Σύσκεψη στο Υπ. Εξωτερικών για τις εξαγωγές στη Ρωσία-Διευκρινήσεις Κομισιόν για τα ροδάκινα

cover
NewsRoom 18/08/2014 | 23:34

Σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υφυπουργό Δημ. Κούρκουλα θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί για τις τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας καθώς και τις δυνατότητες εξεύρεσης νέων αγορών.

Στη σύσκεψη με θέμα τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα συμμετέχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.

Εν τω μεταξύ οι παραγωγοί και οι αγροτικοί φορείς αναμένουν μέτρα στήριξης από την ΕΕ, που όπως ανακοίνωσε θα διαθέσει 125 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις για οπωροκηπευτικά προϊόντα που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Σύμφωνα με διευκρινήσεις της Κομισιόν, παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο καλύπτονται ήδη με πακέτο αποζημιώσεων, που υπολογίζεται στα 20-30 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά τα μέτρα για τους παραγωγούς ροδάκινων θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών πρέπει να διαπραγματευτούν σκληρά για να διασφαλίσουν επιπρόσθετα κονδύλια από την ΕΕ ως αποζημίωση, τονίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί.

Εκπρόσωποι ροδακινοπαραγωγών από τη Βόρεια Ελλάδα κατευθύνονται στην Αθήνα, όπου αύριο πρόκειται να έχουν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών το πρωί, του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μεσημέρι, και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα.