ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Τα 3 + 1 δώρα που φέρνει το 2023

Και οι τρεις μεγάλες επιθυμίες του ελληνικού λαού μπορούν να ικανοποιηθούν μέσω των εκλογών που φέρνει το 2023

FS - Χριστουγεννα

Κάθε νέα χρονιά φέρνει ελπίδες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Ότι την καινούργια χρονιά θα φύγει ό,τι μας στενοχώρησε, ό,τι μας δυσκόλεψε και ό,τι μας εμπόδισε να πάμε μπροστά.

Και η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολλές οι αιτίες μιας καθοδικής πορείας της χώρας συνολικά, αλλά και ημών των ιδίων ατομικά.

Η πανδημία που άλλαξε ξαφνικά τις ζωές όλων μας 3 χρόνια πριν, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν και είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην Ευρώπη και τέλος η ενεργειακή κρίση, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 και επιδεινώθηκε αργότερα από τον πόλεμο, είναι οι τρεις κύριες αντικειμενικές αιτίες της διατάραξης της παγκόσμιας ισορροπίας τα τελευταία χρόνια.

Πέραν αυτών, ο τρόπος που οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τις τρεις αυτές παγκόσμιες απειλές, διαφοροποίησε και την ένταση με την οποία αυτές έπληξαν τα διάφορα κράτη.

Η πανδημία για παράδειγμα, όπου αντιμετωπίστηκε με πνεύμα κρατικής παρέμβασης και με μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας, είχε ήπιες συνέπειες.

Αντίθετα, όπου αντιμετωπίστηκε με μετατροπή της συλλογικής ευθύνης σε ατομική και όπου δεν συνοδεύτηκε από ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, όπως στην Ελλάδα, οι συνέπειες ήταν ολέθριες.

Η κατάταξη της Ελλάδας στις χώρες της Ευρώπης με τους περισσότερους θανάτους ανά πληθυσμό, αναδεικνύει την ελλειμματική, έως εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας.

Το πρώτο που θα θέλαμε να αλλάξει στην Ελλάδα λοιπόν το 2023 είναι αυτό που σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως η πανδημία, προκάλεσε εκατόμβες νεκρών. Η ανάλγητη δηλαδή κοινωνικά πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων δομών προς όφελος συμφερόντων. Μια σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική που έφτασε μέχρι την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Το πρώτο δώρο λοιπόν που οι Έλληνες επιθυμούμε να μας φέρει το 2023 και συγκεκριμένα οι εκλογές που φέρνει η νέα χρονιά, είναι η ανάδειξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κοινωνική ευαισθησία που θα επανασυγκροτήσει το κοινωνικό κράτος και θα ενισχύσει τις δημόσιες δομές της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής φροντίδας και του Κράτους Δικαίου.

Το δεύτερο δώρο που θα θέλαμε να μας φέρει το 2023 αφορά στη στάση της Ελλάδας στην υπόθεση του πολέμου. Μια στάση που μας έχει αποδυναμώσει και μας έχει απομονώσει διεθνώς.
Η αυτόκλητη έμπρακτη ανάμιξη της χώρας μας, με αποστολή όπλων, σε έναν πόλεμο στον οποίο είχαμε κάθε όφελος να παραμείνουμε ουδέτεροι, ως εγγυητές της ειρήνης, συνέβαλε να χάσει η Ελλάδα τον πολύπλευρο και πολυσχιδή χαρακτήρα της εξωτερικής της πολιτικής και να μετατραπεί σε δεδομένο σύμμαχο των ΗΠΑ. Κι αυτό σε μια εποχή ανατροπής των παλιών γεωπολιτικών ισορροπιών και ανάδειξης νέας ισορροπίας δυνάμεων.

Χάσαμε έτσι πολύτιμους φίλους και συμμάχους και αποδυναμωθήκαμε στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με συνέπεια να παραχωρήσουμε τον ζωτικό ρόλο της φιλειρηνικής δύναμης με την πολύπλευρη διπλωματία που παραδοσιακά παίζαμε εμείς, στη γειτονική Τουρκία. Η οποία αν και μέλος του ΝΑΤΟ και αυτή, εκμεταλλεύεται τη συγκυριακή γεωπολιτική υπεροχή της σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Το δώρο που θέλουμε συνεπώς να μας φέρει το 2023, μέσω των εκλογών που έρχονται, είναι μια κυβέρνηση ανοικτών οριζόντων, ως προς τη διεθνή διπλωματία και επιπλέον προοδευτική, ως προς την αντίληψη των νέων παγκόσμιων ισορροπιών. Η οποία θα επαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, ως εγγυήτρια της ειρήνης.
Αντί δηλαδή να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν και να είμαστε μέρος του προβλήματος, με μια παρωχημένη αντίληψη «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης», να δούμε μπροστά και να γίνουμε μέρος της λύσης, σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Το τρίτο δώρο που θέλουμε να μας φέρει το 2023 έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η κακή διαχείριση της οποίας μας έχει κάνει ουραγούς στην Ευρώπη ως προς την ακρίβεια. Με αποτέλεσμα να έχουμε το τελευταίο διάστημα τις με απόσταση πιο ακριβές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη.

