Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα συμπαραστέκεται στη Γαλλία – Ολες οι δηλώσεις αλληλεγγύης

Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τον αποτροπιασμό της και καταδίκασε τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που σκόρπισαν τον θάνατο χθες το βράδυ στο Παρίσι…

Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τον αποτροπιασμό της και καταδίκασε τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που σκόρπισαν τον θάνατο χθες το βράδυ στο Παρίσι τονίζοντας, ταυτόχρονα, την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της στη Γαλλία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ομόφωνα τις «βάρβαρες και δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις», ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι «στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του γαλλικού λαού».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η διεθνής συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας «ισχυρή και ενωμένη» κατά της τρομοκρατίας. «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων, με όλους αυτούς που επλήγησαν και με τον λαό της Γαλλίας», σημείωσε  και πρόσθεσε: «Στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει ποτέ την δημοκρατία». 

Οι επιθέσεις αυτές «δεν αποτελούν μόνον μια επίθεση κατά του Παρισιού», αλλά «μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών αξιών μας», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑΜπαράκ Ομπάμα μιλώντας από τον Λευκό Οίκο και ανέφερε στα γαλλικά το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: Liberte, Egalite, Fraternite (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι καταδίκασε τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές ενέργειες και τόνισε ότι συνιστούν μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας.

Τις «ειδεχθείς» και «απάνθρωπες δολοφονίες» στο Παρίσι καταδίκασε η Ρωσία, δηλώνοντας έτοιμη να προσφέρει «όλη της τη βοήθεια στην έρευνα για τα τρομοκρατικά αυτά εγκλήματα», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη της Ρωσίας στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον γαλλικό λαό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

Βαθύτατα συγκλονισμένη δήλωσε η Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του έτοιμος να συσπειρωθεί με τη Γαλλία και τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουν τη συνεργασία για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολάντ, ο Σι καταδίκασε τις χθεσινές επιθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στα θύματα και στις οικογένειές τους.

Συγκλονισμένη και εξοργισμένη είναι και η Ιαπωνία η οποία δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την πρόληψη της τρομοκρατίας.

«Οι επιθέσεις αυτές δεν στρέφονται μόνον κατά του γαλλικού λαού, αλλά όλης της ανθρωπότητας, της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των παγκόσμιων αξιών. Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, εθνικότητα και δεν εκπροσωπεί αξίες. Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.