Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου – Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα

Συνεργασία με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το εσωκομματικό «μέτωπο», σε συνδυασμό με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι δανειστές πιέζουν τον πρωθυπουργό για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

2331160

Συνεργασία με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το εσωκομματικό «μέτωπο», σε συνδυασμό με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι δανειστές πιέζουν τον πρωθυπουργό για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Στο Μαξίμου βρίσκονται ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης και ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας.

Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα

Μετά το πέρας των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει -έστω και στο πάρα πέντε- τον χρηματοπιστωτικό πνιγμό, έχοντας παράλληλα σημαντικές πληγές, λόγω της «δύσπεπτης» συμφωνίας.

Το πρώτο βήμα για να κλειδώσει η συμφωνία είναι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου σήμερα στη Βουλή, ενώ αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο εντός της ημέρας, με σκοπό την ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Εν συνεχεία, μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να «περάσει» από τη Βουλή προαπαιτούμενες ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική Βουλή πρέπει να ψηφίσει τα εξής μέτρα:

– Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
– Μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
– Ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
– Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών, σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη στάση που θα τηρήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς δεν είναι απόλυτα σαφές κατά πόσο η κ. Κωνσταντοπούλου θα είναι αρωγός στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει οι δανειστές.

Με την υλοποίηση των προαναφερθέντων, η μπάλα μεταφέρεται στο γήπεδο των δανειστών, που θα κληθούν να υπερψηφίσουν από τα Κοινοβούλιά τους το κείμενο της συμφωνίας που προέκυψε από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Εσωκομματικοί «τριγμοί» και ανασχηματισμός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ, αναμένοντας τις εξηγήσεις που θα δοθούν τόσο από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την Τρίτη το πρωί, όταν και θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο προβληματισμός στην Κουμουνδούρου σχετίζεται με το αν αυτή η συμφωνία είναι διαχειρίσιμη, καθώς τα εσωκομματικά ρήγματα μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο μετά και την ενσωμάτωση των τελευταίων απαιτήσεων που προέβαλαν οι δανειστές στο κείμενο της συμφωνίας.

Το τελευταίο κείμενο του iskra.gr αποτυπώνει πλήρως τις προθέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, κάνοντας λόγο για μια ταπεινωτική συμφωνία – νέο επαχθέστερο μνημόνιο που πρέπει να απορρίψει ο λαός, συνεχίζοντας τον αγώνα κατά των νέων υφεσιακών – αντιλαϊκών μέτρων.

Ένας ανασχηματισμός μοιάζει απαραίτητος και αναπόφευκτος για την επιβίωση της κυβέρνησης, προκειμένου να φέρει εις πέρας τόσο τα προαπαιτούμενα των δανειστών όσο και τα συμφωνηθέντα της τριετής συμφωνίας.

Επιπρόσθετα, ένα ακόμα κυβερνητικό crash test θα είναι και ο τρόπος διαχείρισης των απαιτήσεων που έχουν προβάλλει οι δανειστές, σχετικά με τα νομοσχέδια που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού τα χαρακτήρισαν μονομερείς ενέργειες, ζητώντας -κοινώς- από την ελληνική κυβέρνηση να τα πάρει πίσω.

Από εκεί και πέρα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο koutipandoras.gr πως ένα σημαντικό σφάλμα της επικοινωνιακής τακτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση, ήταν πως δεν εξήγησε τις ακριβείς συνέπειες ενός Grexit, σημειώνοντας μάλιστα πως η πτώση του βιοτικού επιπέδου σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έφτανε ακόμα και το 40%, προκαλώντας δραματικές και ανυπολόγιστες συνέπειες. 

Κιβωτός του Κόσμου: Την παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντώνιου για σεξουαλικές πράξεις σε ανηλίκους ζητά ο εισαγγελέας

Κιβωτός του Κόσμου

Κιβωτός του Κόσμου: Την παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντώνιου για σεξουαλικές πράξεις σε ανηλίκους ζητά ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει και πριν από μερικούς μήνες την παραπομπή του πατέρα Αντώνιου σε…