Newsroom

Newsroom

Σύστημα «έξυπνου» πάρκινγκ θα μας δείχνει τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης

Θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τουλάχιστον 20.000 θέσεις στάθμευσης σε δήμους σε ολόκληρη τη χώρα

parking

Τη δημιουργία ενός συστήματος «έξυπνης» ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο θα υποστηρίζεται από εφαρμογές που θα ενημερώνουν τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τις κενές θέσεις και θα τους κατευθύνουν σε αυτές, ενώ παράλληλα θα είναι συνδεδεμένο με τους φορείς αστυνόμευσης ώστε να «προφυλάσσουν» τις θέσεις των ΑμεΑ από το παράνομο παρκάρισμα, έχει ως στόχο το νέο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Το σύστημα βασίζεται σε νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών και πιο συγκεκριμένα σε λύσεις που μπορούν προσφέρουν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), οι έξυπνες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και οι εναλλακτικοί μηχανισμοί πληρωμής.

Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά για τουλάχιστον 20.000 θέσεις στάθμευσης σε δήμους σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες συγκοινωνιακές μελέτες ώστε να προκύψει ο διαθέσιμος αριθμός στάθμευσης.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, δήλωσε: «Η ανάγκη για πόλεις ανοιχτές και προσβάσιμες από όλους, για πόλεις φιλικές στα άτομα με αναπηρία, είναι διαπιστωμένη. Με το νέο έργο του υπουργείου ΨΗΠΤΕ “Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις Έξυπνες πόλεις και υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης”, που έχει ορίζοντα υλοποίησης τους έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, κάνουμε ένα βήμα για να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα των πολιτών με λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Η “έξυπνη” στάθμευση ελαχιστοποιεί το χρόνο αναζήτησης κενής θέσης, διευκολύνει τις μετακινήσεις στην πόλη και μειώνει σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση».

Σημειώνεται ότι την πρώτη μέρα του νέου έτους ολοκληρώθηκε και η δημόσια διαβούλευση για το έργο, στον ιστότοπο www.promitheus.gov.gr, ενώ ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Το έργο, λοιπόν, θα περιλαμβάνει τις εξής τεχνολογίες:

• Τεχνολογία Geo-Location: Ο οδηγός βρίσκει θέση στάθμευσης μέσω smartphone, που τον οδηγεί προς τα σημεία της πόλης που φαίνεται πως υπάρχουν ελεύθερες θέσεις. Ειδοποιεί για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καιρικά φαινόμενα ή δραστηριότητες του δήμου.

• Εφαρμογή PDA: Ο δημοτικός αστυνομικός λαμβάνει στο PDA του αυτόματα εντολές για παράνομη στάθμευση, για την περιοχή επέμβασής του και μόνο, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι μετακινήσεις του. Γρήγορη έκδοση κλήσης σε περίπτωση παράβασης.

• Εφαρμογές για smartphone: Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ εμπορικού κόσμου της περιοχής και οδηγών-επισκεπτών, που δίνει πληροφορίες για προσφορές, νέες αφίξεις προϊόντων κ.λπ., χωρίς χρέωση.

• Ευελιξία πληρωμών: Πληρωμή με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους (ξυστή κάρτα, αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης, χρήση κινητού, μέσω SMS ή εφαρμογών πληρωμής για smartphone, φωνητικής πύλης IVR).

• Αισθητήρες Στάθμευσης: Αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν τη θέση στάθμευσης και μπορούν να τοποθετηθούν στο οδόστρωμα ή στο πεζοδρόμιο και οι οποίοι λειτουργούν με μπαταρία.

• Τεχνολογία Loyalty Scheme: Ενέργειες επιβράβευσης για όσους χρησιμοποιούν το σύστημα συχνά, ενισχύουν τη σχέση του δήμου με τους πολίτες, αλλά και την εικόνα του συστήματος σε νέους χρήστες.

Η ανίχνευση των θέσεων στάθμευσης θα γίνεται από εξειδικευμένους αισθητήρες οι οποίοι θα τοποθετηθούν στο οδόστρωμα. Ο κάθε δήμος θα εποπτεύει τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, ενώ θα αποφασίζει για το σύστημα αν θα λειτουργεί με πληρωμή ή με μέγιστο χρονικό όριο στάθμευσης.

Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι πολλαπλά και για τους δήμους, τους κατοίκους των πόλεων, τα καταστήματα και φυσικά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…