Τα 4 αυτογκόλ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σαν (δημοσκοπική) Μπαρτσελόνα ξεκίνησε το προεκλογικό ματς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και λίγο πριν το τέλος, χάνει ήδη 4-0!

mitsball 0

Σαν άλλη (δημοσκοπική) Μπαρτσελόνα ξεκίνησε το προεκλογικό ματς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και λίγο πριν το τέλος, χάνει ήδη 4-0! Με τη διαφορά ότι, ενώ η Μπαρτσελόνα τα έφαγε από μια διαστημική Λίβερπουλ, εκείνος τη δική του τεσσάρα κατάφερε και την έφαγε μόνος του! 4 στα 4 αυτογκόλ είχε ο παίκτης. 100% ευστοχία, που λένε…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε από την πρώτη στιγμή ότι η συμφωνία Τσίπρα θα καταφέρει το καλοκαίρι του 2018 να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Ειδικά από τότε που συνειδητοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε και οριστική ρύθμιση του χρέους, είχε σχηματίσει πολύ καλά (και σωστά) στο μυαλό του τη μελλοντική εικόνα: Αν ο Τσίπρας παρέμενε στην εξουσία, θα ήταν αυτός που θα ανακοίνωνε την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και μετά θα άρχιζε να ελαφραίνει τα βάρη του λαού.

Οπότε, έπρεπε πάση θυσία αυτή η κυβέρνηση να πέσει, πριν βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Για αυτό και η ΝΔ έκανε τα πάντα για να τη ρίξει. Με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, ακόμη και με αφορμή το σχηματισμό διοίκησης στο ΕΣΡ.

Όμως, όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί έπεσαν στο κενό. Κατά το κοινώς λεγόμενο, ξεφτιλίστηκαν αδιανόητα, συμπαρασύροντας στον πάτο της αναξιοπιστίας και εκατοντάδες ιδιωτικούς υπαλλήλους, που συνεχίζουν να αυτό-αποκαλούνται «δημοσιογράφοι». Και έτσι, φτάσαμε στο σημείο 0. Στις 21 Αυγούστου 2018, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, προκαλώντας πανικό στον αντίπαλό του. Πώς αλλιώς να εξηγηθούν οι απανωτές πολιτικές ήττες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκλειστικά και μόνον εξαιτίας των δικών του χειρισμών, από τότε και μετά;

Αυτογκόλ 1 – Πού είναι το 4ο μνημόνιο;

Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου της ΝΔ ήταν –όπως κάνει συνήθως- να αρνηθεί την πραγματικότητα με το περιβόητο επιχείρημα περί 4ου μνημονίου, βασίζοντας τον πολιτικό του ισχυρισμό στην περικοπή των συντάξεων το 2019 και στη μείωση του αφορολογήτου το 2020. Και εκεί πάνω θεμελίωσε όλη τη μετα-μνημονιακή ρητορική του κόμματός του, για τον τελευταίο και κρίσιμο χρόνο της μεγάλης μάχης. Στη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει συντάξεις και θα μειώσει το αφορολόγητο. Και τελικά; Τελικά, ούτε ο συντάξεις κόπηκαν, ούτε το αφορολόγητο θα μειωθεί. Με απλά λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέτυχε να δει τους νέους συσχετισμούς στην ευρωζώνη, απέτυχε να προβλέψει σωστά τις εξελίξεις, απέτυχε να διαγνώσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων, ακόμη και όταν εκείνοι ερχόντουσαν στην Ελλάδα και μας έστελναν το υπονοούμενο μήνυμα, όσο πιο καθαρά μπορούσαν. Η ΝΔ έκανε πως δεν άκουγε. Το αποτέλεσμα; Ο Τσίπρας ακύρωσε αυτές τις μετα-μνημονιακές δεσμεύσεις και ο Μητσοτάκης έμεινε χωρίς μετα-μνημονιακό αφήγημα. Τσίπρας – Μητσοτάκης: 1-0.

Αυτογκόλ 2 – Πάντα υπέρ της λιτότητας

Στο πεδίο των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίστηκε με τον Γερμανό ανθέλληνα και οπαδό της λιτότητας, Μάνφρεντ Βέμπερ. Να είμαστε δίκαιοι. Ο αρχηγός του ελληνικού δεξιού κόμματος δεν θα μπορούσε να μην στηρίξει την υποψηφιότητα Βέμπερ, εκλεκτού του ΕΛΚ. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι διαφορετικό από εκείνο που επέλεξε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέλεξε κυριολεκτικά να ταυτιστεί μαζί του. Τον κάλεσε στην Αθήνα να ξεκινήσει την καμπάνια του, τον υποστηρίζει παντού φανατικά, θεωρεί μεγάλο του ατού το γεγονός ότι ο Βέμπερ τον συμπαθεί. Ποιος; Ο Βέμπερ, που έλεγε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη με τους όρους του Σόιμπλε, που είναι υπέρ του Ορμπαν στο προσφυγικό, που θέλει την Τουρκία έξω από την Ευρώπη, κρατώντας μια στάση τελείως αντίθετη από τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι σαφές ότι ο Βέμπερ δεν αποτελεί αγαπητό πρόσωπο στον ελληνικό λαό, αφού βρέθηκε απέναντί του καθόλη τη διάρκεια της κρίσης. Η –αν θέλετε- είναι όσο αγαπητός και ο Σόιμπλε. Και προφανώς αυτή τη λαϊκή δυσαρέσκεια προς τον φανατικό εκπρόσωπο της λιτότητας στην Ευρώπη την εισπράττει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο ακριβώς. Αρα, ως προς την ευρωπαϊκή προβολή της κόντρας, Τσίπρας – Μητσοτάκης: 2-0.

Αυτογκόλ 3 – Χορηγός επικοινωνίας του Τσίπρα

Εντάξει, αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αντίδραση στα μέτρα ελάφρυνσης που θα έφερνε ο Τσίπρας, είναι όλα τα λεφτά. Παρότι σκοπός του ήταν να μεταφέρει τη συζήτηση αλλού (στο ήθος και το ύφος των πολιτικών, με αφορμή μια ανάρτηση του Πολάκη), προκειμένου να συζητηθούν και να ακουστούν ελάχιστα τόσο η ρύθμιση των 120 δόσεων όσο και το έξτρα ενισχυμένο πακέτο κοινωνικής ελάφρυνσης του Τσίπρα, αυτό που κατάφερε τελικά –με τους χειρισμούς του- είναι να διεξάγεται αυτή τη στιγμή τριήμερη συζήτηση στη Βουλή εφόλης της ύλης. Ο,τι ακριβώς θα ήθελε δηλαδή ο Τσίπρας. Στους κοινοβουλευτικούς χειρισμούς, λοιπόν: Τσίπρας – Μητσοτάκης: 3-0.

Αυτογκόλ 4 – Μετωπική με τον Τσίπρα; Είναι καλά;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει τις τηλεθεάσεις που «φέρνει» στα κανάλια όπου βγαίνει, τις συγκρίνει με αυτές του Τσίπρα και εκνευρίζεται. Με τον έκδηλο πανικό που τον έχει καταλάβει, δεν ήθελε και πολύ να κάνει άλλο ένα τραγικό λάθος. Και το έκανε. Αποφάσισε να μεταφέρει την κόντρα σε προσωπικό επίπεδο, μεταξύ εκείνου, ενός Μητσοτάκη και του Τσίπρα. Και άρχισε να μιλάει ο Μητσοτάκης για πλουτοκρατία και ελίτ και να δίνει οδηγίες ήθους στον Τσίπρα. Βέβαια, η Siemens, τα απλήρωτα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, η σχέση του με τον Νίκο Γεωργιάδη, που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου επ’ αμοιβή και τόσα άλλα… ακόμη ηχούν στα αυτιά του Προέδρου της ΝΔ, ως η οδυνηρή απάντηση του Τσίπρα, που έβλεπε την προσωπική τους κόντρα να εξελίσσεται αναμενόμενα σε γαλάζια πανωλεθρία. Τσίπρας – Μητσοτάκης: 4-0.

Και τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ας απαντήσει: Αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω…

1. Θα ξαναμιλούσε για 4ο μνημόνιο, βασιζόμενος στην περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου; Μάλλον όχι.

2. Θα υποστήριζε και πάλι τόσο φανατικά τον οπαδό της λιτότητας και ανθέλληνα Βέμπερ; (Όταν τα έκανε όλα αυτά, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το αξιοποιούσε τόσο δυνατά, επικοινωνιακά. Τώρα που το ξέρει, θα το ξανάκανε;)

3. Θα ξανα-έδινε το κοινοβουλευτικό πάτημα στον ΣΥΡΙΖΑ, επί τρεις μέρες να παρουσιάζει τα μέτρα ελάφρυνσης ζωντανά στον ελληνικό λαό, ακριβώς τη στιγμή που ήθελε να τα επικοινωνήσει;

4. Θα ξανα-προκαλούσε συζήτηση στη Βουλή περί ήθους, έχοντας μόλις καταδικασθεί ένας εκ των στενών συνεργατών του για ασέλγεια σε ανήλικο επ’ αμοιβή;

Η λογική απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι μία: Οχι. Περιμένουμε να το παραδεχθεί αυτό ποτέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημόσια; Φυσικά και όχι. Αρα;

Αρα, πάμε να δούμε τις πιο ανατρεπτικές εκλογές της Ιστορίας!

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι δημοσιογράφος – οικονομολόγος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

5367790

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…