Newsroom

Newsroom

Τα 12 ψέματα του Αδώνιδος

Ενα προς ένα καταρρίπτουν τα επιχειρήματα του υπουργού Υγείας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης σε επιστολή τους στον κ. Γεωργιάδη.Οι…

adonis 6

Ενα προς ένα καταρρίπτουν τα επιχειρήματα του υπουργού Υγείας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης σε επιστολή τους στον κ. Γεωργιάδη.Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι σύμφωνα με τις σημερινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή της διαθεσιμότητας, συνεχίζουν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου την απεργία τους και απαντούν στα όσα έχει κατά καιρούς ισχυριστεί ο υπουργός Υγείας για να περιβάλει με ένα μανδύα λογικής και «εξυγίανσης» τις πολιτικές που ακολουθεί.

 

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους προς τον υπουργό οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης «είναι γνωστό ότι όταν θέλεις να διαλύσεις έναν οργανισμό, κατά πρώτον τον υπονομεύεις, σε δεύτερη φάση τον δυσφημείς και στο τέλος τον κλείνεις. Στον ΕΟΠΥΥ η πρώτη φάση ξεκίνησε σχεδόν από την έναρξη λειτουργίας του τον Ιανουάριο του 2012. Στον τωρινό υπουργό Υγείας “χρεώνεται” η δεύτερη φάση της δυσφήμισης και η διαφαινόμενη διάλυσή του».

 

1ο ΨΕΜΑ

Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ, εργάζονται στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ το πρωί και το απόγευμα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για να εξετάζουν ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

 

Αποδείχθηκε ότι μόνο το 10% αυτών των γιατρών είχαν σύμβαση, η οποία είχε δοθεί ως απεργοσπαστικός μηχανισμός στις αρχές εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ (αρχές 2012) και εκβιαστικά αφαιρέθηκε κατά την τρέχουσα απεργία.

 

2ο ΨΕΜΑ

Οι χειρουργικές ειδικότητες δεν χρειάζονται στον ΕΟΠΥΥ.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Γιατί τότε προσλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας χειρουργικές ειδικότητες, όπως πλαστικός χειρουργός, αγγειοχειρουργός κ.λπ.; Επίσης, ο υπουργός υποστήριζε ότι υπάρχουν στον οργανισμό περίπου 200 πλαστικοί χειρουργοί, ενώ αυτοί αριθμούσαν μόλις 12.

 

3ο ΨΕΜΑ

Οι γιατροί των χειρουργικών ειδικοτήτων που εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ είναι «άσχετοι» και δεν έχουν πιάσει νυστέρι 20 χρόνια.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Υψιστη συκοφαντία, η οποία θα επιλυθεί στα δικαστήρια.

 

4ο ΨΕΜΑ

Οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ έχουν μειωμένο ωράριο.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το ωράριο των 5,5 ωρών των εξωτερικών ιατρείων θεωρείται και είναι πλήρες ωράριο.

 

5ο ΨΕΜΑ

Οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ εργάζονται 10 π.μ.-2 μ.μ.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχουν δύο βάρδιες, 7.30π.μ. – 1 μ.μ. και 1.30μ.μ. – 7 μ.μ., και επειδή υπάρχουν και τα προγραμματισμένα ραντεβού δεν μπορούν να καταστρατηγηθούν τα ωράρια αυτά.

 

6ο ΨΕΜΑ

Ολοι οι γιατροί πρέπει να έχουν τις ίδιες εργασιακές σχέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Γιατί τότε την επόμενη ημέρα μετά την τελευταία συνάντησή μας, κατέβασε τροπολογία στη Βουλή για την ένταξη των γιατρών-οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ για θέσεις ΠΕ στις ΥΠΕ, ενώ η σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών είναι κλάδου ΕΣΥ; Υπενθυμίζουμε ότι υφίστανται οι θέσεις των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών γιατρών που δεν ανήκουν στο ανωτέρω καθεστώς.

