Τα αντίποινα της Κύπρου-"Σφραγίζουν" την πόρτα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ

Δεν θα συναινέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Το Εθνικό Συμβούλιο…

Δεν θα συναινέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου που συνεδρίασε για δεύτερη μέρα σήμερα αποφάσισε σειρά μέτρων αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της, με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Barbaros».

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι:
 
1.Καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της.(δεν διευκρινίζεται ποια είναι αυτά τα μέτρα)

3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

5. Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα εις την διάθεση της συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα. Ο κ. Χριστοδούλίδης ανέφερε επίσης ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν θα ανακοινώνονται.

Ανοιχτά της Λεμεσού πλέει πλέον το «Barbaros»

Σε απόσταση σχεδόν 50 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Λεμεσού και από τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros». Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και τα δύο υποστηρικτικά σκάφη ενώ η φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παραμένει σε μεγάλη απόσταση. Το «Barbaros» έχει εισέλθει στο «οικόπεδο» 1 αφού διήλθε από το «τεμάχιο» 2. Το πλοίο βρίσκεται στα δυτικά όρια της περιοχής που είχε δεσμεύσει η Τουρκία.