Ευρωβουλευτές ζητούν σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Paradise Papers

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους κρυμμένους φορολογικούς παραδείσους της παγκόσμιας ελίτ θα τεθούν σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο αύριο το πρωί στις 10 (ώρα Ελλάδος).

NewsRoom 13/11/2017 | 18:56

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία θα παραστεί και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν τη σύσταση ειδικής επιτροπής για να εξετάσει το νέο σκάνδαλο και τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροαποφυγής.

Οι τελικές συστάσεις της ειδικής επιτροπής που δημιουργήθηκε το 2016 η οποία δημιουργήθηκε για να διερευνήσει το σκάνδαλο των Panama Papers (PANA committee) θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο επίτροπος είχε προαναγγείλει τη στάση που αναμένεται να κρατήσει καθώς με μια αιχμηρή ανάρτηση έκανε λόγο για ζοφερές αποκαλύψεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι  «ο αδιαφανής κόσμος της φοροδιαφυγής ξαφνικά εμφανίζεται στo "φως της ημέρας"».

Έτσι τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες κάτι που διαφαίνεται τόσο μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί όσο μέσω και του αιτήματος για την σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ερευνήσει τους φορολογικούς παραδείσους.

Είναι σαφές ότι η ίδια η Ευρώπη ενδιαφέρεται να εξετάσει ενδελεχώς τις αποκαλύψεις των Paradise Papers ακολουθώντας έστω και με καθυστέρηση το δόγμα «όλα στο φως» και όχι το «ποια offshore είναι νόμιμη και ποια όχι» που συνεχίζει να διατηρεί η εγχώρια πολιτική ελίτ.

Με το αφήγημα των καλών και κακών offshore εξάλλου, θ' αναγκαστεί να ταξιδέψει στις αποσκευές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης για το Στρασβούργο για να μιλήσει αύριο στη Κοινοβουλευτική Ομάδα  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και στη συνέχεια να συναντήσει τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.

Έχει σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τοποθετηθεί η ηγεσία της ΝΔ για τις περιβόητες offshore μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη.