ΚΠ

Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης

«Τα αρχαία δεν πάνε περίπατο»

Οι θεσσαλονικείς διαμαρτύρονται για την πρόσφατη απόφαση της νέας κυβέρνησης να αποσπάσει τις σημαντικές αρχαιότητες που βρέθηκαν στην ανασκαφή του σταθμού μετρό Βενιζέλου.

αρχαια1

Δηλώνω παρούσα κι ας μην είμαι της πόλης,
είμαι με όσους έρχονται απ’ το μέλλον
συνομιλώντας με το παρελθόν.

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ, Προς την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Θεσσαλονίκη, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, βράδυ. 

Χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αψηφούν το χειμωνιάτικο κρύο και μαζεύονται στο σταυροδρόμι Βενιζέλου με Εγνατία, εκεί όπου αιώνες τώρα χτυπά η καρδιά της πόλης. Οι θεσσαλονικείς διαμαρτύρονται για την πρόσφατη απόφαση της νέας κυβέρνησης να αποσπάσει τις σημαντικές αρχαιότητες που βρέθηκαν στην ανασκαφή του σταθμού μετρό Βενιζέλου.  Επίσης εκφράζουν την ανησυχία τους για την επικείμενη εσπευσμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε να προκριθεί  άμεσα η “προαποφασισμένη”  λύση της απόσπασης που προτείνει η Αττικό Μετρό, τη στιγμή που ήδη είχε ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή της λύσης  για την κατασκευή του σταθμού με την παραμονή των αρχαίων κατά χώραν.

“Η Θεσσαλονίκη αξίζει το 100% της Πομπηίας της”,  “Η απόσπαση είναι βανδαλισμός”, “Τα αρχαία δεν πάνε περίπατο”, “Τα μνημεία είναι μνήμη”, “Τα μνημεία λένε όχι στο ΚΑΣ & Carry” είναι μερικά από τα συνθήματα που κρατούν οι θεσσαλονικείς. Μοναδική η στιγμή που, ελλείψει τηλεβόα, ο δυναμικός ξεναγός Ιωάννης Κιουρτσόγλου ανεβαίνει σε ένα καφάσι και  μιλά στο πλήθος με στεντόρεια φωνή και πάθος, για την αξία των αρχαίων και την ανάγκη προστασίας τους.

Αθήνα, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, βράδυ. Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, νομικοί, μέλη της Κίνησης Πολιτών και ο πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, βρίσκονται, μετά από αίτημα της Κίνησης, στην  Αθήνα  για τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και περιμένουν  από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τις τρεις  τα χαράματα στους αφιλόξενους διαδρόμους του Υπουργείου Πολιτισμού, να τους επιτραπεί να μιλήσουν για λίγα λεπτά για το αυτονόητο: ότι η αξία των αρχαίων είναι ανεκτίμητη και ότι θα καταστραφούν αν μετακινηθούν, κι επίσης  ότι  υπάρχει λύση στην κατασκευή του μετρό χωρίς να καθυστερήσει το έργο. Η μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ, θα τελειώσει μετά από δεκαπέντε ώρες, στις οκτώ το πρωί της επομένης με το αναμενόμενο,  για τους γνωρίζοντες τα πράγματα, αποτέλεσμα: γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία. Μειοψηφούν η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Πολυξένη Βελένη και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος δομοστατικός, Καθηγητής του Ε.Μ.Π. Βλάσης Κουμούσης.

Η  Κίνηση θα εκφράσει άμεσα τον προβληματισμό της για τη διεξαγωγή της διαδικασίας στη συνεδρίαση του ΚΑΣ : “Η Κίνηση Πολιτών εκφράζει τη  θλίψη της για την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ και τον έντονο προβληματισμό για την απαξίωση  του θεσμού του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η διαδικασία που βίωσαν τα μέλη της Κίνησης αγγίζει τα όρια της αθλιότητας και της παντελούς έλλειψης σεβασμού απέναντι σε θεσμούς και αξίες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για διακύβευμα που υπερβαίνει τα όρια της πόλης, της χώρας και έχει παγκόσμια εμβέλεια.

Η μεγάλη ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στο αίτημα της Κίνησης για παραμονή των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου, όσο και η πρόσφατη μαζική διαμαρτυρία από πλήθος  θεσσαλονικέων κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων, επιβεβαιώνει τη θέση της Κίνησης Πολιτών για την αξία της in situ παραμονής των αρχαίων. Η Κίνηση Πολιτών με αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσει με κάθε έννομο μέσο τον αγώνα της ώστε να μην απολέσει την αυθεντικότητά του το μνημειακό σύνολο”.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Τετάρτη 11Σεπτεμβρίου 2019, πρωί: Πρώτη συνέντευξη τύπου της  “Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής  Κληρονομιάς” που συστάθηκε με πρωτοβουλία αρχαιολόγων, νομικών, αρχιτεκτόνων,  επιστημόνων, του πρώην δημάρχου και πολιτών,  με σκοπό  την υπεράσπιση της “κατά χώραν” διατήρησης του μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε στον Σταθμό Βενιζέλου. Η Κίνηση γρήγορα πλαισιώνεται από μεγάλο αριθμό μελών και ανεβαίνει στο διαδίκτυο ψήφισμα στα ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά και βουλγαρικά που υπογράφουν 13.000 άνθρωποι.  Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κυκλοφορεί το δικό της ψήφισμα (Avaaz.org Να μείνουν τα αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου)  με υπογραφές που πλησιάζουν τις 40.000.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, πρωί:  Ξεκινούν οι ξεναγήσεις στην sub terra πόλη. Περισσότεροι από 4.000 πολίτες θα παρακολουθήσουν τις εξαιρετικές ξεναγήσεις που προσφέρει αφιλοκερδώς ο ξεναγός Ιωάννης Κιουρτσόγλου,  στην περιοχή γύρω από τη Βενιζέλου, με θέμα τα ευρήματα από τις ανασκαφές του μετρό και τη σχέση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων με τη δομή και λειτουργία της υπόγειας πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019, απόγευμα: Η  Κίνηση Πολιτών, ύστερα από αίτημά της, συμμετέχει με ένα σύντομο κείμενο που θα διαβαστεί, κοντά στα μεσάνυχτα, στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με θέμα το μετρό.  