 

7ο ΨΕΜΑ

Διατείνεται ότι επιθυμεί να βρουν εργασία οι νέοι γιατροί.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Γιατί δεν τους δίνει άμεσα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν προκηρύσσει άμεσα θέσεις επιμελητών του ΕΣΥ, ιδίως στην περιφέρεια;

 

8ο ΨΕΜΑ

Η απεργία στον ΕΟΠΥΥ δεν επηρεάζει την κοινωνία και ο κόσμος δεν αντιδρά, άρα δεν είναι χρήσιμα τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με τη λογική αυτή, ο κόσμος αποδέχεται και την επιβολή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, επιβολή δυσβάσταχτων φόρων κ.λπ.

 

9ο ΨΕΜΑ

Οι γιατροί–οδοντίατροι των στεγασμένων μονάδων του ΕΟΠΥΥ στοιχίζουν 350 εκατ. ευρώ, ενώ οι συμβεβλημένοι γιατροί μόνο 85 εκατ. ευρώ.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ αφορά όχι μόνο τους γιατρούς–οδοντιάτρους, αλλά και νοσηλευτές, διοικητικό και άλλο προσωπικό, όπως επίσης και τις εργοδοτικές εισφορές τους, καθώς και τα έξοδα λειτουργίας των δομών και εργαστηρίων του Οργανισμού. Σημειωτέον ότι, ενώ οι συμβεβλημένοι γιατροί είχαν δικαίωμα μόνο για 200 περιστατικά τον μήνα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ εξετάζουν πάνω από 600 ασθενείς ανά μήνα. Επιπλέον ο υπουργός “παρέλειψε” να προσθέσει και τα 600 εκατ. ευρώ παρακλινικών εξετάσεων που έγιναν στα ιδιωτικά ιατρεία, μη συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων οι οποίες έγιναν στις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές.

 

10ο ΨΕΜΑ

Ο ΕΟΠΥΥ, αν γίνει μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας (και όχι και πάροχος, όπως είναι σήμερα), θα στοιχίζει πιο φθηνά. Οταν στην τελευταία συνάντηση, ενώπιον όλων των θεσμικών εκπροσώπων, ρωτήσαμε τον υπουργό τι έκπτωση θα πάρει από τα ιδιωτικά εργαστήρια, απάντησε 20%.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Του απαντήσαμε πως με οικονομοτεχνική μελέτη, την οποία έχουμε καταθέσει ενσωματωμένη στην αναφορά μας στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για την κατασπατάληση πόρων του ΕΟΠΥΥ κατά τη διετία 2012-2013, αποδεικνύουμε ότι οι μικροβιολογικές εξετάσεις, π.χ., στοιχίζουν 5 φορές φθηνότερα στις δομές του Οργανισμού απ’ ό,τι στα ιδιωτικά εργαστήρια. Εκεί βέβαια ο λαλίστατος υπουργός δεν απάντησε.

 

11ο ΨΕΜΑ

Και οι Γερμανοί υποστηρίζουν και θεωρούν αναγκαία τη μεταρρύθμιση αυτή.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Παραλείπει βέβαια ο υπουργός να αναφέρει ότι οι Γερμανοί προτείνουν επίσης η μεταρρύθμιση αυτή να έχει μεταβατικό στάδιο τουλάχιστον 5ετίας. Οι ίδιοι είχαν μεταβατικό στάδιο δεκαετίας. Ο υπουργός αρνείται πεισματικά οποιοδήποτε μεταβατικό στάδιο, θέλοντας να εφαρμόσει άμεσα τη λεγόμενη μεταρρύθμιση.

 

12ο ΨΕΜΑ

Ο υπουργός υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση ήταν προϊόν διαλόγου εις βάθος με όλους τους φορείς και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης στους ασφαλισμένους.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο υπουργός στις επίσημες συναντήσεις μας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο υποστήριζε εντελώς διαφορετικά πράγματα και σε καμία περίπτωση δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του τις προτάσεις των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου, είτε είναι της Ομοσπονδίας είτε του ΠΙΣ είτε των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων. Δεν έχει δοθεί ώς σήμερα κανένας προγραμματισμός ή οργανωμένο σχέδιο που να αποδεικνύει τη βελτίωση της περίθαλψης στην οποία αναφέρεται ο υπουργός.

 

«Κύρια επιδίωξη του υπουργού είναι, δυστυχώς, η απόλυση ή η “αυτο-απόλυση” 2.500-3.000 γιατρών–οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ και η παραχώρηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», συμπεραίνουν οι γιατροί.