Μια πραγματικότητα που αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι αμοιβές στην Ελλάδα είναι μικρότερες από το 50% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, εξηγεί τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι Έλληνες εργαζόμενοι.

Η αιτία γι’ αυτή την εξαιρετικά κακή κατάσταση στην οικονομία είναι η σκληρά νεοφιλελεύθερη και ευνοιοκρατική υπέρ μιας ολιγαρχίας του πλούτου πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια πολιτική που εμμένει να μη ρυθμίζει την αγορά, με αποτέλεσμα η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια να δρουν ανεξέλεγκτα.

Η πολιτική αυτή δεν ακολουθεί τις πολιτικές που ακολουθούν τα ευρωπαϊκά κράτη, που περιορίζουν την ακρίβεια. Αλλά αντίθετα, με δεδομένη την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια στην αγορά, έρχεται εκ των υστέρων και επιδοτεί τους καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους για ένα μικρό μόνο μέρος των πανάκριβων τιμολογίων που αναγκάζονται να πληρώνουν. Επιδοτώντας στην ουσία και πάλι τους κερδοσκόπους, στα ταμεία των οποίων καταλήγουν οι επιδοτήσεις.

Το τρίτο μεγάλο δώρο συνεπώς που περιμένουμε από το 2023 και από τις εκλογές που φέρνει μαζί του είναι η εκλογή μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα κάνει αυτά που έκαναν τα ευρωπαϊκά κράτη για να ελέγξουν την ακρίβεια και να ανακουφίσουν οικονομικά τους πολίτες.

Επαναφορά δηλαδή του παρεμβατικού ρόλου του κράτους στην αγορά, προκειμένου να ελεγχθεί η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια. Αυτό θα επιτευχθεί, όπως και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, μέσω της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Κι ακόμη και μέσω της μείωσης της φορολογίας των καυσίμων και των προϊόντων πρώτης ανάγκης, αλλά και μέσω κατάλληλης ρύθμισης του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που είναι το μόνο στην Ευρώπη στο οποίο έχει εισαχθεί το 100% των πηγών ενέργειας. Με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί καθόλου ο ελεύθερος ανταγωνισμός στη διαμόρφωση των συμβολαίων του ρεύματος.

Και οι τρεις μεγάλες επιθυμίες του ελληνικού λαού μπορούν να ικανοποιηθούν μέσω των εκλογών που φέρνει το 2023. Με την απαλλαγή από την κυβέρνηση της Δεξιάς που:

  • κατέστρεψε το κοινωνικό κράτος, παραχωρώντας το σε ιδιωτικά συμφέροντα
  • αποδυνάμωσε και απομόνωσε τη χώρα διεθνώς και
  • διέλυσε την ελληνική οικονομία, χαρίζοντας υπερκέρδη στα ολιγοπώλια και μοιράζοντας φτώχεια και δυστυχία στο λαό.

Κι ακόμη, η απαλλαγή από τη Δεξιά θα αποκαταστήσει το άγος της δημοκρατικής εκτροπής στη χώρα μας. Μιας εκτροπής που διέλυσε το Κράτος Δικαίου και κατέλυσε τις δημοκρατικές ελευθερίες, μέσω ενός δικτύου παρακολούθησης των πάντων από την υπό την πρωθυπουργική ευθύνη λειτουργούσα ΕΥΠ.

Ένα σκάνδαλο που μας γύρισε πολλές δεκαετίες πίσω, σε εποχές υπονόμευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και συγχρόνως ανέδειξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως μια ολοκληρωτική και αυταρχική κυβέρνηση που παραβιάζει τους δημοκρατικούς κανόνες.

Η Πολιτική Αλλαγή που θα φέρει το 2023, με μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα είναι για την Ελλάδα και τους Έλληνες το καλύτερο δώρο. Γιατί θα είναι 3 + 1 δώρα μαζί, σε συσκευασία ενός.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…