Τα άρθρα του Συντάγματος που αναθεωρήθηκαν

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αναθεώρηση συνολικά 9 άρθρων και ψήφισαν 297 βουλευτές - Δείτε τι ψήφους συγκέντρωσαν τα άρθρα για την εκλογή του ΠτΔ, την ψήφο των αποδήμων και το διαβόητο άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών

Άγγελος Προβολισιάνος 25/11/2019 | 18:47

Έπεσε η αυλαία της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την τελική ψηφοφορία να διεξάγεται αμέσως μετά το πέρας των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής. Η διαδικασία στην αναθεωρητική Βουλή αφορούσε συνολικά 49 προτάσεις έναντι 28 άρθρων.

Ως προς την αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διαδικασία διάλυσης της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, η πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 32 παρ. 4 συγκέντρωσε 158 «ναι», 139 «όχι».

Αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων, η πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 54 παρ. 1 συγκέντρωσε 212«ναι», 84 «όχι» και 1 «παρών».

Σχετικά με το κατάπτυστο άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, η κοινή πρόταση των κομμάτων για εξάλειψη της αποσβεστικής προθεσμίας που αφορούσε τις αξιόποινες πράξεις μελών της κυβέρνησης συγκέντρωσε 274 «ναι», 23  «παρών».

Η ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε ότι το αδίκημα της δωροληψίας συντελείται επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων και όχι κατά την τέλεση αυτών δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 180 ψήφους.

Για τη βουλευτική ασυλία που πλέον θα ισχύει μόνο για όσα αδικήματα άπτονται των βουλευτικών καθηκόντων, το άρθρο 62 συγκέντρωσε 179 «ναι», 117 «όχι» και 1 «παρών».

Όσον αφορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η ΝΔ υιοθέτησε μεν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τροποποιώντας όμως ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Το άρθρο 73 συγκέντρωσε 254 «ναι», 32 «όχι» και 11 «παρών».

Σε σχέση με την εξίσωση των στρατοδικών με τους τακτικούς δικαστές για τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας τους, η πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 96 παρ. 5 συγκέντρωσε 189 «ναι», 94 «όχι» και 14«παρών».

Η αναθεώρηση του άρθρου 101Α, το οποίο αφορά τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών με πλειοψηφία τριών πέμπτων αντί τεσσάρων πέμπτων που ίσχυε, συγκέντρωσε 158 «ναι», 139 «όχι».

Η συνταγματική καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με την αναθεώρηση του άρθρου 21 παρ. 1 εγκρίθηκε με 190 «ναι», 107 «όχι».

Και τέλος, ως προς το δικαίωμα της μειοψηφίας στη Βουλή να συγκροτεί Εξεταστικές Επιτροπές, το άρθρο 68 παρ. 2 συγκέντρωσε 189 «ναι», 94 «όχι» και 14 «παρών».

Πηγή: documentonews.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.