Σύσταση Λινού για διπλή μάσκα σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ

Τη χρήση διπλής μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ συστήνει η Αθηνά Λινού, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο κατά πόσο επηρεάζουν το κρύο και οι μεταλλάξεις την εξέλιξη της πανδημίας.

NewsRoom 15/02/2021 | 13:36

Στη χρήση της διπλής μάσκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ANT1.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην προστασία της διπλής μάσκας από τις μεταλλάξεις, λέγοντας ότι «οι μεταλλάξεις κάνουν τον κορονοϊό πιο μεταδοτικό και καλό θα είναι να φοράμε διπλή μάσκα κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ καθώς έτσι πολλαπλασιάζουμε την προστασία μας, πράγμα που αφορά και τα παιδιά».

Στη συνέχεια, η κυρία Λινού είπε πώς ο καιρός δεν ευνοεί την πορεία της πανδημίας, καθώς κλεινόμαστε στα σπίτια και εφόσον υπάρχει κρούσμα η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι αναπόφευκτη ενώ τόνισε πώς το κρύο μάλλον διευκολύνει τον κορονοϊό, σημειώνοντας πως είναι αστικός μύθος ότι το κρύο σκοτώνει μικρόβια και ιούς.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κίνημα που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση της παραγωγής εμβολίων, τεστ, θεραπειών για τον κορονοϊό και μασκών. Πρόκειται για κίνημα που έχει συγκεντρώσει 6000 υπογραφές και ζητά να γίνεται απελευθέρωση της παραγωγής με την παραχώρηση πατεντών, για μαζική παραγωγή των ειδών που έχουν να κάνουν με την πανδημία.

«Γιατί από το οποίο κινδυνεύει η ανθρωπότητα είναι από τις μεταλλάξεις, που μπορεί να ξεκινήσουν από τις φτωχότερες χώρες και πάνε σε όλες. Πρέπει να εμβολιαστεί όλη η ανθρωπότητα», εξήγησε.

«Αν εδραιωθούν οι μεταλλάξεις θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά κι ίσως να μην τα καταφέρουμε», απάντησε σε ερώτηση για τα αν θα παραταθεί το lockdown, ενώ αναφορικά με το αν προκαλούν ανησυχία τα νέα στελέχη, είπε πως «όλα μας ανησυχούν, γιατί ο ρυθμός αύξησης είναι διπλάσιος από το κανονικό. Ήδη σε πολλές χώρες, η βρετανική μετάλλαξη είναι το επικρατών στέλεχος».