποιοί είναι οι πιο αναγνωρίσιμοι στο ευρύ κοινό εν αντιθέσει με τους σκηνοθέτες -ποιος αλήθεια μπορεί να αναγνωρίσει τους φημισμένους Φρανκ Κάπρα, Τζορτζ Κιούκορ, Φρεντ Τσίνεμαν, Τζον Σλέσιντζερ και πολλούς άλλους καταξιωμένους σκηνοθέτες;

Ωστόσο, ανάμεσα στους δεκάδες ηθοποιούς που έχουν πάρει στο σπίτι τους το χρυσό αγαλματίδιο υπάρχουν και αυτοί που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στο θεσμό, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον κινηματογράφο και μέσα και από τα Όσκαρ είχαν και έχουν τη δική τους επιρροή στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλυγουντ.

Με αφορμή την αυριανή απονομή των Όσκαρ, ας ρίξουμε μια ματιά στο πραγματικό αστέρι του θεσμού: την τέσσερις φορές βραβευμένη Κάθριν Χέπμπορν.

Για την τελευταία, μάλιστα, μπαίνουν στοιχήματα για το αν τα επόμενα δύο χρόνια θα προσθέσει ακόμη ένα Όσκαρ στη συλλογή της.

Το ρεκόρ της Κάθριν Χέπμπορν

Η βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου Κάθριν Χέπμπορν, η οποία γεννήθηκε 12 Μαΐου 1907 και πέθανε 29 Ιουνίου 2003, αποτελεί έναν από τους θρύλους του σινεμά.

Άφησε το στίγμα της με την πολυτάραχη ζωή της και τη δυναμική στάση της απέναντι στα πράγματα, καθώς αμφισβήτησε επανειλημμένως την πρωτοκαθεδρία των ανδρών. Παράλληλα άφησε εποχή χάρη στη σχέση της με τον Σπένσερ Τρέισι.

Η ιδιαίτερη ηθοποιός ήταν υποψήφια δώδεκα φορές για Όσκαρ -οκτώ φορές για πρώτο ρόλο-, ενώ το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την αξιολόγησε πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς όλων των εποχών.

Η ηθοποιός βραβεύθηκε για τις ταινίες:

«Χρυσή Λίμνη», ένα τρυφερό δράμα που γύρισε ο Μαρκ Ράιντελ το 1981. Η Χέπμπορν είχε δίπλα της τον αξεπέραστο Χένρι Φόντα στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση (πέθανε τον επόμενο χρόνο), αλλά και την κόρη του, Τζέιν Φόντα.

«Το Ξημέρωμα της Δόξας», μια δραματική ταινία του 1933, σε σκηνοθεσία Λόουελ Σέρμαν και σενάριο του Χάουαρντ Τζ. Γκριν. Συμπρωταγωνιστούν ο θρυλικός Ντάγκλας Φέρμπανκς τζούνιορ και ο Άντολφ Μεντζού. Η Χέπμπορν ερμηνεύει το ρόλο μιας ταλαντούχας και φιλόδοξης νεαρής ηθοποιού, η οποία έφυγε από την επαρχία και πήγε στη Νέα Υόρκη για να γίνει σταρ του Μπρόντγουεϊ, κάτι που θα καταφέρει μετά από πολλές περιπέτειες. Εδώ κερδίζει το πρώτο της Όσκαρ.

«Μάντεψε Ποιος θα ‘ρθει το Βράδυ», μια αξέχαστη κοινωνική κομεντί, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Κρέιμερ και σενάριο Ουίλιαμ Ρόουζ, έχοντας δίπλα της τον έρωτα της ζωής της, τον Σπένσερ Τρέισι, τον άνθρωπο που τη βοήθησε να χτίσει την προσωπικότητα θα την κάνει σύμβολο της ανεξάρτητης γυναίκας. Επίσης, πρωταγωνιστεί ο μοναδικός Σίντνεϊ Πουατιέ. Η ταινία καταπιάνεται με ένα καυτό κοινωνικό ζήτημα της εποχής: την είσοδο ενός μαύρου σε μία μεγαλοαστική οικογένεια, ως υποψήφιος γαμπρός.

«Το Λιοντάρι του Χειμώνα», ένα ιστορικό δράμα εποχής, σαιξπηρικού χαρακτήρα, που γύρισε ο Άντονι Χάρβεϊ το 1968. Δίπλα της πρωταγωνιστεί ο Πίτερ Ο’ Τουλ.

 

Το οσκαρικό ρεκόρ της Χέπμπορν ακολουθούν πέντε καταξιωμένοι και πολυβραβευμένοι ηθοποιοί, με τρία χρυσά αγαλματάκια ο καθένας: ο Τζακ Νίκολσον, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο Γουόλτερ Μπρέναν και η Μέριλ Στριπ.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…