Σύσκεψη στο Μουζάκι ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών

Σε σειρά κινητοποιήσεων και ενημερωτικών δράσεων προχωρούν, μαζικοί φορείς και συλλογικότητες του Ν. Καρδίτσας, ενάντια στην προγραμματισμένη έλευση φορτηγών που μεταφέρουν κομμάτια των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στον Τύμπανο της Αργιθέας

24 agrafa3 0

Παρά τις αντιδράσεις δεκάδων σωματείων και μαζικών φορέων, η επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας που ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων συνεχίζεται, με τις εργασίες στην περιοχή Μουζακίου – Αργιθέας στην κορυφή του Τυμπάνου να προχωράνε εντατικά. Ήδη τις προηγούμενες μέρες, φορτηγά μετέφεραν κομμάτια των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στον Τύμπανο της Αργιθέας.

Σε αυτό πλαίσιο, το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα κάλεσαν τους μαζικούς φορείς της περιοχής σε σύσκεψη, το Σάββατο 30/7, στις 12.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, με σκοπό την οργάνωση πολύμορφων αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ενάντια στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια τη Δευτέρα 1 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση σε κάποιο από τα σημεία διέλευσης των φορτηγών πλησίον της περιοχής του Μουζακίου, ενώ εξετάζεται η διοργάνωση συναυλίας με τη συμμετοχή δημοφιλών καλλιτεχνών στην περιοχή της Λ. Πλαστήρα, με αφορμή τους σχεδιασμούς για την τοποθέτηση άλλων ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Καζάρμα. Το πλάνο αυτό αποφασίστηκε σε πρώτη φάση, ενώ πιθανώς να διαφοροποιηθεί τις επόμενες ημέρες κατόπιν απόφασης των φορέων.

Το κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα βρήκε  πλατιά απήχηση, με αρκετούς φορείς να έχουν πάρει απόφαση για τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη.

Μεταξύ αυτών, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, η οποία σε ανακοίνωση της επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «οι αγρότες και ο λαός συνολικότερα της περιοχής κανένα απολύτως όφελος δεν έχουν από την “πράσινη μετάβαση”. Εκτός του γεγονότος πως τα μοναδικού κάλλους βουνά και συνολικά ο φυσικός πλούτος της περιοχής “βιάζονται” χωρίς επιστροφή, ενώ στο κομμάτι της Ενέργειας κανένα απολύτως όφελος και φθηνό ρεύμα για τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, κάτι το οποίο βιώνουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια με εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος πάνω από 200%. Την ίδια στιγμή που οι κτηνοτρόφοι της Αργιθέας κινδυνεύουν να εκδιωχτούν από την περιοχή για να πάρουν σάρκα και οστά τα αιολικά πάρκα των ενεργειακών μονοπωλίων. Την ώρα που ο λαός μας είναι μπροστά στο ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης λόγο του πολέμου στην Ουκρανία, η εγκατάσταση ΑΠΕ σε παραγωγικά εδάφη που μπορούν να παράγουν προϊόντα δημιουργεί νέους κινδύνους για την διατροφή του λαού και την αυτάρκεια της χώρας μας σε είδη βασικής διατροφής. Ταυτόχρονα, ενώ οι καλλιέργειες κάθε χρόνο είναι εκτεθειμένες στις φυσικές καταστροφές, τα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής δεν έχουν προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο όλο το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας την περιοχή ξανά αθωράκιστη, ενώ τα έργα υποδομής για το πέρασμα των τεραστίου μήκους και όγκου οχημάτων προς την περιοχή του Τυμπάνου έγιναν μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, στοιχείο το οποίο μεταξύ άλλων δείχνει και το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων».

Αλλά και το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Καρδίτσας δηλώνει ότι θα πάρει μέρος στη σύσκεψη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, «ενώ καλούν τον λαό μας για τον χειμώνα που έρχεται, να την βγάλει με δελτία ρεύματος από την άλλη θησαυρίζουν μονοπωλιακοί όμιλοι με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας».

Στο ίδιο πλαίσιο, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας επισημαίνει πως «αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ο λαός είναι έρμαιο και μόνος του μπροστά σε φυσικά φαινόμενα και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών του αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και του κεφαλαίου».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…