Τα 600 ευρώ που έγιναν 100 – Το μεγάλο πυροτέχνημα του «πρώτου ενσήμου»

Άνθρακας ο θησαυρός των εξαγγελιών για ενίσχυση των νέων εργαζομένων με 600 ευρώ για 6 μήνες - 100 ευρώ αντί για 600 η ενίσχυση στους νέους εργαζομένων - Δεν θα αφορά περισσότερους από 35.000

5373137 0

«Ρελάνς» στη νέα γενιά επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις χθεσινές του ανακοινώσεις, ο οποίος αφού επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα περί επιτυχημένης διαχείρισης της οικονομίας και της πανδημίας, επιχείρησε να προσεγγίσει και τις νεότερες ηλικίες με συγκεκριμένες παροχές.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη νέα γενιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε ένα «εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία», επιχειρώντας μεταξύ άλλων, να εξαγγείλει μέτρα τα οποία φάνηκε ότι ενισχύουν τις δυνατότητες ένταξης των νέων εργαζομένων στην αγορά εργασίας, μειώνουν την νεανική ανεργία και χτυπούν την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.

Για το σκοπό αυτό εξήγγειλε το «πρώτο ένσημο» ένα νέο μέτρο που αφορά νέους ηλικίας μέχρι 29 ετών που δεν έχουν εργαστεί και που θα μπορούν να αποκτήσουν τα πρώτα τους ένσημα μέσα από την επιδότηση που προσφέρει το κράτος. 

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός «η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά (σ.σ. τα 600 ευρώ) θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα (σ.σ. 600 ευρώ) ο εργοδότης, ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού».

Τέλος, σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας νέος για να λάβει την επιδότηση, αυτά είναι:

  • να είναι ως 29 ετών
  • να μην έχει ούτε ένα ένσημο
  • να θέλει να απασχοληθεί σε θέση πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Πυροτεχνήματα το «πρώτο ένσημο»

Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, εν τέλει τα 1.200 ευρώ (600 για εργαζόμενους και 600 για την επιχείρηση) δεν αφορούν τον κάθε μήνα ξεχωριστά για έξι συνεχόμενους μήνες, όπως δηλαδή είχε αφήσει σκόπιμα να εννοηθεί ο Πρωθυπουργός για να κερδίσει την εύνοια των νέων εργαζομένων.

Τελικώς, η αλήθεια της πρωθυπουργικής εξαγγελίας είναι τελείως διαφορετική, καθώς τα 1.200 ευρώ αφορούν όλο το 6μηνο, και ως εκ τούτου, ο νέος εργαζόμενος θα παίρνει 100 ευρώ το μήνα, ενώ, αντίστοιχο ποσό θα λαμβάνουν και οι επιχειρήσεις.

Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος νέος προσληφθεί από 1η Ιανουαρίου 2022 με τον κατώτατο μισθό, θα λάβει 570 ευρώ τον μήνα, συν 100 ευρώ από την επιδότηση του «πρώτου ενσήμου».

Σύμφωνα πάλι με τα δημοσιεύματα που ολοένα και πληθαίνουν, προκύπτει ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος δεν θα υπερβαίνει τα 42 εκατατομμύρια ευρώ, και ως εκ τούτου, οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι δεν θα θα υπερβαίνουν τις 35.000.

Το μεγάλο φιάσκο προς άγραν νεανικών ψήφων

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεώρησαν ότι το «πρώτο ένσημο» θα είναι ένα γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, και -παράλληλα- αντιμετώπισης της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας με στόχο ένα ισχυρό χτύπημα των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας που βαραίνουν ιδιαίτερα την νέα γενιά

Αρκετοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι πρόκειται για ένα οριζόντια μέτρο που θα αφορά όλους τους νέους, και όχι μόνο 35.000 νέους και το οποίο θα έρθει να προσθέσει 600 ευρώ καθαρά στην τσέπη των νέων, φτάνοντας έτσι τον μισθό ενός νεοεισερχόμενου εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, στο ποσό των 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες.

Άνθρακας όμως ο θησαυρός των εξαγγελιών μιας που πρόκειται για μια μισθολογική αύξηση της τάξης των 100 ευρώ που όπως όλα δείχνουν δεν θα αφορά περισσότερους από 35.000 νεοεισερχόμενους εργαζομένους στην αγορά εργασίας.

Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, και μάλιστα κακοστημένο, ως απάντηση στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και αδήλωτης εργασίας προκειμένου να κλείσει το μάτι σε μια γενιά που φαίνεται πως επιμένει να τον αγνοεί

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…