Τα 24ωρα που θα αποτρέψουν (προς το παρόν;) την αποτυχία του 3ου μνημονίου

Απόλυτα εφικτό βρίσκει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το στόχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές έως και το Σάββατο. Αυτό θα σημάνει κατά πάσα πιθανότητα την έγκριση από το Euroworking Group της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν όντως πάνε έτσι τα πράγματα, το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι "στις ράγες". Με τί συνέπειες όμως;

stathakis tsakalotos 4

Απόλυτα εφικτό βρίσκει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το στόχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές έως και το Σάββατο. Αυτό θα σημάνει κατά πάσα πιθανότητα την έγκριση από το Euroworking Group της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν όντως πάνε έτσι τα πράγματα, το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι “στις ράγες”. Με τί συνέπειες όμως;

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που έγινε χθες Πέμπτη συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων, καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα σύγκλισης που έχουν επιτευχθεί και σχεδιάστηκαν οι επόμενες ενέργειες. Εκεί έγινε κι η διαπίστωση πως ο στόχος της επιμέρους συμφωνίας με τους δανειστές είναι εφικτός. Στη συνεδρίαση που έγινε υπό το Γιάννη Δραγασάκη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών κι Οικονομίας Τσακαλώτος και Σταθάκης, οι αναπληρωτές Αλεξιάδης, Χουλιαράκης και Χαρίτσης καθώς κι ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Σήμερα Παρασκευή η σύνθεση θα μεταφερθεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα παρουσία του Αλέξη Τσίπρα κι εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς και τα περιθώρια ελιγμών που αναπόφευκτα θα χρειαστούν. Με τις αποφάσεις της συνεδρίασης αυτής, οι Τσακαλώτος, Σταθάκης και Χουλιαράκης θα έχουν αργότερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Το περιεχόμενο των συνομιλιών

Στο διά ταύτα, δηλαδή στο ποιό θα είναι το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης συμφωνίας, το θέμα των “κόκκινων δανείων” παραμένει πρώτο στην ατζέντα. Όσον αφορά το όριο προστασίας από πλειστηριασμούς για τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με πληροφορίες,  η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει να δεχτεί ως όριο να τεθεί αντικειμενική αξία 180.000 ευρώ κι εισόδημα 30.000 ευρώ για οικογένεια με παιδιά, ξεκινώντας από τα 20.000 ευρώ για τον άγαμο. Ο Γιώργος Σταθάκης έχει αφήσει να εννοηθεί πως η κυβέρνηση επιδιώκει συνολική αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων”, δηλαδή στεγαστικών κι επιχειρηματικών.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται ακόμα τα ισοδύναμα μέτρα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι τιμές των φθηνών γενοσήμων προκειμένου να μη θιγεί υπερβολικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καθώς και τα κριτήρια “εξόδου” από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Πληροφορίες θέλουν να συζητείται κι ο προϋπολογισμός για το 2016, προκειμένου τα σημεία της συμφωνίας να είναι συμβατά με τη γενικότερη οικονομική πολιτική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Πάντως, όπως χαρακτηριστικά είπε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο koutipandoras.gr, αν βρεθεί λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, όλα τα άλλα θα ρυθμιστούν. 

Το πρόγραμμα σε κίνδυνο;

Μπορεί η κυβέρνηση να είναι αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας, μπορεί κι οι δανειστές να θέλουν συμφωνία για να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τώρα που το μομέντουμ θεωρείται καλό, ωστόσο το θέμα των “κόκκινων δανείων” δεν μπορεί να κλείσει με οποιοδήποτε τρόπο κι ως εκ τούτου ένα αδιέξοδο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η αποτυχία ή η προς το παρόν ομαλή εκτέλεση του προγράμματος θα κριθεί αυτά τα 24ωρα. 

ΦΩΤΟ: ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, eurokinissi

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…