Έξω από το Δημαρχείο η Κίνηση οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Μεγάλος αριθμός ατόμων συγκεντρώνεται κρατώντας πολύχρωμες ομπρέλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας  και σύντομα ο κόσμος παίρνει την πρωτοβουλία, μπαίνει στο δημαρχείο και αρκετοί παρακολουθούν τη συνεδρίαση. Χαρακτηριστική υπήρξε η δυναμική ομιλία της αρχαιολόγου  Δέσποινας Κουτσούμπα, μέλους του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που μέσα σε μερικά λεπτά κατάφερε να κάνει πασιφανή την ανάγκη διατήρησης in situ της αρχαίας γειτονιάς στη Βενιζέλου και να προβάλει τις ανορθόδοξες τακτικές που ακολουθούν οι ενάντιοι στηριζόμενοι σε σαθρά επιχειρήματα.

Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2020, απόγευμα.  

Μετά την πρώτη ιδρυτική της συνέλευση το Νοέμβριο,  η Κίνηση Πολιτών προχωρά στην τρίτη κατά σειρά γενική συνέλευση των μελών της με θέμα την περαιτέρω πορεία μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ και αποφασίζει με πλειοψηφία την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ψηφίσματα: Σε όλο αυτό το διάστημα  είναι εντυπωσιακή η συμπαράσταση στην Κίνηση από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς  που με πολυάριθμα ψηφίσματα, δελτία τύπου, εκκλήσεις και ανακοινώσεις, στηρίζουν  την «κατά χώραν»  παραμονή των αρχαίων. Ανάμεσά τους οι: Europa Nostra, Monumenta, Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία,  6 σύλλογοι εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, ΣΕΑ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Σύλλογος Κυπρίων Αρχαιολόγων, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί 35 ψηφίσματα και ανακοινώσεις.

Η ταυτότητα της Κίνησης

Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2019, όταν επιστήμονες, ενεργοί πολίτες και προσωπικότητες της πόλης αισθάνθηκαν την ανάγκη να προστατέψουν από την απομάκρυνσή τους τα μοναδικά και διεθνώς αναγνωρισμένης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές του μετρό και συγκεκριμένα στο σταθμό “Βενιζέλου”.

Σε μια πόλη που ξεχωρίζει για τη διαρκή κατοίκησή της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι αδιανόητο ευρήματα όπως αυτά του σταθμού “Βενιζέλου” να μην αποτελούν καύχημα για την πολιτεία και τις αρχές της Θεσσαλονίκης, αλλά να θεωρούνται “εμπόδιο” στην κατασκευή ενός έργου με διεθνείς προδιαγραφές όπως το μετρό. Η Κίνηση Πολιτών αγωνίζεται συνειδητά για την in situ παραμονή των αρχαίων στον σταθμό “Βενιζέλου” γνωρίζοντας καλά ότι εν έτει 2020 δεν υπάρχει τεχνικά αδύνατο έργο, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει ειλημμένη απόφαση ήδη από το 2017, στην οποία συνέβαλαν, ύστερα από συνεργασία μεταξύ τους, η Πολιτεία με τα αρμόδια υπουργεία, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η Αττικό Μετρό και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Σήμερα, οι νέες αρχές της πόλης και η κυβέρνηση επαναφέρουν εσπευσμένα και με απόλυτο τρόπο, το ζήτημα της απομάκρυνσης των αρχαίων και την αλλαγή της τεχνικής λύσης ενώ προτείνουν την παράδοση όλων των σταθμών μαζί, πρακτική, που ως είθισται, δεν εφαρμόζεται ούτε στο εξωτερικό ούτε και στην Αθήνα.

Με την πεποίθηση ότι αρχαιολογικοί θησαυροί όπως ο decumanus maximus και το άμεσο οικιστικό περιβάλλον αυτού, όχι μόνο συμβάλλουν στην ανάδειξη της πόλης, αλλά αποτελούν και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, η Κίνηση Πολιτών ζητά από την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλει στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η Κίνηση Πολιτών, αντίθετη σε οποιαδήποτε κομματική ανάμιξη αλλά, με την πεποίθηση ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και αφορά ποικίλες εκφάνσεις της ζωής μας, θα αγωνιστεί με κάθε έννομο μέσο ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα να διατηρήσουν την αυθεντικότητά τους παραμένοντας in situ και να αναδειχθούν με τον τρόπο που αρμόζει στη μεγάλη ευρωπαϊκή και παγκόσμια αξία τους.

INFO: 

Για την  Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 

η Εκτελεστική Γραμματεία

E mail: [email protected]

 

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό