Newsroom

Newsroom

Τα 3 ευρήματα της MRB που βάζουν «φωτιά» στο Μαξίμου – Πλήρης ανατροπή του προεκλογικού σκηνικού;

Σκιαγραφούν μια ανατροπή του προεκλογικού σκηνικού τα ευρύματα που κατέγραψε η νέα έρευνα της MRB;

5361918

Τρία ευρήματα από τη νέα δημοσκόπηση της MRB έρχονται να αποδημήσουν εκ βάθρων το κυβερνητικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου και να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που βρίσκεται ήδη με την πλάτη στον τοίχο λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Ειδικότερα, το πρώτο στοιχείο που έρχεται να αποδομήσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι ότι τελικά οι πολίτες νοιάζονται πολύ για τις υποκλοπές. Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζει τα δικά του στελέχη να τοποθετούνται αντίθετα σε κάθε τους δημόσια παρέμβαση λέγοντας, δηλαδή, ότι οι πολίτες δεν νοιάζονται για τις δημοσκοπήσεις, τα νέα ευρήματα της MRB δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

Το 77.5% του δείγματος θεωρεί πολύ ως αρκετά σοβαρό το θέμα των υποκλοπών, ενώ μόλις ένα 17.4% όχι και τόσο σοβαρό.

Υποκλοπές

Το δεύτερο στοιχείο που έρχεται να «ανατινάξει» τις επικοινωνιακές φιέστες Γεωργιάδη και Μητσοτάκη, είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης για την ακρίβεια και την οικονομία. Παρά τα απανωτά καλάθια των νοικοκυριών, που σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη έχουν προκαλέσει ανάσχεση της ακρίβειας, τα ευρήματα της MRB σκιαγραφούν μια άκρως διαφορετική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την ΜRB, το 73.3% θεωρεί ότι «έχουμε ξεπεράσει την ακρίβεια και έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας» ενώ μόλις το  24.1%, ποσοστό δηλαδή χαμηλότερο και από αυτό που ψηφίζει τη Νέα Δημοκρατία, θεωρεί ότι «έχουμε ακρίβεια αλλά όχι αισχροκέρδεια».

Ακρίβεια Αισχροκέρδεια

Τέλος, η πρόθεση ψήφου που καταγράφει η MRB συντελεί στο καθοριστικό χτύπημα που δίνει η νέα έρευνα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρότι ο Πρωθυπουργός επιμένει να υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία θα ξανακερδίσει εύκολα τις εκλογές, τα ευρύματα επιβεβαιώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση η ψαλίδα σημειώνει ακόμα μεγαλύτερο κλείσιμο, με τη διαφορά να ανέρχεται στο 5.4%.

Πρόθεση